Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Cultură
Infracţiuni
Învăţământ
Administraţie
Horoscop
Umor
Reportaje
Poşta redacţiei
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26852
De la 07 Ianuarie 2003
108300203
Felicitări, Ala Sainenco!

Iniţiatică culturală de profund respect pentru valorile literare botoşănene

  • Ioan Rotundu
  • 22 August 2021, 20:35
În anul 2018, anul Centenarului Unirii, Ion Istrate, directorul Editurii Agata Botoşani, a iniţiat un proiect de înfiinţare a Muzeului Literaturii Botoşănene, proiect pe care, la acea vreme, consilierii judeţeni l-au votat să fie finanţat şi cu contribuţie din banii publici, fiind vorba de un segment important al culturii botoşănene.
Pe banii editurii, convins că va recupera oi parte din ei conform deciziei Consiliului Judeţean Botoşani, Istrate a amenajat spaţiul care a găzduit o primă serie de literaţi botoşăneni.
Muzeul a devenit repede cunoscut şi în afara judeţului, aşa că mulţi străini care ajungeau în oraşul nostru vizitau şi acest muzeu, mirându-se de câte valori umane a dat ţării Botoşanii.
Din păcate, toată acţiunea lui Istrate a eşuat pentru că birocraţi analfabeţi funcţionali din Consiliul Judeţean au blocat finanţarea pe motiv că reeditarea valoroasei lucrări intitulat㠄Scriitori şi publicişti botoşăneni” nu a respectat nişte condiţii contabiliceşti instituite la nivelul instituţiei. Pur şi simplu s-a cerut ca o lucrare ştiinţifică să fie falsificată sub aspectul anului de creaţie pentru că aşa înţelegeau ei că trebuie să fie.
Acum muzeul a dispărut din peisajul cultural botoşănean aşa cum a dispărut şi Secţia de Artă a Muzeului Judeţean Botoşani, desfiinţată tot de birocraţii din cadrul CJ şi tot din motive contabiliceşti.
Va veni vremea când voi face public numele acelor birocraţi pentru ca fii, nepoţii şi strănepoţii lor să cunoască adevărata faţă a mamei, bunicii sau străbunicii lor, mai ales că birocraţia invocată era una inventată de ei şi nu impusă de vreo lege cu caracter cultural.
Iată că, după această încercare eşuată, botoşănenii sunt în faţa unei noi acţiuni culturale de o excepţională valoare. Prof. univ. dr. Ala Sainenco, directorul Memorialului Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii „Mihai Eminescu” a iniţiat şi realizat o expoziţie în aer liber. Nu ştiu când a realizat-o, eu fiind plecat din Botoşani ceva mai multă reme, dar am descoperit-o la întoarcere.
Pe gradul parcului Mihai Eminescu sunt expuse 21 de planşe biografice cu numele a 42 de literaţi botoşăneni sau care au influenţat activitatea literară botoşăneană.
Planşa cuprinde numele poetului, prozatorului, publicistului, eseistului etc., datele sale biografice şi activitatea creativă, adică opera. Expoziţia este importantă pentru că readuce în memoria prezentului nume de personalităţi ale literaturii noastre trecute în uitare, multe nume necunoscute generaţiilor de astăzi dar care nume au contribuit extrem de valoros la formarea şi dezvoltarea limbii române moderne.
Vârstnici tineri se opresc asupra şirului lung de planşe, se opresc şi citesc numele celor afişaţi. Este o lecţie deschisă de literatură veche, descoperind aici şi nume de scriitori pe care regretatul istoric Ionel Bejenaru nu le-a inclus în lucrarea sa Dicţionarul botoşănenilor.
Dar am constatat în acelaşi timp că lipsesc nume de primă importanţă, nume de pionieri ai literaturii botoşănene. Mă refer aici la poetul şi publicistul Scipione Bădescu (1847 – 1904), cel care a pus bazele presei botoşănene, cel care a fost mai român decât românii. Lipseşte Constantin Gane (1885 – 1962), prozator, autor al celebrei lucrări istorice, 3 volume, intitulat㠄Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.
Poate că ş-ar fi găsit un loc şi pentru I.V. Adrian (1837 . 1875), publicist, scriitor satiric şi profesor. Sunt nume mult mai preţioase decât ale unor modernişti precum Lucian Alecsa.
Da, iniţiativa este una extrem de valoroasă, este inedită pentru viaţa culturală a Botoşaniului. Expoziţia nu are costuri ridicate, dar cuprinde un efort intelectual deosebit, multă muncă de cercetare prin arhive, abilitatea de a şti să alegi din noianul de informaţii adunate numai pe cele de primă importanţă.
Felicitări, Ala Sainenco!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cum suntem jefuiţi de către societatea Nova Apaserv
Ioan Rotundu
Bancul săptămânii:Promisiune de căsătorie
Horoscopul săptămânii 23 – 30 august 021
Primarul Andrei a rupt blestemul asupra bulevardului Eminescu
Ioan Rotundu
Catrenul săptămânii
Răspunsul, educativ, dat de prof. Botezatu epigonilor săi
Protest timid la adresa conducerii IŞJ Botoşani
Explozie de lucrări la drumurile judeţene şi naţionale
Ioan Rotundu
Cazul sesizat de Pitorac a ajuns să fie cercetat penal
Ioan Rotundu
Nostalgii gastronomice după micii de altădată
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă