Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7834 lei
1 USD = 4.4307 lei


Număr accesări
Astăzi:
8163
De la 07 Ianuarie 2003
73875612

Festivalul „Cântecului, Jocului, Portului şi Meşteşugurilor” la doua ediţie

  • 12 August 2007, 23:00
Festivalul „Cântecului, Jocului, Portului şi Meşteşugurilor din Ţara de Sus” a debutat vineri la Botoşani. Desfăşurat pe parcursul a patru zile, Festivalul a fost deschis de Târgul Meşterilor, care şi-a deschis porţile vineri în jurul amiezii pe Pietonalul Unirii. Participarea meşterilor a fost numeroasă, reunind pe Pietonalul Unirii artişti din Bucureşti, Iaşi, Suceava, Botoşani, Raionul Glodeni, precum şi artizani din Camerun. Textile de interior, cu o mare valoare dată de ornamentică şi colorit, au ocupat un loc important în cadrul Târgului. Un alt panou a prezentat trecătorilor obiecte populare de port greu de trecut cu vederea. „Standul cu ceramica provenind de la Dorohoi ne readuce în memorie vestita ceramică de Cucuteni. Măştile folosite în obiceiurile de iarnă sunt de o inestimabilă valoare”, a declarat doctorul în etnografie Angela Paveliuc Olaru. Demnă de menţionat este de asemenea prezenţa meşterului de la Tudora, care prezintă o gamă de ţesături tradiţionale de o valoare inestimabilă. Au fost prezenţi aproximativ 20 de meşteri. Judeţul Botoşani a fost reprezentat de meşteri din Ibăneşti, Vorona, Tudora, Ungureni, Dângeni, Dorohoi. Ziua de sâmbătă a fost marcată de un simpozion de etnografie ce a reunit pe de o parte meşteri populari, pe de alta reprezentanţi ai Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în persoana lui Iulian Bucur şi muzeograful ieşean, Marcel Lutic.
Ministerul Culturii şi Cultelor a fost reprezentat prin consilierul Florin Filip, încântat de manifestarea desfăşurată la Botoşani. Directorul Centrului de Creaţie Ion Ilie, organizatorul Festivalului, a luptat pentru continuarea manifestării iniţiată anul trecut, aducând festivalul la patru zile. „Părerea mea este că dacă noi stăm de o parte şi nu încercăm să aducem în mijlocul tinerilor de la sate şi oraşe portul, dansul, ei nu vor face altceva decât să creadă că totul a început cu samba sau rumba. Noi Noi nu încercăm să le facem educaţie, dar măcar prin munca noastră şi aceste întâlniri să încercăm să revigorăm tradiţiile”, a declarat Ion Ilie. Tema principală a simpozionului s-a concentrat în jurul ideii de salvare a tradiţiei, a meşteşugurilor şi identificarea posibilităţii de perpetuare a acestora întru-un mediu bolnav, creat de starea de spirit instituită în mediul rural. Problema financiară cu care se confruntă atât muzeografii cât şi meşterii populari a pus în ultima perioadă piedici artiştilor în drumul anevoios al creaţiei.
Dorinţa celor prezenţi, declarată încă de la începutul simpozionului, a fost acea de a pleca de la masa discuţiilor cu mulţumirea sufletească de a fi lămurit unele aspecte, preocupări legate de arta populară. Valul de modernism, inovaţia neştiinţifică nu au făcut încă ravagii la Botoşani, zona etnografică a Botoşanilor rămânând bine conturată şi reprezentată. Reprezentantul ieşean şi-a exprimat dezamăgirea pentru faptul că în ultima perioadă, din cauza unei furii de natură pragmatică şi materială, dezbaterile pe teme etnografice aproape că au dispărut.
Fiind şi preşedintele Asociaţiei meşterilor populari din Moldova, Marcel Lutic s-a arătat forte încântat de centrarea discuţiilor în domeniul meşteşugurilor, unde sunt foarte mari probleme. Consilierul Florin Filip a fost direct interesat de simpozion dat fiind faptul că este membru în comisia naţională pentru salvgardarea capodoperei patrimoniului cultural material. Acesta a prezentat câteva proiecte de sprijinire a meşterilor, în sensul scoaterii acestora din anonimat. Festivalul a continuat la orele 17 cu un spectacol folcloric în care şi-au dat concursul formaţiile folclorice din Zărneşti, judeţul Braşov, Lozna şi Săveni din judeţul Botoşani. De la orele 11 ale dimineţii de duminică, botoşănenii au putut vizita expoziţiile în aer liber ale pictorului Liviu Şoptelea, renumit în domeniul picturii religioase şi Cristian Hârtie cu lucrările sale de pictură naivă. (Bianca ALBU)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


S-au stabilit firmele care şi-au împărţit Cornul şi Laptele
O dângeniancă râvneşte la banii lui Voiculescu
Nouă comisie de monitorizare a ajutoarelor europene
Flutur a mai închis o gaură neagră la Termica
serele de la Cătămărăşti Deal îşi închid porţile
Indiferenţă soldată cu aplicare de lacăt
Baban crede într-un al patrulea mandat de parlamentar
Peremiştii abia acum au observat că Monumentul Eroilor are probleme
Democraţii se plâng că le sunt marginalizaţi primarii
Peste 5000 de volume s-au adăugat bibliotecii Penitenciarului
Programul de analize se desfăşoară cu multe necunoscute
Medicul Oprişanu vrea să-şi lege numele de externalizarea serviciilor
Prestigioasa societate Danilux are probleme cu angajările
Ghinionul hoţului
Răsturnat, cu maşina firmei
Şi-a găsit fiul spânzurat de un copac
Laura Cosoi si-a schimbat look-ul pentru a fi “Cu un pas inainte”
Şiretenia unei bombe
Horoscop
Vă oferim posibilitatea să alegeţi între minciună şi adevăr
De ce nu poate înţelege Câmpanu huzmetul fără ruşfet al lui Roman?
(Cârcotaşul)
Lustraţie, dar pentru cine?
Ioan Rotundu
Mulţumire către cititori
Program TELE’M Botoşani, luni, 13 august
Oferta educaţională a Universităţii "Petre Andrei" Iaşi
Furia liberală tinde spre ridicol
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă