Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Proverbe şi...
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11693
De la 07 Ianuarie 2003
122897342
Fără loby politic

Lucrările la extinderea A.T. Laurian sunt mai încurcate ca oricând

  • 15 June 2007, 23:00
Începute după 1991, lucrările de extindere a Colegiului Naţional „A.T.Laurian” Botoşani au fost suspendate în 1996, din lipsa fondurilor necesare. Este exact perioada când la guvernare a intrat CDR-ul. Vreme de patru ani, cât a fost prefectul judeţului, ţărănistul Alexandru Simionovici n-a mişcat un deget pentru ca lucrările să continue. De atunci nimeni nu s-a mai interesat de această investiţie, până la începutul anului 2005. În 13 ianuarie 2005, când investiţia se afla în coordonarea IŞJ Botoşani, Gheorghe Pleşca, şeful compartimentului de investiţii al Inspectoratului, declara că dacă Guvernul va aloca maxim suma de 50 miliarde lei, iar lucrarea se va putea finaliza. În 27 iulie 2005, acelaşi Gheorghe Pleşca declara că nu s-a primit de la Guvern nici un ban, iar lucrările sunt în faliment. În perioada 24 – 30 octombrie 2005, Liceul „A.T.Laurian” a sărbătorit 146 de ani de la înfiinţare, fără ca la lucrările de extindere să se fi avansat cu ceva. Banii promişi de Guvernul Tăriceanu încă nu ajunseseră la Botoşani. Ajungem în 20 ianuarie 2006, când viceprimarul Romulus Eram declara reporterului Jurnalul că s-a iniţiat o hotărâre de guvern prin care investiţia de la Laurian să treacă de la IŞJ Botoşani la primărie. Lucru care s-a şi petrecut. Numai că între timp a crescut şi suma necesară de la 50 miliarde lei, la 80 – 90 miliarde.
La 7 august 2006 primarul Cătălin Flutur recunoaşte că la investiţia în cauză lucrurile s-au complicat. Pentru că vreme de zece ani nu s-au mai efectuat nici un fel de lucrări, s-a dispus o expertiză asupra a ceea ce se construise pentru a se stabili dacă lucrările pot continua pe scheletul celor vechi, sau trebuie luate de la zero. „Din ce consideram noi că va fi o treabă simplă, am realizat în urma expertizei că problemele sunt mai mari decât ne aşteptam, din cauza neprotejării zidurilor o perioadă atât de mare de timp” , declara primarul municipiului Botoşani Cătălin Flutur.
În sfârşit, vin şi banii mult aşteptaţi, vreo 38 miliarde de lei, ce trebuiau cheltuiţi până la sfârşitul anului 2007. Dar lucrurile se complică dintr-un alt punct de vedere. Firma ASCON, care începuse lucrările de la cota zeră, este înlăturată şi înlocuită cu firma Victor Construct. Motivul ni-l oferă chiar viceprimarul Eram: „Legea spune că pentru investiţii sistate pe o durată de mai mare de trei ani, lucrările se vor scoate la licitaţie. Lucrările au fost completate şi refăcute mult faţă de prevederile din proiectul iniţial şi acest lucru a determinat scoaterea la licitaţie”. Firma Victor Construct preia lucrările, iar firma ASCON nu se lasă şi intentează un proces conducerii A.T. Laurian, beneficiara finală a investiţiei.
Procesul dintre conducerea, nou botezatului Colegiul Naţional „A.T. Laurian” evidenţiază şi nişte jocuri de culise. Fiica directorului Tatarcan, Raluca, prin căsătorie devenită Turcan, aflată la începutul anului 2005 încă în graţiile lui Tăriceanu, face lobby şi obţine banii pentru continuarea lucrărilor. Dar, după cum susţine ASCON, tatăl său Tatarcan şi cu cei din Primăria Botoşani, preferă să dea lucrările firmei lui Victor Mihalachi. Cei de la ASCON acreditează ideea că pentru a obţine investiţia, Victor Mihalachi ar fi pus la bătaie un miliard de lei. Jumătate ar fi intrat în buzunarul lui Tatarcan, jumătate în cel al primarului Flutur. Numai că cei de la ASCON n-au şi dovedit cele afirmate. Între timp, după procese prin instanţe de diferite grade, ASCON câştigă procesul cu Laurian, hotărârea lor fiind definitivă şi irevocabilă.
Cât timp a durat procesul, firma lui Mihalachi a lucrat fără a-şi face vreo problemă. „Firma Victor Construct a lucrat pentru cele 38 miliarde de lei primite şi încă ceva în plus. După ştiinţa mea, firma lui Mihalachi are lucrări peste banii primiţi în sume de vreo 19 miliarde de lei. Trebuie să-i dăm omului banii” – a declarat viceprimarul Romulus Eram.
Cert este că Mihalachi va mai avea de aşteptat până va primi aceşti bani, pentru că lucrurile s-au încurcat din nou. Raluca Turcan a plecat cu PLD-ul lui Stolojan, iar premierul Tăriceanu a stopat fondurile pentru Laurianul din Botoşani. Nici primarul Flutur nu mai are sprijin, vărul său Gheorghe Fluture sărind tot în barca lui Stolojan. Prefectul Cristian Roman nu se mai implică, fiindu-i teamă să nu fie reclamat din nou de către şeful PNL, deputatul Liviu Câmpanu, că este de partea PLD.
Afară este vreme frumoasă, prielnică pentru construcţii. La extinderea Laurian nu se vede nici o mişcare. L-am contactat pe Constantin Zaharia, directorul economic al ASCON, pentru a ne edifica care este situaţia în prezent. „Noi avem o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, pe care primarul Flutur nu vrea s-o respecte. În prezent ne judecăm şi sper ca instanţa să-l oblige s-o respecte. Vom cere şi daune. Firma lui Mihalachi, de vreme ce noi am câştigat procesul, nu mai poate lucra acolo” – susţine Zaharia. Prefectul Cirstian Roman a fost şi mai concis: „Nu este o problemă de competenţa Prefecturii. Informaţii vă poate oferi primarul Flutur sau conducerea Laurianului”. Primarul n-a fost de găsit, dar ne-a lămurit tot viceprimarul Eram: „Lucrurile stau încurcate din cauza acelei hotărâri judecătoreşti favorabile ASCON-ului. Guvernul, aflând de acest proces, nu ne-a mai dat nici un ban. Nu mai are nici cine face lobby, că cei care ne puteau ajuta s-au dus la PLD. Lucrările stagnează, dar nu vă pot spune dacă şi când se vor putea relua” – a fost declaraţia lui Eram. Ce avem în momentul de faţă, sau mai bine zis cum stăm. Lucrările sunt sistate, iar firma Victor Construct, aşteptând cele 19 miliarde de lei, lucrări efectuate pe datorie, îşi face reclamă, aşa cum se poate vedea şi din fotografie. Tăriceanu, supărat pe verii Flutur şi Raluca Tatarcan devenită Turcan, că au plecat cu Stolojan, a tăiat fondurile necesare finalizării lucrărilor la Laurian. Viceprimarul Eram, care este şi vicepreşedinte PNL, stă deoparte, preferând expectativa în locul implicării. Poate că are motivele sale.
Începute în 1991 de către PSD, lucrările la extinderea Laurian le-a stopat în 1996 cei din CDR. Reveniţi la putere în 2000, cei din PSD nu s-au mai arătat interesaţi de soarta investiţiei. În 2005 – 2006 lucrurile încep să se mişte, sub impulsul Alianţei DA. PNL se rupe, iar premierul Tăriceanu se răzbună pe cei plecaţi, lăsând Laurianul fără bani. Cei rămaşi în PNL, şi care ar putea face ceva, mă refer la preşedintele Liviu Câmpanu şi liberalii ce-l înconjoară, au alte priorităţi şi nici nu mai sunt în graţiile lui Tăriceanu. Singurul lucru cert al momentului este că nimeni nu ştie când se va termina extinderea de la Laurian. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Paşaport obţinut în numai două ore
Pe seama DN 29 B, Guvernul ne joacă feste
Lucrările în cartierul ANL Bucovina II sunt în grafic
Filarmonica s-ar putea muta în cinematograful Unirea
28 de ambulanţe vor ajunge la Botoşani
Deputatul Drăguş zice că preşedintelui Conţac dă bani publici la OTV
Să ne lovească blestemul străbunilor!
Ioan Rotundu
Vizită fructuoasă şi nouă înfrăţire cu italienii din Lecce
Ministrul Iorgulescu ne scoate de pe harta culturală a României
Pot primi minim două salarii de bază, dacă ies la pensie
Au sosit o parte din biletele de odihnă şi tratament
Constantinescu vrea să aibă autoritate asupra părinţilor
APM i-a măsuri pentru prevenirea secetei
Comentariu la comentarii (CXXIII
(Ioan Rotundu)
„O şcoală pentru toţi”
Ţigări şi băuturi alcoolice confiscate
Accident mortal
Dispărut de câteva zile
Ciorbă de varză din Ardeal
Plâns nestăpânit
Horoscop
Citate şi cugetări Statele Unite
Materiale cât pentru o casă
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog