Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7787 lei
1 USD = 4.3378 lei


Număr accesări
Astăzi:
14475
De la 07 Ianuarie 2003
73387219

Femeia care l-a crescut pe Vasile Turcu de la Dinamo rabdă de frig şi de foame

  • după ce casa pe care a ridicat-o cu trudă s-a făcut scrum
  • 5 February 2010, 23:00
Aproape de frontiera cu Ucraina, într-un sat uitat de lume, Fundu Herţii, femeia care l-a crescut pe Vasile Turcu, acţionarul de la Dinamo se luptă să supravieţuiască. Într-o bucătărioară de vară de doi metri pătraţi, construită din chirpici şi acoperită cu două coli de azbest, bunica Paţica Loghin, de 80 de ani îşi trăieşte bătrâneţile oftând amar.
Până vara trecută, bătătura sa devenise o atracţie turistică pentru elevi din zona, dar şi pentru autorităţile interesate să vadă muzeu din casa acoperită cu stuf. Păstrătoare de folclor, femeia şi-a încropit un muzeu chiar în bătătură, în micuţa casă cu tindă şi cu două odăi. La loc de cinste erau aşezate ştergare vechi, lucrate artistic, cu fir strălucitor, cămăşi de in brodate cu puişori, catrinţe cu paiete, vechi de la 1850.
„Iaca aici am cămaşa cu care a ieşit mama la joc când era fată. Ştergare, baticuri, prosoape şi traiste de demult, cu care am umblat la Cântarea României. Fuior, câlţi, cămaşa de la mama de când era tânără. Aici am papuci de care purtam noi, din in, uite te înghimpai când te încălţai. Oamenii din sat mă ieu la roată, dar degeaba mă ieu. Ce dacă mi-am făcut muzeu? Să vadă lumea”, spunea cu mândrie bunica Pachiţa Loghin în vara anului trecut, arătând un fier de călcat, vechi de când lumea, greu de cinci kilograme, care odinioară se folosea cu cărbuni încinşi.
La începutul toamnei lui 2009,căsuţa, acoperită cu stuf, prin care orice ploaie mai puternică trecea cu uşurinţă, fără curent electric, care purta încă urmele paşilor lui Vasile Turcu s-a făcut scrum într-o clipă. Din incendiu au scăpat doar cinci cămăşi de cânepă, vechi de peste o sută de ani şi poza cu Băsescu, pe care o ţinea la loc de cinste. Bunica dormea într-o anexă pentru a conserva cum se cuvine micul său muzeu şi asta i-a salvat viaţa.
Pachiţa Loghin a dat în permanenţă vina pe cârcotaşii din sat, care nu ezitau să o tachineze de câte ori o întâlneau pe uliţe. „Ei, hoaşcă, muzeu îţi trebuie... Lumea crapă de foame şi tu îţi faci muzeu. Cine îţi intră aici, în borta asta de sat?”, îi aruncau venin unele cumetre. Nici primarul aşezării, nici poliţiştii nu au luat măsuri de câte ori femeia depune câte o plângere. „De ce mă bate lumea? Pentru că mă duc pe scenă şi că nu le dau pământul. Eu am o moştenire de la un moş de-al meu şi am fişă de punere în posesie şi nu mă lasă să intru la pământul meu. Am fost tăiată cu cuţitul, bătută, am fost şi la poliţie, tot degeaba. Mă iau în râs şi toată poliţia mă cunoaşte. Cică mi-au spus că dacă vine Turcu să vină la ei, că ei îs cu Dinamo”, a povestit cu tristeţe în glas femeia.
După ce bătrâna Pachiţa Loghin a privit cum se face scrum tot universul ei, toată speranţa că va putea arăta lumii tradiţia de odinioară a ţăranului român, a încercat să caute vinovaţii. A indicat poliţiştilor câteva persoane care aveau în plan să-i facă rău, dar cercetările ulterioare au infirmat aceste lucruri. „S-a dispus neînceperea urmăririi penale în acest caz. S-a stabilit că incendiul a fost cauzat de o supraîncălzire a coşului” a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Botoşani, Daniela Darea. Asta cu toate că era vara şi femeia nu gătea în muzeul din casă, tocmai pentru a conserva lucrurile de valoare la care ţinea ca la propria viaţă.

Băsescu a scăpat
Autorităţile din comuna Cristineşti, din care face parte satul Fundu Herţii, au fost impresionante de drama bătrînei. Au încercat în timp record să-i construiască altă căsuţă, dar iarna le-a împiedicat demersul. Bătrâna Pachiţa Loghin a îndurat un frig pătrunzător în bucătărioara de vară. În ajutor i-au sărit câţiva vecini, care îi mai aduc mâncare, şi din când în când Primăria care mai răstoarnă câte o căruţă cu lemne.
„Am încercat să-i reconstruim căsuţa, dar nu am putut aşa cum a vrut ea, că a vrut tot cu stuf, aşa cum era înainte, dar nu s-a putut. Acum aşteptăm să se încălzească şi să se mute bătrâna că ne-a prins iarna şi nu am reuşit să-i creăm condiţii”, a spus Marinel Stredie, primarul comunei Cristineşti. Cu toată drama vieţii sale, femeia mai găseşte putere să glumească. „Iaca din foc a scăpat Băsescu”, arătând spre o fotografie preşedintelui din campania electorală. „Lumea nu mai poate de ciudă că de ce mă duc eu la Cântarea României (festivaluri de muzică populară – n.r.). Eu am 84 de ani, am rămas vădană de 30 de ani şi amândoi băieţii mei mi-au murit în război. Asta mi-o mai rămas, să cânt pe scenă. Am avut aşa o ambiţie şi am început a face cămăşi, să le brodez, catrinţe şi am mers la Cântarea României. Ce mă aplaudă lumea... Acum mai am o dorinţă. Să-l văd pe Maricel (Vasile Turcu – n.r.). Nu am bani, că m-aş duce eu la el. Aud că a fost primarele din sat să ceară bani să facă meci, echipă din asta. Şi l-o refuzat. Cică nu dă bani la hoţi şi bandiţi. A fost tare necăjit, că erau vremuri grele. Tare grele...”, oftează sufletul chinuit de la margine de lume. (Lavinia Preda)


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Proiecte flămânzene trecute în rezervă
în aşteptarea suplimentării de fonduri promise de Uniunea Europeană
Cătălin Ivan condamnă iniţiativele PDL de intimidare a presei româneşti
Comunicat de presă
Mihai Ghimpu vrea crimele comuniste scoase din arhivele secrete ale Chisinaului
Horoscop
Bancul zilei: Spaimă de nevastă
Gastronomia atractivă: Borş de peşte
Unde se află R. Moldova?
Istoria neînţeleasă ne distruge viitorul
De ce nu poate fi canonizat Eminescu
Te-Deum si parastas pentru Patriarhii Bisericii Ortodoxe Romane, la Jula
S-ar putea să se ajungă la referendum naţional îin problema scutului antirachetă
Sper să nu mă mai fugăresc cu Vanghelie la Congres
să ne batem pentru că susţinem candidaţi diferiţi
Nu vreau scut antirachetă. Prefer o lume întreagă
Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea
este verdictul Curţii de Apel Bucureşti
Nu doresc să fiu activ politic, Antonescu e cel mai bun preşedinte al PNL
Caricatură politică. Cel mai puternic om din PDL nu-i Băsescu
Dubaiul a descoperit un nou zăcământ petrolifer, după aproape trei decenii
Ce sunt plantele etnobotanice?
Sancţiuni la Termica
Vicele Florin Ghiorghiţă este mulţumit de străzile din Botoşani
Alcoolemia l-a lăsat pieton
Vor senatori pe viaţă
Frivolii meseni de la Goldana
Netrebnici până la capăt
Ioan Rotundu
Eures oferă noi locuri de muncă prin Europa
Avocatul Poporului i-a tratat cu sictir pe cei din Învăţământ
Reducerile din Sănătate vizează personalul administrativ
Angajaţii din Sănătate aşteaptă salariul cu sufletul la gură
Comentariul comentariilor (XXIII)
Ioan Rotundu
Consilierii judeţeni PNL şi PSD au lăsat municipiul Botoşani fără bani
şi asta ca să se răzbune pe PDL şi primarul Flutur
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă