Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
10680
De la 07 Ianuarie 2003
111081265

FMI: Economia Romaniei isi revine mai lent decat a altor tari

  • 29 May 2014, 23:00
Economia Romaniei va reajunge in acest an la nivelul PIB din perioada pre-criza, insa recuperarea este mai lenta fata de alte state afectate dur de criza, cu minusuri la absorbtia fondurilor UE, infrastructura, companii de stat, dar cu oportunitati in domenii precum energie si export, potrivit FMI, scrie Mediafax.
"Romania a avut anul trecut cea mai buna performanta in termeni de crestere din regiune, doar Letonia s-a situat mai bine, insa reformele structurale si accelerarea absorbtiei fondurilor europene sunt necesare pentru a mentine cresterea (...) Asteptam un progres mai bun", a declarat joi Guillermo Tolosa, reprezentantul rezident al Fondului Monetar International pentru Romania si Bulgaria, intr-o conferinta pe tema controlului financiar.
El a aratat insa ca performanta economica depinde prea mult de factori precum vremea, care influenteaza evolutia agriculturii, care contribuie cu 6% la PIB. "Agricultura ramane un factor important de crestere economica, dar face economia vulnerabila la socuri, se inregistreaza anual oscilatii pe fondul acestui factor", a spus Tolosa.
El a atras atentia ca Romania ar trebui sa profite de oportunitatile pe care le are pentru a sustine si accelera avansul economic, respectiv atragerea intensa de fonduri UE, concentrarea pe exporturi si energie.
Oficialul FMI a aratat ca exporturile din Romania reprezinta doar 40% din PIB, in timp ce in alte state se ajunge la un nivel de 100%.
"Spre exemplu, daca luam in considerare exporturile catre Germania, Cehia exporta 25,5% din PIB, deci un sfert din PIB-ul Cehiei reprezinta exporturi in Germania, Ungaria are 21%, pe cand Romania are doar 6,4% exporturi in Germania, de patru ori mai mici decat in cazul Cehiei. Este o oportunitate imensa pentru Romania sa se dezvolte pe acest segment", a precizat Tolosa.
Totodata, el spune ca Romania are o sursa diversificata de energie si ar trebui sa profite de acest avantaj, fiind multe sectoare in industria energetica cu potential de crestere. Mai mult, energia are o pondere de doar 10% din total importuri, pe cand in alte tari nivleul se situeaza la 30-35%, aspect care poate fi speculat pentru dezvoltarea economica.
Pe de alta parte, absorbtia slaba a fondurilor UE plaseaza Romania pe ultimul loc, deficit pe care trebuie sa-l acopere rapid, intrucat alte state precum Polonia au profitat de banii europeni pentru a-si reveni din criza si a relua cresterea economica sustinuta. "Cineva din Comisia Europeana imi spunea: ᅡDe mai bine de o mie de ani stranii vin si iau bani din Romania, acum deodata stranii vin si isi pun banii pe masa voastra si romanii spun nu, multumesc! Ce se intampla?ᅡ. Mi s-a parut amuzanta ideea", a povestit Tolosa.
Infrastructura este unul dintre capitolele care infraneaza evolutia economica, Romania situandu-se la distanta considerabila fata de celelalte state UE privind situatia infrastructurii, in special cea din domeniul transportului feroviar si electric, doar Bulgaria plasandu-se pe o pozitie inferioara.
Totodata, controlul statului in proportie semnificativa asupra companiilor din diverse sectoare afecteaza negativ evolutia acestora, spune Tolosa, care atrage atentia asupra arieratelor inregistrate de intreprinderile de stat, de 1% din PIB.
"Companiile de stat reprezinta 56% din sectorul de energie si gaz, in foarte multe domenii-cheie statul are inca un control important si nu este eficient. In general, companiile de stat au pierderi masive, furnizeaza servicii de calitate slaba, nu sunt prea competitive", considera Tolosa.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Replica babei
Prognoza meteo pentru vineri
China: Vehiculul spatial Iepurele de Jad "traieste" insa este slabit
Ucraina: Separatistii au doborat un elicopter al armatei, 12 soldati au fost ucisi
Ce se va intampla cu gazele din Marea Neagra?
Director interimar la Direcţia de Servicii Publice Sport şi Agrement (DSPSA)
Duminică se deschide cel mai nou și modern spațiu de joacă din oraș
Sâmbătă, ,,Crosului Jandarmeriei”
Din iunie, analize medicale pentru oricine dorește la cel mai tare laborator medical
Lucrările la Stația de tratare a apei potabile de la Ștefănești sunt în grafic
Anunț Urban Serv
Horoscopul zilei
Botoşani: Directorul Ionică Nechifor acuză că se vrea distrugerea Stațiunii Popăuți
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă