Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Publicitate
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12717
De la 07 Ianuarie 2003
122898366
Fabrica de bioetanol,

O investiţie ce va dezvolta semnificativ economia Dorohoiului

  • 12 October 2008, 23:00
Ambasadorul Ungariei în România, Fuzes Oszkar (foto împreună cu prefectul) a făcut sâmbătă o vizită autorităţilor judeţene pentru a discuta afacerea cu fabrica de bioetanol pe care firma maghiară MABIO intenţionează să o construiască la Dorohoi.
Prezenţi la întâlnire au mai fost ataşatul agricol, Szabo Jozsef Andor, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, prefectul Gheorghe Sorescu şi preşedintele Consiliului Judeţean Botoşani, Mihai Ţâbuleac. Dacă iniţial s-a estimat că valoarea investiţiei se cifrează la suma de 100 milioane de Euro, acum reprezentanţii firmei au precizat că vor fi necesari 150 milioane de Euro pentru realizarea fabricii de bioetanol.
Prefectul Gheorghe Sorescu a apreciat că investitorii sunt dispuşi să demareze afaceri pe teritoriul judeţului. „A trecut mai bine de o sută de ani de când un oficial din Ungaria vine în zona noastră. E bine că se reuşeşte să se atragă investitorii şi pe zona de producţie, nu doar a supermarketurilor”, a specificat prefectul. La rândul său, preşedintele CJ, Mihai Ţâbuleac a subliniat că vizita ambasadorului la Botoşani este un eveniment deosebit, dar că aşteaptă ca investiţia să se concretizeze.
„Am dori să facem în aşa fel încât să depăşim zona intenţiilor şi să trecem în cea a faptelor. Ideea de a deplasa această investiţie la Dorohoi este una foarte înţeleaptă”, a menţionat Mihai Ţâbuleac, asigurându-i că nu le va pune beţe în roate pe motive de birocraţie. „Trebuie să facem un pas înainte şi aşa am ajuns la Bucovina. Poate că dumneavoastră nu simţiţi aşa, dar din punctul de vedere al Europei, Bucovina este o regiune foarte importantă pentru Europa. Pentru graniţa cu Ucraina şi Moldova din punct de vedere politic şi pentru anumite procese culturale şi valori culturale care sunt aici în România. Sper să fie începutul unei cooperări între partea ungară şi cea bucovineană. Nu ambasadorul este investitorul, dar voi face totul ca investiţia să se realizeze”, a asigurat ambasadorul Fuzes Oszkar.
Ataşatul agricol, Szabo Jozsef Andor a informat că vor fi unele probleme legate fondul de investiţii, transport – în sensul dacă bioetanolul realizat va fi retransportat în Ungaria sau folosit în România, dacă există piaţă de desfacere pentru produsul secundar, respectiv, borhotul. Din acest ultim punct de vedere, ataşatul agricol apreciind că România stă mai bine fiindcă sectorul zootehnic este mult mai dezvoltat comparativ cu alte ţări.
Primarul municipiului Dorohoi a ţinut şi el să intervină pentru a sublinia importanţa investiţiei pentru dorohoieni. „Sunt bucuros că am avut posibilitatea de a-mi exprima disponibilitatea pentru această investiţie care se discută de multă vreme. Dar deja a fost semnată o convenţie între cele două părţi, în care au fost tranşate anumite obligaţii din partea noastră ce trebuie îndeplinite ca investiţia să se dezvolte cât mai repede. Ar fi o gură de oxigen necesară municipiului Dorohoi”, a declarat Dorin Alexandrescu.
Reamintim că investiţia va aduce 258 noi locuri de muncă pentru dorohoieni, cât şi valorificarea la cote superioare a porumbului, materia primă necesară fabricării bioetanolului, un combustibil agreat de Uniunea Europeană. Primăria Dorohoi a pus la dispoziţie investitorului maghiar 21 hectare de teren, cu toate utilităţile, concesionate pe o perioadă de 49 ani. Potrivit specialiştilor firmei MABIO, unitatea de la Dorohoi va fabrica anual 100.000 tone bioetanol prin prelucrarea a 300.000 tone de porumb, utilizând tehnologii de ultimă oră. (Eliza Sofian)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Ziua Recoltei – sărbătorită la Truşeşti
Investim în calitatea serviciilor turistice
Ţurcanu nu se lasă călcat în picioare şi ripostează
Comercianţii aleg să vândă direct din maşini
ei evită să folosească Piaţa de gross
Declaraţia lui Alexandru nu se potriveşte cu realitatea din judeţ
Trofeele vânătoreşti au captat interesul botoşănenilor
Chiar dacă nu au drumuri bune, voronenii au măcar staţii
Exponatele numismaţilor botoşăneni au făcut impresie la Bacău
Băncile profită de criză ca să ne jefuiască
„Buldozerul” nu se va lăsa zdrobit
Ioan Rotundu
Comentariul comentariilor (CCXIII)
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Rugă către avocat
Sarmalele lui Conţac
Recuperatori cu plata după
Gabriel Oprişanu - candidatul PNL la Senat, Colegiul Botoşani
Asistenţii medicali trag sforile pentru majorarea salariilor
Generalul Rusu vrea ca şcolile să fie păzite de profesionişti
el n-a spus directorilor de şcoli de unde vor avea bani să-i plătească
A murit în plină distracţie
Încă ne mor mulţi copii nou născuţi
Geanta luată drept bombă aparţinea unui avocat
Românul şi ţăranul
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog