Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Economic
Administraţie
Social
Horoscop
Umor
Comentarii
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
6218
De la 07 Ianuarie 2003
76452387

Firmele NU vor mai fi sanctionate de ANAF si alte organe de control fara sa fi fost prevenite si indrumate.

  • LISTA legilor supuse viitoarei Legi a preventiei
  • 13 January 2017, 23:00
Firmele din Romania nu vor mai putea fi sanctionate automat de organe de control ale statului, cum sunt Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sau Inspectoratul Teritoral de Munca (ITM), ci numai daca societatile vor fi fost prevenite si indrumate sa isi remedieze neregulile iar acestea nu se vor fi conformat intr-un termen stabilit, potrivit viitoarei Legi a preventiei - a informat, joi, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat (MMACA), intr-un comunicat remis StartupCafe. Guvernul a luat nota, in sedinta de joi, de stadiul elaborarii viitoarei Legi a preventiei.
Viitoarea lege a preventiei ar urma sa fie aprobata de Guvern pana pe 23 februarie 2017, insa pentru a intra in vigoare va mai fi nevoie de adoptarea in Parlament, promulgarea de catre presedintele Iohannis si publicarea in Monitorul Oficial.
Potrivit MMACA, scopul Legii preventiei va fi prevenirea aplicarii automate a sanctiunilor pentru faptele care constituie contraventii, prin intocmirea unui plan de conformare, astfel incat sa fie acordat contribuabilului un termen in care va avea posibilitatea sa corecteze neregulile constatate si sa se conformeze dispozitiilor legale.
"Aceasta lege va obliga autoritatile cu atributii de control sa procedeze, in primul rand, la educarea si perfectionarea antreprenorilor, precum si la prevenirea greselilor. Practic, un agent economic nu va mai putea fi sanctionat, daca inainte nu a fost indrumat si prevenit" -subliniaza Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
Conform sursei citate, mecanismul de functionare a preventiei va fi urmatorul:
• Agentul constatator nu va putea aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare a unei fapte care constituie contraventie;
• Acesta va incheia un proces-verbal de constatare a neregulilor si va redacta planul de conformare, care va cuprinde aspecte ce trebuie remediate, precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta;
• Termenul de conformare nu poate fi mai mic de 7 zile lucratoare;
• Dupa expirarea termenului de conformare, organul de control are dreptul sa reia controlul;
• In situatia in care se constata ca nu au fost respectate obligatiile stabilite in planul de conformare, in termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute de actele normative;
• Contribuabilul beneficiaza de masurile de preventie o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie, intr-un termen de 5 ani.
Viitoarea lege a preventiei ar urma sa se aplice pentru sanctiunile prevazute de urmatoarele reglementari:
• Codul fiscal,
• Codul de procedura fiscala,
• Legea securitatii si sanatatii in munca,
• Codul muncii,
• Legea privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca,
• Legea contabilitatii,
• Legea dialogului social, Legea privind infiintarea si dezvoltarea IMM-urilor,
• Legea privind exercitarea unor activitati cu caracter ocazional desfasurate de zilieri,
• Legea privind ucenicia la locul de munca,
• Hotararea de Guvern privind registrul general de evidenta a salariatilor.
Aceste domenii vor fi completate in cadrul procesului interministerial de consultare cu noi acte normative pentru care Legea preventiei va putea fi aplicata.
In schimb, vor fi prevazute exceptii de la aplicarea legii preventiei in cazurile in care:
• Exista un pericol pentru constatarea situatiei fiscale;
• Exista un pericol grav si iminent de accidentare pentru salariati;
• Se utilizeaza munca nedeclarata sau a minorilor.
"Legea preventiei nu se aplica, de exemplu, pentru sanctiunile prevazute pentru munca la negru, respectiv pentru primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, sanctiunea fiind amenda de la 10.000 la 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata. In acest caz nu va fi admis sistemul preventiei deoarece s-ar ajunge la incurajarea muncii nedeclarate, prin nesanctionarea acestei fapte" - mai subliniaza ministerul.
"Componenta de preventie trebuie sa prevaleze mai ales atunci cand ne referim la mediul de afaceri iar o masura de preventie inaintea unei masuri punitive inseamna timp pretios oferit intreprinzatorului pentru a se conforma", a spus ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Florin Jianu.
Agentia de stiri HotNews APC Romania: Motivarea Curtii Constitutionale pe darea in plata sprijina mai degraba bancile decat consumatorii Decizia nr. 639 din 27.10.2016 a Curtii Constitutionale, de respingere ca inadmisibile a unor exceptii de neconstitutionalitate ridicate de Raiffeisen Bank in dosarul 11212/4/2016, desi, aparent, este favorabila consumatorilor, ofera bancilor argumente in plus pentru a se opune constatarii operarii transferului dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile ipotecate si stingerii datoriilor consumatorilor care au fost executati silit, a transmis vineri HotNews.ro Calu Monica, reprezentantul Asociatiei Pro Consumatori Romania.
"Sunt multe astfel de situatii in care debitorii au fost executati silit prin scoaterea la licitatie publica a bunurilor imobile cu care ei au garantat creditele, dar suma obtinuta din vanzare nu a acoperit datoria fata de banca, astfel incat acesti consumatori sunt in continuare datori. De aceea, odata cu intrarea in vigoare a Legii privind darea in plata, acesti consumatori au apelat la prevederile Legii 77/2016, pentru a se constata stingerea datoriilor", considera reprezentantul APC Romania.
Potrivit acesteia, din motivele expuse joi de Curtea Constitutionala, reiese ca protectia consumatorului prevaleaza fata de asa-zisa restrangere a dreptului de proprietate al institutiilor de credit si ca nu sunt incalcate nici proportionalitatea, nici previzibilitatea si nici accesibilitatea legii, exceptii ridicate de banca in aceasta speta.
Citeste si: Curtea Constitutionala: Legea privind darea in plata nu se poate aplica in cazul in care debitorii au fost deja executati silit
Din pacate, desi a respins ca inadmisibile aceste exceptii, Curtea Constitutionala prezinta in decizia publicata in Monitorul Oficial in 12 ianuarie 2017 niste argumente pentru care nu poate opera stingerea datoriei consumatorului. In concret, Curtea considera ca "Legea 77/2016 conditioneaza stingerea tuturor datoriilor consumatorilor de transmiterea voluntara a dreptului de proprietate asupra bunului ipotecat din patrimoniul consumatorilor in cel al profesionistilor", ceea ce nu ar fi cazul in situatia bunurilor vandute prin executarea silita", mai arata reprezentantul APC Romania.
Daca tinem cont de aceasta interpretare facuta de Curtea Constitutionala, ajungem la concluzia ca instrumentele de aparare puse la indemana acestor debitori, care au pierdut deja, prin executarea silita, bunurile ipotecate, sunt insuficiente in momentul de fata. Practic, pentru a putea beneficia de efectele acestei legi, consumatorii trebuie sa notifice din timp bancii sau institutiei financiare nebancare apelarea la darea in plata a garantiei imobiliare, inainte de a avea loc vanzarea silita a imobilului, mai crede Calu Monica..
In plus, mai spune ea, conform celor decise de judecatorii constitutionali prin admiterea partiala a doua exceptii ridicate de catre banci in alte dosare, consumatorului ii revine sarcina probarii intervenirii impreviziunii si a imposibilitatii achitarii creditului. Ramane, asadar, la aprecierea instantelor, daca va putea opera darea in plata si stingerea datoriilor pentru acesti datornici.
Toate aceste elemente, duc la concluzia ca, de fapt, pentru cei mai indatorati dintre consumatori, situatia nu a fost usurata.
"In situatia lor, mult mai utila ar fi fost Legea insolventei persoanelor fizice, cu atat mai mult cu cat, din cele mai recente date, rezulta ca numarul persoanelor fizice inregistrate la Biroul de Credit cu restante mai mari de 30 de zile la banci si institutii financiare nebancare a crescut cu 3.735, la 615.348 in noiembrie 2016, fata de nivelul din octombrie ( potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei). De asemenea, este de remarcat ca nu toti acesti datornici pot apela la darea in plata, deoarece nu toate creditele aflate in intarziere sunt din categoria celor prevazute de Legea 77/2016, adica nu toate sunt "credite contractate de consumator cu scopul de a achizitiona, construi, extinde, moderniza, amenaja, reabilita un imobil cu destinatie de locuinta sau, indiferent de scopul pentru care a fost contractat, este garantat cu cel putin un imobil avand destinatia de locuinta" si "cuantumul sumei imprumutate, la momentul acordarii, nu depasea echivalentul in lei al 250.000 euro, suma calculata la cursul de schimb publicat de catre Banca Nationala a Romaniei in ziua incheierii contractului de credit", conditii prevazute de legea darii in plata.
Din pacate, intrarea in vigoare a Legii falimentului particularilor fost amanata pana acum de cateva ori si consider ca noul executiv ar trebui sa-si aplece cat mai curand atentia asupra acestei situatii, conchide reprezentantul APC Romania.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscopul zilei de 14.01.2017
Bancul zilei: Fidelitate conjugală reciprocă
Dinamica PIB la noua luni din 2016 revizuita in scadere
Curtea Constitutionala: Legea privind darea in plata nu se poate aplica in cazul in care debitorii au fost deja executati silit
Strania poveste a unei Hotarari aprobate de Guvernul Grindeanu,
fara nicio ora de dezbatere publica. Cum ar putea fi interzise exporturile de energie, invocandu-se o iminenta criza energetica
Politia a anulat licitatia pentru realizarea unui sistem IT
de recunoastere faciala la nivel national
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 13.01,2016
Politia a anulat licitatia pentru realizarea unui sistem IT
de recunoastere faciala la nivel national
Lumea lu' Rotundu: Chemarea străbunilor III
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă