Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
In vino veritas
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
10906
De la 07 Ianuarie 2003
77885528

Fără politică de partid

  • 26 March 2010, 23:00
Presa minoritatilor din Ungaria greseste când face politica de partid, sprijinind campania oricarui partid din tara. Aceasta greseala însa nu o comit revistele traditionale, cu o existenta de mai multe decenii, cum sunt revistele slovacilor, sârbilor, croatilor sau nemtilor, cum nici Foaia româneasca. Publicatiile tiganilor însa nu sunt lipsite de astfel de subiecte, pentru ca unii conducatori ai rromilor chiar sunt membri ai partidelor parlamentare.
Aceasta conceptie de distantare sau neutralitate fata de politicile de partid nu este înteleasa însa si de cealalta revista româneasca din Ungaria, Cronica demonstrând si în ultimul sau numar ca nu serveste interesele comunitatii românesti.
Coperta revistei ATRU ni-l înfatiseaza pe candidatul socialistilor la alegerile parlamentare din 11 aprilie, pe primarul Karsai József din Batania, care promite ca va scoate oraselul din saracia cu care se confrunta deja de multe decenii. Sigur ca în perioada promisiunilor, adica în campania electorala, toata lumea poate promite tot ce îl rupe capul, iar dupa alegeri toate acestea pot fi lasate uitarii. Nu vrem sa analizam aici meritele si realizarile de pâna acum ale acestui primar si fost deputat parlamentar ungur, pentru ca nimeni nu pune la îndoiala ca au fost si de acestea.
Ceea ce este însa cu de-a dreptul rusinos e ca revista Cronica tocmai cu doua saptamâni înainte de alegeri a crezut de bine sa-i faca reclama acestui politician socialist maghiar, care s-ar putea sa fie un bun amic cu viceprimarul Traian Kreszta, presedinte al ATRU, dar nu prea se stie ca Karsai ar fi facut ceva si pentru românii din Ungaria. Mentalitatea de pupincuristi nu pentru prima data iese la iveala la revista autoguvernarii. Însa culmea amatorismului este ca articolul în cauza nici macar nu a fost scris de un ziarist român din Ungaria, ci de unul din Arad (si nici macar nu român, ci ungur), care a publicat scrierea sub semnatura sa într-un ziar aradean, iar în Cronica fara semnatura.
Ce fel de prieten al românilor este galagiosul politician socialist din Batania, precum este cunoscut Karsai de toata opinia publica, se vede si din acuzatiile pe care i le aduce contracandidatului sau din aceeasi sectie de votare, Gheorghe Șimonca, primarul român din Otlaca-Pusta, candidat din partea partidului Fidesz. Într-un pliant semnat de Karsai si aruncat zilele trecute în cutiile postale ale locuitorilor zonei, unde îsi masoara puterile cei doi candidati la parlament, se aduc jigniri nu doar la persoana primarului Șimonca, ci si la adresa românilor din Otlaca.
Dar astea nu sunt sesizate nici de ATRU, nici de revista sa. S-au adus acuze, de exemplu, ca de se organizeaza cursuri de limba româna, când ar fi mai de folos cursurile de engleza. (La toate acestea se atasa niste sume exorbitante, care nu sunt adevarate.) A fost criticata si biserica ortodoxa româna, care ar fi primit prea mult ajutor. Ce fel de stari au fost pâna acum patru ani în Otlaca, de ce s-a ajuns la desfiintarea scolii române sti si cum nu a fost sprijinita biserica românilor decenii de-a rândul, bineînteles nu se scrie nimic. Peste astea e mai bine daca se asterne praful uitarii.
Revenind la ideea de la început: revistele minoritatilor din Ungaria nu au de ce sa scrie despre campania electoral a vreunui partid din tara, pentru ca nici un partid nu se ocupa în mod serios de problemele minoritatilor.
De douazeci de ani, în Budapesta nu s-a format nici un parlament care sa rezolve reprezentarea parlamentara a minoritatilor. Acest drept constitutional al minoritatilor va mai fi încalcat cu siguranta pâna în 2014, oricine va ajunge acum la putere.
Romanian Glonal News

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Capcana soţiei
Impozitul forfetar ar trebui să fie aplicat şi pentru activităţile petroliere, tutun şi alcool
Decizia UE în cazul Greciei e foarte importantă şi pentru România
Un politician al puterii, parlamentar de 20 de ani,
venea in papuci când era chemat noaptea de Voicu
dar nu apare in stenograme
Comisia pentru elaborarea noii Constituţii a Basarabiei
a finalizat textul noii legi fundamentale
Obezitatea agravează efectele nocive ale alcoolului asupra ficatului
Una dintre victimele preoţilor pedofili cere tragerea la răspundere a Papei Benedict
Ori majorare de preţ la gaz, ori va disponibiliza 1.700 salariaţi
Este şantajul din partea E.ON
Dimitrie Iov, scriitor în …eter (I)
Criză de heparină în spitale
Ţâbuleac se crede victima masonilor
Directorul Apetroaie de la DSP vrea actualizarea ROI în spitale
Contribuţia angajatorilor la pensiile private a crescut la 2,5%
Se înscriu la examenul de rezidenţiat, dar nu mai vin pe post
La Botoşani, 50% din decese sunt din cauza bolilor cardiovasculare
Comuna unde primarul se scaldă în ilegalităţi şi viceprimnarul este înjurat
Legea falimentului personal. Cine pe cine vrea să apere,de fapt? (II)
Şi parlamentarii bulgari îşi pun preşedintele sub acuzare
Incendiu cu victimă la Lunca
Formarea continu㠖 element definitoriu în pregătirea cadrelor didactice
Oaspeţi spanioli la Palatul Administrativ
preşedintele Grupului Cosmos a evoluat potenţialul investiţional al judeţului
Deputatul Macaleţi promite că va face o interpelare guvernamentală
pe motiv că Primăria închide ochii la concurenţă neloială,
Macaleţi este invitat să-şi facă ucenicia la primărie
începând cu măturatul mizeriei rămase încă de la fostul primar PSD Florin Egner
Liderul PRM Botoşani invită la concurenţă
în alegerile care vor avea loc în sânul filialei
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă