Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Pamflet
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
10641
De la 07 Ianuarie 2003
80702801
Federaţia Solidaritatea Sanitară:

424 de lei, valoarea medie a şpăgii în România pentru actul medical condiţionat

  • 15 December 2013, 23:00
Valoarea medie a platilor informale in cazurile de conditionare a actului medical in Romania este de 424 de lei (aproximativ 95 de euro), potrivit unui studiu publicat sambata de sindicatul Federatia Solidaritatea Sanitara efectuat cu un esantion reprezentativ de 2.376 de angajati din sistemul sanitar romanesc, transmite Agerpres.
Potrivit studiului, numai 6% dintre respondenti au recunoscut existenta conditionarii actului medical de aceste plati, insa acest procent "este mult mai mic decat cel indus de frecventa cu care acest aspect este vehiculat".
"Procentul de aproape 6% este ingrijorator atunci cand vorbim de conditionarea actului medical, aceste cazuri inscriindu-se in categoria a ceea ce opinia publica desemneaza drept spaga", se afirma in concluziile studiului Federatiei Solidaritatea Sanitara referitor la salarizarea in sistemul medical romanesc.
Valoarea medie a sumelor obtinute in cazul conditionarii actului medical (ca medie a valorilor indicate de cei 6% dintre respondentii care au aratat existenta conditionarii actului medical) este de 424 lei, evidentiaza studiul.
Pe de alta parte, 37% dintre respondenti au recunoscut existenta unor "plati informale voluntare facute de pacienti catre personal", cuantumul mediu al acestora fiind calculat la 166 de lei (aproximativ 35 de euro).
"Marea majoritate (92%) a salariatilor care au indicat existenta platilor informale considera inechitabil "sistemul platilor informale". Principalii beneficiari ai platilor informale sunt medicii, urmati de asistentii medicali. Majoritatea medicilor considera ca beneficiaza de platile informale/onorariu medicii si asistentii in timp ce majoritatea asistentilor considera ca beneficiaza doar medicii", evidentiaza studiul.
De asemenea, 50,3% dintre respondenti considera ca sistemul platilor informale trebuie inlocuit de un sistem eficient de asigurari de sanatate, care sa genereze finantarea suplimentara a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizari corespunzatoare. "Daca adaugam si respondentii care cred ca platile informale ar trebui sa fie pur si simplu eliminate, se ajunge la un procent de 72% dintre respondenti care doresc eliminarea platilor informale, sub o forma sau alta.
Doar 28% dintre respondenti considera necesara oficializarea platilor informale, marea lor majoritate indicand insa faptul ca o astfel de varianta ar trebui dublata de mecanisme care sa asigure distribuirea lor echitabila", afirma autorii studiului.
Totodata, 94% dintre salariatii din sistem care au participat la studiu considera ca majorarea salariilor va conduce la cresterea calitatii serviciilor medicale, iar 78% dintre respondenti au indicat cresterea discreta sau semnificativa a calitatii serviciilor medicale in cazul introducerii salarizarii in functie de performanta.
Nu mai putin de 46% dintre respondenti au indicat ca sunt afectati de fenomenul inechitatilor salariale, determinat de incoerentele legislative din ultimii 5 ani, afirmand ca au salariul mai mic decat colegii loc care au acelasi nivel de pregatire si lucreaza la acelasi loc de munca. In ceea ce priveste reforma finantarii Sanatatii, introducerea asigurarilor complementare cumuleaza 50,9% din optiunile salariatilor. Un procent similar indica drept parte a solutiei cresterea nivelului de colectare la bugetul asigurarilor sociale de sanatate.
Suportarea de catre pacienti a diferentelor de cost pentru ceea ce depaseste pachetul de baza este indicata de doar 25,8% dintre salariati.
Pe de alta parte, in opinia a circa 70% dintre salariatii sistemului care au participat la studiu, disponibilitatea de plata suplimentara a pacientilor direct catre unitatile sanitare, pentru serviciile nedecontate de CNAS, este foarte mica sau chiar inexistenta.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Teama blondei
Gastronomie: Cârnaţi tradiţionali
Deputatul PSD Radu Popa, consilier al lui Ponta, iî scrie lui Antonescu
Gigel Ştirbu şi-a "plombat" drumul spre Ministerul Culturii cu "lovituri" gramaticale
Filmul evenimentelor, cum s-a ajuns la marţea neagră a Parlamentului Românie
şedinţă decisivă în biroul lui Zgonea, cu Hrebenciuc, Ghiţă şi Fenechiu
Avocatul Poporului anunţă că s-a sesizat din oficiu privind situaţia de la Pungeşti
Chevron a împărţit rucsacuri cu rechizite, dulciuri şi scrisori "de curtoazie" către 600 de elevi din Baceşti
Turistă străină, la spital după ce a fost atacată de câini în staţiunea Mamaia
Traian Băsescu a promulgat legea referendumului cu participare de 30% dintre alegatori
Tony Blair l-a prezentat pe posibilul client Victor Ponta lui Barack Obama
Botoşani: Realizările lui Ţurcanu umbrite de blocajul impus de PSD
Ţurcanu sabotat de primarii PSD în derularea unui program european
Deputatul Mihai Baltă vinde pielea ursului din pădure
Duel politic în Revelioane
Libidoul ridicat al lui Portariuc
Ioan Rotundu
Adolescenta din Flămânzi, ucisă în Italia, a fost înmormântată ieri
CE, reticentă la realocarea banilor europeni de la autostrăzi la micile lucrări pentru şcoli şi spitale
miza politică PSD-PNL din spatele celor 250 de milioane de euro
Protest cu incidente violente în Capitală
Jandarmii au folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii din faţa Guvernului, unde s-a cerut demisia premierului Ponta
Dinamica economiei: Târgul de produse tradiţionale Botoşani
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă