Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9067
De la 07 Ianuarie 2003
122894716

“Febra aurului” ajunge şi la Bruxelles

  • 25 January 2010, 23:00
Daca pana acum am fost suprasaturati cu stiri despre gripa porcina si febra cauzata de aceasta, se pare ca in Romania a aparut un tip nou de febra, “febra aurului”. Din ce in ce mai multi redescopera mineritul cu cianura. Daca pana acum am vazut reclame peste reclame despre efectele benefice ale proiectului de la Rosia Montana in mai toata presa din Romania (chiar si National Geographic le-a acceptat in revista), se pare ca a venit vremea ca politicienii sa se razgandeasca.
In 2007, cand am ajuns in Parlamentul European, colegii mei de atunci, Adina Valean, Tiberiu Barbuletiu si Horia Toma, organizau audierea cu titlul Pericolele tehnologiei pe baza de cianuri in exploatarea miniera, la Bruxelles. A fost chiar primul eveniment la care am participat ca deputat nou ales. Seminarul a fost unul destul de urmarit, au venit deputati din mai multe tari si la finalul sau a fost formulat avertismentul ca exploatarea cu cianura poate sa aiba consecinte extrem de neplacute asupra mediului si a sanatatii.
Se pare insa ca in 2010 exploatarea a devenit mai sigura, cel putin pentru unii. Si asa s-a ajuns ca pe 26 ianuarie 2010, Rosia Montana Gold Corporation, cu sprijinul vicepresedintelui ALDE, Adina Valean, sa organizeze un seminar cu titlul A face din Europa un lider in exploatarea responsabila si sustenabila. Mai mult, anuntul seminarului ajuns la mine exclama ca e vremea sa se discute in termeni corecti despre aceasta problema. Eu din asta inteleg ca pana acum subiectul n-a fost discutat cum trebuie si ca seminarul din 2007 a fast unul subiectiv si partinitor.
Conform programului provizoriu ajuns la mine, seminarul urmeaza sa fie unul axat doar pe “partile bune” ale exploatarii. Adica discutarea corecta se amana si de data asta. In prima parte, cea neutra, a seminarului, reprezentantii Comisiei Europene si ai Federatiei Meridian o sa vorbeasca despre Europa si de ce este continentul nostru deja lider. Adica probabil despre Directia cadru a deseurilor din minerit, care s-a creat tocmai din cauza accidentului de la Baia Mare de acum zece ani.
In a doua parte a seminarului, lucrurile devin mai interesante. Se prezinta proiectul de la Rosia drept exemplu de bune practici. Vorbeste cineva de la RMGC, cei doi primari din zona, care au si vociferat de ceva vreme pentru exploatare, un director adjunct de la Muzeul National de Istorie si, in sfarsit, doi experti.
In acest fel, fiecare vorbeste despre ce trebuie. Expertii ne spun de ce trebuie sa ne ferim si cum invatam din greselile trecutului, restul invitatilor vor trebui sa laude initiativa si investitia.
O alta curiozitate este caracterul deschis al acestui seminar. Liberala Renate Weber, colega de delegatie a Adinei Valean, a aflat despre eveniment de la ONG-uri. Asta in contextul in care ea, ca si presedinta Fundatiei Soros, a fost una din cele mai puternice voci anti la inceputul proiectului. Si daca a fost uitata de colega ei actuala, nu a fost uiata de fostii colegi din ONG-uri, asa ca va putea fi si ea prezenta la evenimentul de marti. Potrivit ei, nu s-a transmis nici o invitatie nici pe lista de e-mailuri a deputatilor ALDE, nici pe lista grupului liberal roman si nici pe lista generala a eurodeputatilor, desi obiceiul este ca, in cazul unor astfel de seminarii, sa fie trimise invitatii tuturor eurodeputatilor.
Lipsa invitatiei mi-a confirmat-o si eurodeputata PSD, Daciana Sarbu, desi este o persoana cunoscuta in Comisia de Mediu din PE. Ea a aflat de eveniment tot de la ONG-uri, dar conform spuselor ei, s-a autoinvitat si e hotarata sa ia cuvantul, pentru a aparea si o alta perspectiva in cadrul seminarului.
Nici cei din grupul PPE nu se pot lauda cu o mai buna informare. Deputatul Csaba Sogor a aflat de acest eveniment de la noi si ne-a zis ca desi si-a verificat casuta de e-mail in dimineata respectiva, nu a gasit vreo invitatie sau vreun anunt.
Dupa aceste informatii putem sa ne intrebam: Adina Valean face partizanat politic in PNL sau se pregateste o schimbare de optica? Desi PNL-ul a avut o hotarare in Delegatia Permamenta, conform careia partidul se opune exploatarii, in acest moment tot un membru de-al lor, chiar vicepresedintele ALDE, organizeaza un seminar impreuna cu firma direct interesata de exploatare.
O alta intrebare legitima este: Care dintre cele doua seminarii reflecta opinia reala a doamnei Adina Valean? Cea din 2007, impotriva, sau cea din 2010, pro?
La aceste intrebari ne-a dat raspuns tocmai dansa.
Conform ei, seminarul vine ca un raspuns firesc la cel din 2007. Daca acolo s-au prezentat punctele slabe ale exploatarii, ea se simtea obligata sa prezinte si opiniile pro. Deci dupa spusele ei, acest seminar este un seminar „oglinda” la cel vechi.
E bine ca dupa trei ani s-a creat acest seminar pentru echitabilitate. Poate in viitor va fi si un al treilea seminar, care ne va prezenta in mod obiectiv, fara extreme, fara exagerari, realitatea de acolo.
Doamna deputat a tinut sa precizeze ca acest seminar nu reflecta opinia ALDE sau PNL. Mai mult, ne-a declarat ca in cazul unor subiecte controversate in PE nu trebuie sa solicite neaparat acordul grupului din care dansa face parte.
Tot ea a negat ca ar exista o decizie PNL in problema Rosia Montana. Conform spuselor ei, anumiti membri de partid si-au asumat opinii, dar partidul n-are o opinie declarata. La intrebarea noastra vizavi de invitati, ne-a zis ca ea n-a dorit sa cenzureze listele, ci a chemat doar oameni din domeniu, adica din comisia ENVI si ITRE (mediu si industrie). Explicatia ei nu ne lamureste cum de a fost omisa tocmai Daciana Sarbu, membra importanta in ENVI din partea Romaniei.
Chiar daca avem fapte, avem pareri si opinii, nu vrem sa tragem concluzii azi. Asteptam pana maine. Atunci va vom prezenta mai pe larg ce s-a incercat, ce s-a facut, ce ni se comunica si care e starea de fapt.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


IŞJ aruncă responsabilitatea disponibilizărilor pe umerii directorilor
Gerul motivează absenţele unor elevi
Constructorii de şcoli vor rămâne cu buza umflată
Devenite „taxiuri” pentru persoanele ce riscau să îngheţe pe câmp
Prezumtiv violator revenit în ţară, arestat şi depus la penitenciar
Vor să vă facă copiii fericiţi
Cu căciula în mănă, după gaz la ţarul Putin
Jos tancurile sovietice din Basarabia!
Roxana Ciuhulescu a avut parte de o vacanta alba in Alpi
Maşină incendiată de un cablu electric neizolat corespunzător
L-a salvat de la moarte
Preţul gazelor naturale ar putea creşte din aprilie
Când afară este ger, primii îngheaţă cei de la Apa Grup
o conductă s-a spart creând mari necazuri
Boschetarii îngheaţă pe străzi, iar Centrul de Noapte stă gol
Centrală termică proprie sau sistem centralizat?
Nişte târfe politice
Doar doi botoşăneni au primit centrală de la Primărie
Românul şi viaţa (sa) de noapte
Tehnică de promovare... în PSD
Ministerul Economiei a declarat situatţe de urgenţă din cauza gerului
Timişoara ar putea fi capitala culturală europeană în 2021
Deocamdată urmăreşte felul în care cresc mlădiţele
care vor să ajungă până în vârful ierarhiei
Comentariul comentariilor (XIII)
Ioan Rotundu
Uguroaica de ocazie
Horoscop
Sever Voinescu vrea ca PDL să se numească Partidul Popular
şi să îşi schimbe sigla: Trandafirii sunt simbol socialist
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog