Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Anunţuri
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
25496
De la 07 Ianuarie 2003
114783929

Fac ce fac cu mândria că sunt botoşănean!

  • Ioan Rotundu
  • 12 March 2017, 23:00
Săptămâna ce tocmai a trecut am avut un schimb de opinii cu prietenul Niko ON. Nu ştiu cine este, dacă este bărbat sau femeie, dacă este botoşănean sau din altă regiune a ţării dar ştiu că îmi citeşte editorialele, ceea ce mă face să cred că este interesat de ce se petrece pe scena politică românească.
Niko ON mi-a reproşat că, fiind jurnalist, ar trebui să fiu mult mai obiectiv în comentariile mele. Reproşul ar veni de la faptul că prin editorialele publicate critic doar acţiunile liderilor PSD, a Guvernului Grindeanu şi nu observ ce se petrece prin PNL şi celelalte partide politice.
Nici pe departe nu-mi trece prin cap să-mi justific atitudinea critică faţă de PSD şi eventuala „tăcere complice” faţă de PNL. PSD-ul este partidul aflat la guvernare, partidul care controlează legislativul iar mai nou şi Curtea Constituţională care este de fapt o instanţă politică şi nu una de judecată cum mulţi o confundă. Este firesc, ca jurnalist, să fiu atent la deciziile partidului de guvernământ pentru că aceste decizii ne pot influenţa în bine sau rău viaţa, viitorul şi pot consolida democraţia, statul de drept sau le poate şubrezi.
Nu am evitat să critic deciziile liberalilor atunci când au fost la guvernare, dacă deciziile lor nu au fost în interes naţional ci de grup sau de partid. Nu ezit să critic partidele din opoziţie atunci când nu reacţionează la deciziile vădit contrate interesului naţional adoptate de PSD.
În ce priveşte faptul că am o opinie critică la adresa liderilor PSD, consider că dau dovadă de pragmatism politic, adică văd faptele lor şi le interpretez în contextul economic, politic şi social de interes pentru toţi românii şi nu elogiindu-le slugarnic partidului pentru a fi în graţiile cuiva anume.
Practic activitatea de jurnalist din 15 august 1993, când am pus bazele publicaţiei săptămânale Jurnalul de Botoşani, pe atunci făcând parte din reţeaua Jurnalului Naţional a lui Dan Voiculescu. Am cunoscut pe munca şi banii mei rapacitatea acestuia şi cenzura pe care mi-o impunea Marius Tucă pentru a nu şifona imaginea preşedintelui Ion Iliescu. Am ieşit din reţeaua lui Voiculescu în vara lui 1996, fiind prima publicaţie teritorială care n-a acceptat umilinţa lui Voiculescu atât în plan editorial cât mai ales financiar.

În televiziune mi-am început cariera la SOMAX, prin anul 1995, când am devenit realizatorul unei emisiuni de dezbateri politice. Sunt cel care am introdus în televiziunea locală reportajele de teren sub ciclul „Reportaje necenzurate”. În cariera mea jurnalistică i-am intervievat pe preşedinţii Emil Constantinescu, şi Traian Băsescu, pe politicienii de marcă Nicolae Văcăroiu, Petre Roman, Sergiu Cunescu, Victor Babiuc, Teodor Meleşcanu, Adrian Năstase, Mircea Geoană. Am refuzat să particip la emisiuni cu invitaţi Crin Antonescu şi Victor Ponta pentru că i-am considerat de la bun început nişte impostori iar emisiunile erau regizate în favoarea lor.
Mi-aş fi dorit un interviu cu Emil Boc dar nu mi s-a ivit prilejul. Poate că voi avea mai mult noroc au Dacian Cioloş dacă va ajunge pe meleagurile botoşănene. Am fost invitat în mai multe rânduri de Ion Cristoiu la ciclul său de emisiuni de pe Tele 7abc. Dealtfel cu Ion Cristoiu şi Teodor Meleşcanu, timp de trei zile, am fost împreună la o dezbatere pe tema presei locale care a avut loc în vara anului 1999 la Curtea de Argeş când am putut să-mi dau seama cât de pervers om politic este Meleşcanu.
Cunoscând mediul politic românesc, oarecum la vârf, atunci când îmi construiesc un comentariu sau un editorial am în vedere trăsăturile etice şi morale ale liderilor politici asociate şi cu doctrina politică a partidului pe care-l reprezintă. Majoritatea liderilor politici sunt de o cultură generală îngrozitor de redusă iar dacă-i întrebi despre istoricul doctrinei politice pe care susţin că o promovează, rămân muţi.
Am putut să compar pregătirea intelectuală a preşedintelui Constantinescu cu bădărănia marinărească a lui Traian Băsescu, grija disimulată pentru naţiune a lui Adrian Năstase cu dorinţa de sinceritate de a face ceva pentru ţară a lui Sergiu Cunescu.
Dintre toţi aceşti politicieni de rang înalt cel mai mult l-am apreciat pe Mircea Geoană, etichetat pe nedrept de Ion Iliescu ca fiind „prostănac”. Geoană, diplomat de carieră, este un bun cunoscător al politicii internaţionale, al modului după care funcţionează anumite organisme şi foruri internaţionale, cunoaşte ce interese stau în spatele unor acte diplomatice care schimbă configuraţia geografică a unor ţări, ştie ce consecinţe faste .şi nefaste poate produce fenomenul globalizării dar sub anumite cerinţe ale unui politician mi s-a părut prea credul. Din această credulitate i s-a tras şi eliminarea de la vârful vieţii politice româneşti.
Graţie medierii medicului botoşănean Gabriel Oprişanu, căruia îi mulţumesc public, pe când acesta patrona postul tv SOMAX şi lider al PSD Botoşani, am realizat un interviu cu Mircea Geoană pe când era preşedintele Senatului României, cu puţin timp înainte ca Victor Ponta să-l schimbe din funcţie cu Crin Antonescu, decizie parte a unui plan politic prin care Antonescu să-i ia locul preşedintelui Băsescu.
Deşi am fost atenţionat de către consilierii lui Geoană că interviul nu poate dura mai mult de 30 de minute, acesta fiind timpul maxim pe care l-a acceptat şi pentru reporterii de la BBC, eu am încălcat această regulă a casei şi am obţinut un interviu de 50 de minute. La sfârşitul interviului, Geoană, încântat de modul în care l-am construit, mi-a făcut complimentul de a-mi spune de faţă cu cameramanii Popică, Mircea Brehuescu şi consilierii săi că a fost un interviu cum nici celor de la BBC n-a acordat.
La sfârşitul interviului mi-ţa dăruit un volum al său iar eu i-am dat la schimb trei de-ale mele, printre care şi Istoria masoneriei botoşănene. A privit lung volumul, s-a uitat şi mai lung la mine şi mi-a spus că abia acum a înţeles adevăratul sens al unor întrebări ale mele.
Interviul, pe care l-am postat duminică pentru prima oară pe You Tube pentru a-l face public, poate fi vizualizat de pe site-ul Jurnalului.
Cunoscând la un nivel destul de ridicat modul în care gândesc şi acţionează politicienii, caut să le comentez acţiunile cât mai aproape de adevăr, un adevăr care pentru cei mai puţin cunoscători poate fi interpretat ca fiind determinat de anumite interese personale sau de partid.
Nu sunt tributar niciunui partid, nu sunt în solda niciunui politician, nu iert pe nimeni atunci când descopăr că este pervers politic, ipocrit, demagog, şi mai ales impostor. Fac tot ce fac pur şi simplu că aşa am considerat şi consider că este onest şi cinstit cu mine însumi şi cu cei care iubesc adevărul. Nu sunt bogat, n-o fac pentru bani, nu urmăresc privilegiile unor funcţii publice. Fac ce fac cu mândria că sunt botoşănean!


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 10.03.2017
Deşi acuzat, „muntele de carne” Atanasiu continuă să ameninţe
Ioan Rotundu
Raluca Turcan: Nu candidez la presedintia PNL. Avem doi candidati si e posibil sa apara si altii
Polonia spune ca "va juca dur" in relatia cu UE dupa votul in favoarea lui Tusk
Raluca Turcan: PNL pregateste un congres la care sa participe 5.000 de membri
Ministrul Justitiei, prima reactie dupa motivarea CCR:
Procurorii vor continua ancheta pentru a finaliza dosarul privind OUG 13 pe fapte prevazute in Codul penal, nu pe oportunitate, circumstante, constitutionalitate
Proteste si in Turcia fata de actiunile Guvernului de la Haga:
Manifestantii au aruncat cu portocale si oua in Ambasada Olandei la Ankara
Leonard Orban: Riscul dezintegrarii UE nu este major acum.
Brexitul a avut un efect paradoxal, a crescut sprijinul pentru Uniune
Ploi in multe zone ale tarii si ninsori la munte
Criza diplomatica turco-olandeza. Ministrul turc pentru Familie, escortat de politia olandeza pana la granita cu Germania
Ankara ameninta cu represalii si asteapta scuze din partea Guvernului de la Haga
The Observer: Batai, violuri si exploatare intr-un caz de sclavie moderna inregistrat in sudul Italiei.
Mii de femei, majoritatea romance, victime ale proprietarilor fermelor si serelor siciliene
Horoscopul zilei de 13.03.2017
Bancul zilei: Fermitatea bărbatului
Ministrul Justitiei spune ca va discuta cu Augustin Lazar si Laura Codruta Kovesi
despre ancheta privind OUG 13 si nu exclude demisia lor
Protest impotriva proiectului legii gratierii.
2.000 de oameni in fata Parlamentului, dupa ce au venit in mars dinspre Piata Victoriei: Noaptea hoti / Ziua mafioti!
Proteste impotriva legii gratierii si in tara, la Cluj, Sibiu, Brasov, Iasi, Constanta si Galati: Ploua, ninge, PSD-ul nu ne-nvinge!
Corupţie şi derută în rândul liberalilor
Ioan bRotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă