Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5980
De la 07 Ianuarie 2003
123641405

Finantele au publicat un Ordin al Ministrului foarte important in domeniul TVA

  • cu privire la masurile de simplificare pentru operatiile economice pluripartite
  • 10 February 2016, 23:00
In Monitorul Oficial de marti, 9 februarie 2016, a fost publicat un Ordin al Ministrului Finantelor foarte important in domeniul TVA cu privire la masurile de simplificare pentru operatiile economice pluripartite desfasurate cu parteneri din mai multe state membre.
OMFP nr. 102/2016 este un act normativ foarte important in domeniul TVA cand se identifica operatiuni pluripartite desfasurate in mai multe state membre constand in lucrari asupra bunurilor mobile corporale.
Documentul reglementeaza tratamentul fiscal al operatiilor economice intracomunitare ce sunt generate de garantiile de buna executie in perioada de garantie si postgarantie.
Masurile de simplificare sunt masuri alternative fata de procedurile uzuale din Codul fiscal si au ca efect general scutirea la inregistrarea in scopuri de TVA a unui tert ce intervine intr-o tranzactie de achizitii sau livrari intracomunitare cand sunt implicate mai multe persoane impozabile.
In esenta, masurile de simplificare a TVA reprezentand lucrari asupra bunurilor mobile corporale sunt posibile cand toti partenerii sunt inregistrati in scopuri de TVA in state diferite si fiecare stat membru permite aplicarea masurilor de simplificare.
In lipsa masurilor de simplificare este posibil ca unii participanti la tranzactii pluripartite sa fie obligati sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul de unde se efectueaza livrarea iar tranzactiile sa nu mai fie asimilate livrarilor/achizitiilor intracomunitare.
Ordinul prezinta cateva scheme model de aplicare a masurilor de simplificare, respectiv precizeaza tratamentul fiscal al cheltuielilor cu bunuri transportate intracomunitar aferente perioadei de garantie sau postgarantie.
Pe langa exemplele din acest ordin va prezentam o alta masura de simplificare:
Societatea ALERTA FISCALA SRL este persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA in Romania si inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari. Aceasta livreaza marfuri catre societatea XYZ SPA din Italia, persoana inregistrata in scopuri de TVA in Italia ce comunica un cod valabil de TVA.
Marfurile sunt transportate de la Bucuresti la Giurgiu la societatea PRESTATORUL SRL, persoana juridica romana inregistrata in scopuri de TVA si inscrisa in Registrul Operatorilor Intracomunitari, unde sunt supuse unei operatiuni de vopsire. Ulterior, marfurile sunt transportate in Italia, la sediul cumparatorului din celalalt stat membru. Pentru serviciile prestate de societatea din Giurgiu se emite o factura de servicii catre beneficiarul din Italia.
In lipsa aplicarii masurii de simplificare, societatea din Italia trebuia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania deoarece efectueaza o achizitie de bunuri de pe teritoriul Romaniei la care avea dreptul sa deduca TVA iar societatea din Romania efectueaza o livrare pe teritoriul national al Romaniei la care trebuia sa colecteze TVA.
Prin aplicarea masurii de simplificare, societatea din Italia nu mai trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA, livrarea marfurilor efectuata de societatea din Romania este scutita de TVA si este asimilata unei livrari intracomunitare de bunuri iar societatea din Italia nu mai are obligatia sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania.
Tot marti s-a publicat in Monitorul Oficial HG nr. 47/2016 pentru modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal. E vorba despre o corectare a normelor metodologice adoptate prin HG nr. 1/2016 pentru aplicarea noului Cod fiscal unde era prevazut ca marcarea si colorarea pacurii si a produselor asimilate utilizate intr-un regim scutit de acciza cum ar fi transportul fluvial se face cu un colorant ce nu se regaseste la comercializare pe teritoriul Romaniei si niciun laborator din Romania nu este autorizat pentru certificarea acestui produs.
Prin HG nr. 47/2016 se corecteaza acest fapt, introducandu-se mai multi solventi pentru colorare si marcare iar certificarea poate fi facuta atat in tara cat si in strainatate, intr-un alt stat membru (material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


]Reţeta zilei: Borş de mere
Bancul zilei: Voltajul, bată-l vina!
Horoscopul zilei de 11.02.2016
DNA cere arestarea deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun
Procurorii acuza un prejudiciu de peste 28 milioane lei din proiecte cu fonduri
Guvernul a lansat un pachet anti-saracie:
Pana in 2020 numarul persoanelor aflate in risc de saracie ar trebui sa scada cu cel putin 580.000 persoane
Victor Ponta: Am fost informat ca premier despre o tentativa clara de coruptie din partea lui Lucian Isar,
care ar fi cerut avantaje de la un mare investitor american
Vişinescu dă la iveală putreziciunea morală din noi
Ioan Rotundu
Liviu Dragnea, neasteptatul apostol al corectitudinii politice.
Cum ar functiona militia gindirii promovata de PSD
Dan Suciu: Pana la finalul lunii vor fi schimbari care vizeaza un numar semnificativ de prefecti
Rusia se poate folosi de ideea "Romaniei Mari" si de miscarile separatiste ale secuilor din Transilvania
Botoşani: Ce imobile ar putea fi expropriate în interes public
Ioan Rotundu
Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie
Dacian Ciolos l-a demis pe Nicolae Gheorghe, seful DGIPI
NATO isi consolideaza flancul estic printr-o "prezenta avansata", in fata amenintarii ruse
DNA a inceput urmarirea penala fata de presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si vicepresedintele Mihai Gogancea-Vatasoiu,
in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun
Diaconu anunta ca nu pleaca de bunavoie de la sefia ANAF:
Doresc sa fiu demis, cineva sa-si asume consecintele deciziei / Ciolos: Situatia o sa se clarifice astazi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog