Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Mondene
Reportaje
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
3694
De la 07 Ianuarie 2003
123114093
pnl

Falsa caterisire a părintelui Boian

  • 29 October 2008, 23:00
Singurul preot care slujeste in limba romana in Valea Timocului, in Serbia, a fost caterisit din treapta preotiei de catre episcopul sarb Iustin. O decizie ciudata: parintele Boian Alexandrovici a fost hirotonit de episcopul Daniel de Varset - episcop al Bisericii Ortodoxe Romane. Astfel ca este greu de crezut ca un ierarh al Bisericii Ortodoxe Sarbe va putea sa-i ia parintelui Boian Alexandrovici ceva ce nu i-a dat niciodata.
Povestea suferinTelor si hartuielilor indurate de parintele Boian Alexandrovici este una lunga. De la ridicarea primei biserici romanesti in Valea Timocului preotul Alexandrovici a devenit tinta vie pentru autoritatile sarbe. Asupra lui apasa o condamnare cu suspendare pentru ca a construit o biserica pe propriul teren. Singurul preot care slujeste in limba romana risca in orice moment sa fie incatusat si aruncat in temnita. Vina lui a fost rezumata de episcopul sarb Iustin in falsa decizie de caterisire: ca a tinut slujbe in limba romana. De fapt aceasta decizie are alt scop: sa se poata lansa zvonul ca de fapt Boian Alexandrovici nu este preot adevarat - uite, episcopul Iustin l-a caterisit, desi nu avea autoritatea sa faca acest lucru.
SituaTia din Valea Timocului este una paradoxala: Belgradul il accepta pe episcopul roman Daniel la Varset, insa a declansat intreaga putere a autoritatilor statului impotriva unui preot care face la sud de Dunare ceea ce face episcopul Daniel la nord de Dunare. O furie inexplicabila la o prima vedere. Insa sarbii s-au simtit amenintati - fara nici un motiv real! - de coagularea comunitatii romanesti din Valea Timocului. Romanii de aici exista de sute de ani - insa in acest an au avut pentru prima oara o lista proprie de candidati in alegerile din Serbia. Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a adopta o rezolutie - schioapa, este drept - care cere respectarea drepturilor fundamentale ale romanilor de aici. Parintele Boian Alexandrovici a construit o biserica in care slujeste in limba romana si intentioneaza sa mai construiasca una. Predrag Balasevici a fost ales presedinte al Consiliului Local BOR. Apar din ce in ce mai multe cereri pentru mass-media si educatie in limba romana.
La toate cele enumerate mai sus reactia a fost dura: presedintele Federatiei Romanilor din Serbia, Dusan Parvulovici a inceput sa fie supus presiunilor: serviciile au inceput sa se intereseze de contabilitatea Federatiei - desi organele fiscale nu aveau nimic de spus. Parintele Boian Alexandrovici are mari dificultati in a obtine autorizatii de constructie pe propriile sale terenuri si este caterisit in mod artificial.
Este de InTeles faptul ca la Belgrad cuvintele "respectarea drepturilor minoritatilor nationale" provoaca frisoane puternice. Administrarea mostenirii lui Tito s-a dovedit a fi imposibila in anii '90. Pana la urma este destul de dificil dupa independenta Kosovo sa le explici sarbilor ca ar fi un adevarat gest de prietenie ca romanii din Valea Timocului sa primeasca macar atatea drepturi cate au sarbii din Romania. Pe de altA parte, sprijinul venit de la Bucuresti pentru romanii din Serbia de la sud de Dunare este unul minim. Departamentul pentru Relatii cu Romanii de Pretutindeni a sistat orice finantare de cativa ani buni de zile, indreptandu-si atentia catre tari insorite si vesele ca Spania si Italia. Presedintele Traian Basescu s-a intalnit de mai multe ori cu omologul sau sarb Borsi Tadici - fara ca declaratiile lor de prietenie reciproca sa aiba urmari practice. Biserica Ortodoxa Romana pare sa fi intrat intr-un blocaj de comunicare cu restul bisericilor ortodoxe si nu a reusit sa explice clar ierarhilor sarbi ca preotul Boian Alexandrovici nu reprezinta un pericol. La Belgrad, Patriarhul Pavle doreste sa se retraga - astfel ca nu exista o certitudine in privinta partenerului de dialog. Ramane de vazut ce se va intampla la Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane de azi - pe ordinea de zi se gaseste si cazul parintelui Boian Alexandrovici. George DAMIAN, ZIUA
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Măruţă a plecat în căutarea unui cadou pentru Anna Lesko
I-am salvat casa pensionarei de ghearele lacomei VODAFONE ROMANIA!
Aventurile urmaşului lui Cervantes pe meleagurile usturoiului
Şaguna eliminat de Garda Maghiară
500 de ani de tipăritură bisericească, la Patriarhia Română
Reglementări mai flexibile în domeniul achiziţiilor publice
Sprijin pentru producătorii agricoli
OUG privind majorările salariale din educaţie
Activităţi culturale remarcabile la Flămânzi
Refugiul lui Năstase
Horoscop
Decât mare şi prost, mai bine mic şi tâmpit!
În fond, cine sunt ei şi ce vor?
Ioan Rotundu
Candidatura lui Radu Ţurcanu a fost respinsă
Banii de aeroport şi-au luat zborul în alte direcţii mai urgente
Incredibilă decizie, pensie lunară de 1 leu
statul cheltuieşte mai mult ca s-o expedieze destinatarului
Deţinuţii botoşăneni se iau la „trânt㔠cu viciul fumatului
Oprişanu condamnă ferm decizia ministrului Nicolaescu ce aduce a eutanasiere
dacă legea se va aplica, nu vom mai avea bolnavi „întorşi din morţi”
Munca la stat începe să fie mai profitabilă decât la privat
200 kg de lemne arse în van din cauza unei clipe de neatenţie
Noaptea nu le-a fost bun sfătuitor şi nici ocrotitor
Pompierii au trecut la inspectat secţiile de votare
Încă două societăţi recurg la concedieri
Bolnavii cronici nevaccinaţi antigripal mai au o şansă
Profesorii continuă să se lupte pentru putere
Constantinescu nu vrea ca părinţii elevilor să-i judece pretenţiile
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Catalin Flutur Valeriu Iftime
Ultimele articole de pe blog