Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Editorial
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
5967
De la 07 Ianuarie 2003
79908145

Final cu necunoscute în scandalul de la şcoala Baranca

  • provocat de preotul ortodox Andrei Mancaş
  • 31 March 2019, 20:18
După o săptămână în care scandalul de la şcoala Baranca (foto), comuna Cristineşti a ţinut capul de afiş la televiziunile şi radiourile de ştiri şi prin unele publicaţiile online, lucrurile au început să se clarifice. Nu şi pentru primarul comunei, ing. Marinică Stredie în capul căruia au început să se spargă oalele acestui scandal.
Reamintesc că în ziua de vineri, 22 martie, preotul ortodox Andrei Mancaş care slujeşte în parohia Ivancăuţi, comuna Păltiniş, dar predă Religia la şcoala Baranca, comuna Cristineşti, a aplicat o corecţie fizică unui elev din clasă pe motiv că acesta nu ar fi dorit să se închine.
Evenimentul a fost hiperbolizat la maximum de părinţii elevului, ţiganii penticostali Costel şi Veronica Beleza care au declarat presei că fiul lor a fost crunt lovit de preot, tras de urechi, lovit cu capul de pereţi, umplut de sânge şi că a fost nevoie să solicite salvarea pentru a fi dus la Unitatea de Primirea Urgenţelor (UPU) a Secţiei de Pediatrie Botoşani.
Informaţiile aşa oferite au fost preluate de presă şi difuzate public ceea ce a stârnit vii proteste împotriva preotului. Pentru că în Jurnalul s-a prezentat întreg contextul care a generat acest scandal, penticostalii împrăştiaţi peste tot în Europa şi America n-au făcut rasist, fascist, avocat al preotului bătăuş şi cum au mai crezut ei de cuviinţă, fără a analiza critic informaţiile oferite şi nu emoţional cum au procedat.
Eu am condamnat gestul preotului ortodox şi am arătat că un este un caz singular la nivel de judeţ dar am ţinut să explic şi cine sunt ţiganii din Baranca, cum au ajuns ei penticostali şi care este modul lor de viaţă, ceea ce pare să fi deranjat pe unii care habar n-au unde se află satul Baranca, nu pe harta României, ci pe cea a judeţului Botoşani.
Ulterior, reporteri de la publicaţii naţionale care s-au deplasat în zonă şi au efectuat propriile cercetări au descoperit că agresat, şicanat la oră a fost preotul, elevul Beleza, în vârstă de 11 ani, având pe tot parcursul orei o atitudine de sfidare a preotului. Mai mult, un reporter de la portalul de ştiri ActiveNews, care a intrat în posesia imaginilor luate de camerele de vederi amplasate în curtea şcolii, a demonstrat că elevul a ieşit de la ora de Religie vesel nevoie mare şi fără a fi plin de sânge, cum au clamat părinţii săi. Un alt reporter de la portalul naţional News a constatat şi el că preotul a fost supus unui atac al penticostalilor, elevul Beleza fiind unul din mijloacele de luptă folosite.
O anchetă efectuată de repr5ezentamnţii ai Mitropoliei Iaşi a stabilit că elevul Beleza nu numai că a deranjat ora pe întreg parcursul ei dar că la ieşirea din clasă i-a pus piedică preotului. În acel moment preotul l-ar fi tras de urechi şi i-ar fi cerut să vină cu tatăl la şcoală. Am rezerve asupra concluziei acestei anchete pentru că ea nu explică împrejurările în care elevul a fost rănit.
Ancheta IŞJ Botoşani a stabilit că elevul a acut un comportament sfidător faţă de preot, a stabilit că preotul l-a tras de ureche şi l-a mutat pe preot cu ora de Religie la o altă şcoală de pe raza comunei Cristineşti, aşteptându-se concluziile anchetei efectuată în plan judiciar.
De vreme ce elevul, aşa cum s-a putut vedea şi din imaginile video difuzate, a ieşit din clasă vesel, fugărindu-se cu colegii, fără a fi însângerat, rămâne nelămurită împrejurarea în care totuşi acest copil a ajuns la UPU Secţia Pediatrie Botoşani cu excoriaţii la una din urechi.
Şi asupra internării copilului presa a descoperit o serie de aspecte suspecte. Mai întâi s-a scris în Jurnalul că elevul care trebuie internat la Spitalul municipal Dorohoi, inexplicabil a fost adus la Pediatrie Botoşani unde l-a aşteptat medicul chirurg Adriana Petronela Constantineanu, şi ea penticostală. Medici cu vechime şi experienţă mi-au relatat sub anonimat că bandajarea copilului într-un mod care să impresioneze privitorii şi prezentat apoi presei nu se impunea faţă de excoriaţiile pe care le avea. Nici internarea timp de 4 zile nu era necesară dar şeful de secţie, medicul Jaber Yassin, musulman de credinţă, a acceptat cele stabilite de medicul chirurg Constantineanu.
Cum spuneam, anchetele de până acum n-au stabilit împrejurările în care elevul Beleza s-a ales cu acele excoriaţii la ureche. Poate o vor face anchetatorii judiciari. Între timp, părinţii elevului, care declarau că preotul le-a bătut copilul cu sălbăticie, acesta fiind internat cu fisură de timpan şi grave contuzii craniene, având prezenţii financiare de la preot, acum nu mai susţin cele afirmate. Ei au afirmat că aşa cum va stabili legea, aşa va fi bine.
În schimb, familia Beleza, cunoscută în zonă ca una de ţigani recalcitranţi, certaţi în mai multe rânduri cu legea, inclusiv cu şefii de la cultul penticostal pe care i-a determinat să închidă casa de rugăciune din Baranca, a trecut la atac asupra primarului Marinică Stredie, care este adventist de credinţă. În comuna Cristineşti este cunoscută atitudinea agresivă a ţiganilor penticostali din Baranca nu numai asupra preoţilor ortodocşi ci şi asupra celorlalte culte.
Fără îndoială că preotul Andrei Mancaş este vinovat de agresiunea supra elevului Beleza iar în plan judiciar s-ar putea să se aleagă cu consecinţe nu tocmai plăcute , dar cu atitudinea sfidătoare a elevului, faptul că a deranjat întreaga oră, cum rămâne? Conflictul de la şcoala Baranca nu este primul între confesiunile religioase pe seama orei de religie. Îi plin sistemul de învăţământ din România. Soluţia este una simplă, benefică educaţiei elevilor şi avantajoasă financiar pentru sistem: scoaterea orei de Religie din programa şcolară şi lăsată educaţia religioasă pe seama părinţilor şi a cultelor.
Mai rămâne şi întrebarea de ce Protecţia Copilului Botoşani a tăcut din nou aşa cum a făcut-o în toate cazurile în care elevii din şcoli au fost agresaşi fizic de către cei aflaţi la catedră.
Ioan Rotundu

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul săptămânii 1 - 7.04.2019â
215Catrenul săptămânii
Preluate din calendarul ortodox al anului 1916
LLumea lu' Rotundu: Primăvasă la Schitul Balş
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 29.03.2019
Înfrăţindu-se cu călăul, ţărăniştii s-au exclus din istorie
Ioan Rotundu
A fost reţinut unul din cei 3 autori ai jafului de la Lişna
S-au trezit la spartul târgului şi cei de la Protecţia Copilului Botoşani
Ioan Rotundu
Da, am fost muiat de Gireadă când mi-a pus legea în faţă!
Ioan Rotundu
Lumea lu’ Rotundu va filma slujba de Înviere la bisericile româneşti din Verona
Ioan Rotundu
Laura Codruța Kovesi scapă de controlul judiciar - poate părăsi țara
Avertisment dur al comisarului european pentru Justiţie:
Activarea articolului 7 în cazul României depinde de ceea ce se va întâmpla zilele următoare
Parlamentul European o sprijină în continuare pe Kovesi la Parchetul UE.
„Nu putem accepta faptul că Consiliul UE cedează presiunii guvernului român de a susține un candidat mult mai slab”
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 5.04.2019
LLumea lu' Rotundu: Monumente în paragină
Știu că ați primit un ziar mincinos trimis de PSD.
Folosiți aceste ziare acolo unde mergem toți sau pentru a le da peste fund pesediștilor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă