Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Gastronomie
Publicitate
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
19966
De la 07 Ianuarie 2003
122905615

Feţele bisericeşti prevestesc Apocalipsa, făcându-şi de cap?

  • abuzuri şi ilegalităţi comise de către cei ce poartă haină de preot
  • 1 November 2007, 23:00
Căderea comunismului a permis Bisericii să-şi reia rolul de autoritate morală în societate. Numai că nu toţi cei care slujesc Biserica pot fi considerate persoane cu drept de autoritate morală asupra conştiinţei noastre. Cred că Biserica va trebui să-şi impună o purificare a slujitorilor săi. Un copil de 20 de ani, ajuns preot, nu-şi poate impune autoritatea creştină asupra celor puşi să-i păstorească. Împărtăşania, spovedania sunt taine pe care nu i le poţi încredinţa, tinereţea sa insuflându-ţi mai mult neîncredere decât căinţă.
Mai sunt acei preoţi atraşi de „ochiul dracului“, adică de ban. Dorinţa lor de îmbogăţire peste noapte îi determină să recurgă la fapte total contradictorii cu haina ce-o poartă. Avem o Constituţie care a statuat că nimeni nu-i mai presus de lege. Deci, nici preoţii. Cu toate acestea, în ultima perioadă, nu numai în ţară, dar şi în judeţul nostru se înregistrează o creştere a infracţionalităţii venită din partea preoţilor. Sperăm că exemplele de mai jos sunt suficient de elocvente. Pe seama infracţionalităţii preoţilor se pot specula multe. Să lăsăm speculaţiile şi să judecăm faptele lor prin preceptele biblice.
Oare sunt acestea semne ale venirii Apocalipsei, sau avem de-a face cu o revenire în forţă şi brutală a bisericii care încearcă să-şi recapete prerogativele fostei sale puteri?

Părintele Nichita se plimbă cu maşina, chiar dacă nu are permis
O parte din locuitorii satului Teioasa, oraşul Darabani, pomenesc şi astăzi zilele în care preotul Gheorghe Arimiţoaie, om de aleasă omenie, slujea la biserica din localitate. După revoluţie, au urmat câţiva ani în care teioşenii nu au avut parte de un preot paroh, postul fiind vacant. Sătenii au fost mulţumiţi când în sat a apărut un nou preot, Nichita Nicodim. Prin cultura precară şi comportamentul său, preotul Nichita a îndepărtat mulţi credincioşi de la biserică.
Imediat după venirea în sat, preotul a început să schimbe majoritatea obiceiurilor, iar cei care i se împotriveau erau făcuţi cu ou şi oţet în faţa altarului. În loc de predica prescrisă pentru acea zi, preotul prefera să analizeze şi să critice activităţile unor simpli cetăţeni. S-a legat chiar şi de cântăreţul bisericesc care, în final, a fost dat afară din biserică şi din curtea casei parohiale. S-au făcut multe plângeri la Protopopiat şi Mitropolie, tolbele sătenilor fiind pline de jalbe.
Nici până la această dată nu s-a luat vreo măsură. Ultima aventură a preotului a culminat cu conducerea autoturismului personal fără ca acesta să posede permis de conducere. Deşi de multe ori a fost văzut în stare de ebrietate, fiind considerat de enoriaşi un pericol public, „slujitorul Domnului“ nu a fost luat la întrebări de nimeni.

Călugăriţa care s-a dedat la pofte trupeşti
Gafele acestor „haine sfinte“ ajung şi la Guranda. O localitate liniştită, cu oameni indiferenţi, blajini, oameni care îşi trăiesc traiul de pe o zi pe alta. La mijlocul lunii februarie satul a început să vorbească de aventura amoroasă a măicuţei Magdalena şi a primarului din comună. Gheorghe Şologon, primarul comunei Durneşti, a vizitat într-o zi mănăstirea de măicuţe şi a pus ochii pe maica Magdalena. Sătenii au afirmat că respectiva era frumoasă, mulţi bărbaţi cutezau să întoarcă capul după ea şi să se gândească la chestii din alea trupeşti. Culmea e că primarul era căsătorit la acea vreme.
Vizitele la mănăstire au început să se înteţească, primarul despărţindu-se de nevastă. Curios este faptul că cea botezată în mănăstire Magdalena, era cea mai cuminte fată, poreclită în glumă de măicuţe „Mironosiţa“. Se spunea chiar că a adus o rază de soare şi voioşie între ele. Multe nopţi, primarul Şologon a rămas să se odihnească în lăcaşul sfânt. Magdalena începuse să-şi schimbe comportamentul şi să-i facă „ochi dulci primarului“.
După alte câteva zile, măicuţa trece la vechiul ei nume, Mihaela, şi pleacă la casa primarului, lepădându-şi hainele sfinte. Măicuţele au încercat s-o facă să renunţe la această decizie, dar după ceva timp, primarul şi Mihaela au pus-o de-o nuntă, într-un cadru restrâns, nu în comună, ci tocmai în Ştefăneşti. Nu ştim ce le-o fi explicat preotul care a oficiat slujba, dar dacă cineva fără stare ar fi apelat la domnia sa într-un caz asemănător, sigur ar fi refuzat această cununie religioasă.
De atunci, primarul de 53 de ani este într-o continuă lună de miere cu o copilă de 22 ani, care cândva i-a jurat credinţă Celui de Sus.

Preot judecat pentru conducere sub influenţa alcoolului
Unii dacă se văd preoţi, cred că Dumnezeu le permite să se plimbe „de-a droanga“ cu autoturismul proprietate, pe drumurile publice, cu alcoolul în cap. Este şi cazul părintelui paroh Dumitru Chilic care, urcându-se la volan într-o avansată stare de ebrietate, a pătruns pe contra-sens şi a intrat în coliziune frontală cu un alt autoturism condus regulamentar din sens opus.
Preotului beţiv i s-au recoltat probele biologice, legistul constatând că Chilic avea o concentraţie de alcool în sânge de 1,25 la mie. Preotul nu este la prima abatere, nu cu mult timp în urmă acesta fiind implicat într-un alt accident rutier. Părintele a fost trimis în judecată pentru conducerea unui autovehicul având o alcoolemie mai mare decât cea admisă de legislaţia în vigoare. Cum Dumnezeu nu bate cu parul, maşina preotului Dumitru Chilic a fost lovită în aceeaşi noapte de o altă maşină.

La Cucorăni, preotul a pus-o de-o profanare de morminte
Oricât de răi am fi, am încercat şi de multe ori am reuşit să ne respectăm morţii. În mediul rural, crucea a fost şi a rămas un simbol al credinţei şi al păstrării tradiţiilor strămoşeşti. Când se aruncă cu noroi şi în acest simbol sfânt, tindem să credem că Apocalipsa urmează să vină cât de curând. Pe 3 martie, sătenii din Cucorăni au fost martorii unui eveniment de care şi diavolul s-ar fi ferit. Personajul principal a fost preotul paroh al comunei, care a aprobat să se dezgroape un mormânt, care, culmea, era îngrijit şi împrejmuit în grilaj metalic.
Respectivul mormânt aparţinea bunicilor actualului inspector şcolar general, prof. dr. Constantin Manolache. Acesta a fost înştiinţat telefonic şi s-a deplasat imediat la faţa locului. Preotul i-ar fi spus că oasele bunicilor urmau să fie adunate şi depuse la picioarele mortului care îşi căuta tocmai un loc de veci. Sătenii s-au revoltat cu atât mai mult, cu cât cei mai bătrâni cunosc familia Manolache, care nu de puţine ori i-a ajutat.
Inspectorul şcolar general a făcut o plângere la Protopopiat, revoltat fiind de seninătatea cu care preotul paroh din Cucorăni crede că după şapte ani de la înmormântarea cuiva, acesta poate „convieţui“ cu un alt răposat. Protopopul Lucian Leonte s-a arătat foarte surprins la auzirea acestei veşti. Când a aflat cât de departe a mers inspectorul general, preotul din Cucorăni a sunat şi şi-a cerut scuze, de frica unei posibile acţionări în instanţă.
„Ne aflam în postul Paştilor şi nu am avut de gând să apelez la justiţie, dar i-am spus preotului că-i doresc să nu trăiască niciodată momentele prin care a trecut mama mea atunci când a văzut oasele părinţilor săi scoase din mormânt şi adunate în bocceluţă“, ne-a declarat Constantin Manolache.

Nici subprefectul nu a scăpat de blestemul feţelor bisericeşti
Tot într-o miercuri, preoţii au fost invitaţi, (pentru a câta oară?) la Comisia judeţeană de aplicare a legii fondului funciar. S-a încercat rezolvarea unei probleme mai vechi legate de retrocedarea unor suprafeţe de teren împădurit. Nici de această dată, din lipsa unor documente, comisia nu a putut să le rezolve în totalitate doleanţele. Nemulţumiţi, preoţii au recurs la ameninţări de genul, „O să vă pedepsească Dumnezeu că ne tot amânaţi atât!“.

Preoţii revoltaţi
Recent, comuna Roma a fost scena unor manifestări de care localnicii care se apropie de 30 de ani spun că de când s-au născut nu au mai trăit aşa ceva. Scandalul s-a iscat între sătenii de la Roma şi cei din Teişoara. Ultimii s-au bucurat când în localitate le-a venit un nou preot. Sosirea acestuia nu a fost privită cu ochi buni de preotul Emilian Duceag, care până atunci avea parohie şi la Roma şi la Teişoara. S-au făcut zeci de sesizări la Botoşani, dar nu au fost luate în seamă decât la sfârşitul lunii aprilie. Atunci, la Roma s-a prezentat o comisie formată din reprezentanţi ai Mitropoliei şi Protopopiatului.
Prezenţa înaltelor feţe bisericeşti a încins spiritele sătenilor, majoritatea satului înconjurând biserica din Roma. Protopopul Lucian Leonte a încercat să-i calmeze pe cei adunaţi, dar nu a dat nici un răspuns care să-i mulţumească. Edificatoare în redarea situaţiei de la Roma este replica unei sătence: „Dacă şi preoţii instigă lumea la revoltă, chiar e sfârşitul lumii!“. De la ce s-or fi luat, dragi credincioşi, aceşti preoţi la harţă? Dacă lor nu le mai ajunge, cei care trăiesc de pe o zi pe alta, ce ar trebui să facă? Să dea în cap, să fure, să facă prostii care, culmea, tot preoţii le condamnă.

Şi preoţii sunt laşi, nu-i aşa?
Florentin Topollnischi era până acum câteva zile preotul paroh al localităţii Dragalina din comuna Hlipiceni. El este acuzat că a provocat un accident de circulaţie, după care a părăsit locul faptei. Preotul s-a angajat neregulamentar în depăşirea unui atelaj, care se deplasa în aceeaşi direcţie de mers, moment în care a lovit o altă căruţă care circula din sens opus. În loc să acorde ajutor victimei (nu aşa scrie în Biblie, părinte?) acesta a apăsat pe acceleraţie şi a dispărut.
După aproximativ o oră de căutări, oamenii legii au găsit maşina implicată în accident pe un drum lăturalnic. Culmea ironiei şi a prostiei e faptul că preotul a declarat că s-a ascuns pentru a medita la cele întâmplate. Dus la dispensarul uman din comună pentru a i se recolta probele de sânge, Topollnischi a recunoscut că a băut două pahare de vin, fapt care s-a confirmat în urma analizei. Neghiobia preotului nu se opreşte aici, el nici măcar nu poseda permis de conducere. Fapt pentru care i s-a întocmit dosar penal. Acesta riscă să fie acuzat şi de vătămare corporală din culpă, dacă legistul va considera că viaţa victimei i-a fost pusă în pericol.

Apucături de tip freudian
În zona comunei Suharău un preot se interesa, la spovedanie, dacă bărbaţii practică onanismul. Cei întrebaţi, neştiind ce înseamnă acest cuvânt şi-au făcut cruce. Părerile au fost împărţite: unii susţineau că preotul nu este întreg la minte, alţii că este vorba de vreun păcat mai grav. Acelaşi preot îşi făcuse un obicei de a blestema în biserică patronii din zonă, inventând motive fel de fel. La Vorona, chiar în preajma actualului Paşti, un preot tânăr întreba femeile învârstă dacă practică perversiuni sexuale. Ştim că a fost atenţionat de unul din poliţiştii locali să fie mai atent ce întreabă pe femei la spovedanie.

Mai e nevoie şi de altceva?
Acestea nu sunt singurele cazuri în care preoţii au fost implicaţi în scandaluri, accidente sau alte măgării lumeşti. Poate vă amintiţi de stareţul Damaschin de la Coşula, care a fost dat la un moment dat în urmărire generală, dar care până atunci a purtat prin tribunale pe un reporter de-al nostru timp de peste un an de zile. Ajutat, bineînţeles, de şeful său ierarhic. Un accident auto a avut loc şi la Iaşi, când un preot a lovit cinci maşini parcate regulamentar. A scăpat ieftin pentru că avocaţii lui au reuşit să păcălească procurorii cu afirmaţia că în acel moment părintele era în transă.
Pentru noi Crăciunul este un simbol în care cei ce primesc daruri sunt oameni necăjiţi, care au nevoie de bucurie măcar la vreme de sărbătoare. Culmea e că tot săracii umplu buzunarele lungi ai celor care ne pun să sărutăm o cruce, o icoană şi o mână. Acum se luptă pentru zeci de hectare de pământ şi pădure, mâine poate pentru majoritatea în Parlament, poimâine... cine mai ştie? Astăzi nici să mori nu mai ai chef, pentru că rudele decedatului plătesc mai mult preotului decât „podurile“ date la rude. Nu mai vorbim de nunţi şi botezuri. Chiar dacă faptele prezentate mai sus sunt concrete şi au fost relatate în majoritatea lor de către mass-media locală, există câteva capete sfinte care s-au supărat şi ne-au promis chiar că vor aprinde lumânări pentru „a ne cuminţi“. Aşa să vă ajute Dumnezeu şi pe dumneavoastră, dar noi vom continua să ne facem datoria. Cu ceva mai mult profesionalism decât alţii. (Redacţia)

N.R. – Acest articol a apărut în săptămânalul Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi nr. 683/10 mai 2001. El s-a voit o replică faţă de judecătorul care l-a condamnat pe un reporter al nostru la o simbolică amendă penală pentru că l-a acuzat pe stareţul Mănăstirii Coşula, Damaschin, că a distrus pictura originală, veche de câteva sute de ani, de pe frontispiciul bisericii. Protopopul Lucian Leonte şi-a folosit toată influenţa faţă de judecător şi a obţinut acea condamnare. Viaţa s-a răzbunat pe protopop. Distrugerea irecuperabilă a picturii s-a confirmat de către specialişti, iar oamenii din sat l-au fugărit pe stareţul Damaschin, care transformase mănăstirea Coşula în loc de distraţii cu femei uşoare. Fugărit de la mănăstire, Damaschin s-a oploşit la o alta din ţară. A fost văzut la televiziunea naţională, cu cătuşe pe mâini, fiind prins la furat de maşini.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Guvernul i-a mai luat primarului Flutur o sursă de venit
Ţărănistul Miluţ va ajutora cantina bisericii „Sf. Ilie”
Săptămâna viitoare încep lucrările la magistrala de gaz
„Suflete Moarte” propus pentru premiile UNITER
Vor începe lucrările la mall
Centrală pe deşeuri pentru Botoşani
A fost desemnat preşedintele BEJ pentru referendum
Consultaţii gratuite pentru profesori
Şcoli ce nu pot primi fonduri
Şcoli fără centralişti calificaţi
Consiliile Locale au învăţat lecţia
Tinerii pot primi informaţii şi în discoteci
Am putea vedea o nouă expoziţie a figurilor de ceară
Merităm din plin palmele Europei
Ioan Rotundu
Educaţie despre cetăţenie în situaţii problemă
Despăgubiri pentru cei care au depus bani la CEC să cumpere autoturisme Dacia
Măsuri financiare pentru organizarea referendumului
Mai mulţi bani pentru studenţi
Daniel Dăianu: o economie competitivă, pentru salarii europene
Penegiştii reclamă că cei din PLD îl supralicitează pe Stolojan
Candidaţi din mai multe judeţe vor să fie făcuţi vânători la Botoşani
Alte zece terenuri de joacă vor fi utilate
“Dansez pentru tine” multicolor
Sitcomul “La bloc” ajunge la episoadul 500
Program TELE'M Botoşani, vineri, 2 noiembrie
Pulpă de porc cu mere şi ceapă
Reproş
Horoscop
Ori nu ştie preţul din zonă, ori vrea să scape de pământ
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog