Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Religie
Mediu
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
572
De la 07 Ianuarie 2003
69939197
Fiu al localităţii Flămânzi

Guraliuc şi-a „lansat” în biroul primarului Pitorac ultima sa lucrare de climatologie

  • 21 July 2009, 23:00
În dimineaţa zilei de 20 iulie, primarul Constantin Pitorac a primit vizita altui fiu al oraşului stabilit şi afirmat profesional în afara urbei, profesorul de istorie-geografie şi economistul Mircea Guraliuc. Deoarece prezenţa primarului era reclamată la şedinţa Consiliului Local Flămânzi, care trebuia să înceapă dintr-un moment în altul, întâlnirea, desfăşurată aproape pe fugă, s-a rezumat la un schimb de amabilităţi, de adrese, şi la invitaţia adresată suceveanului prin adopţie de a participa la „Zilele oraşului Flămânzi” de la mijlocul lunii august. Înainte de plecare, Mircea Guraliuc i-a oferit edilului de Flămânzi, cu autograf, ultima sa lucrare de specialitate, „Vremea la Suceava - fenomenul meteorologic în perioada 1974-2008”
. Născut la 15 martie 1937 în localitatea Flămânzi dar devenit sucevean în august 1953, Mircea Guraliuc şi-a urmat vocaţia de profesor dar şi pasiunea pentru climatologie, devenind, în ultimele trei decenii, un iscusit cronicar al fenomenului meteorologic din judeţul vecin şi un corespondent constant al publicaţiilor „Crai Nou” şi „Obiectiv” prin articolele numite generic „Vremea la Suceava”. Cartea sa prezintă, în cele 202 pagini, analiza vremii din Suceava, sub două aspecte fundamentale: temperatura aerului şi precipitaţiile. Conform afirmaţiilor autorului, „fenomenele meteorologice au fost înregistrate în zona centrală a municipiului Suceava pe parcursul a 34 de ani, lună de lună, şi pe cele două sezoane din zona noastră climatică temperat-continentală”.
Pe jumătate din cuprinsul cărţii, sunt expuse analize şi concluzii asupra temperaturii aerului şi a precipitaţiilor pentru fiecare lună în parte, pentru sezonul călduros şi pentru sezonul friguros, precum şi în sinteză pentru fiecare din cei 34 de ani. În cea de-a doua jumătate din cuprinsul cărţii, sunt prezentate tabele şi grafice care evidenţiază în detaliu evoluţia temperaturii aerului şi a precipitaţiilor, lunar, sezonier şi anual, din Suceava.
„Semnificaţia unei astfel de pasiuni, concretizate într-o astfel de carte, modestă şi onestă, simplă, exactă şi precisă ca un orologiu, poate fi descifrată aplecându-te asupra ei, ascultând-o ca pe o fiinţă şi învăţând, împreună, să iubim şi să preţuim, atât cât ne stă în putinţă, Mama Natură, din jurul nostru, cea pe care nu ne putem supăra, înainte de-a încerca s-o cunoaştem, s-o respectăm”, notează în prefaţa lucrării profesorul universitar dr. Mihai Iacobescu de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava.
În prezent pensionar, profesorul Mircea Guraliuc a promis că va încerca să fie prezent la sărbătoarea oraşului din 14-16 august, el revenind, de altfel, periodic, pe plaiurile natale, pentru a-şi vizita rudele rămase aici. Poate cu această ocazie vom afla şi noi care este publicul ţintă pentru astfel de lucrare meteorologică atipică şi – trebuie să o recunoaştem – deloc la îndemâna oricui. (B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (2)]


Încă o bilă albă pentru jandarmii botoşăneni
Grijă mare la închisul uşii!
S-au făcut „frumos” fructele în acest an!
Aparatele de aer condiţionat ale Hotelului Rapsodia provoacă insomnie
Super concurs de Skandenberg
Cupa Iulius Mall - 26.07.2009
Un succes al preotului din Verona
Bogat şi sărac: Pentru cine şi de ce a fost coborât pragul electoral?
Opoziţia anti-comunistă : "E o şarlatanie de-a IPP-ului"
Comuniştii îi vor închide pe basarabeni în spatele sârmei ghimpate
Comuniştii moldoveni doresc colaborarea cu opoziţia?
Verificare traversări cursuri de apă
Iulia Maria Rodina a câştigat concursul Miss Diaspora România din Spania 2009
Ţâbu s-a dat la Udrea
Dialog cu Bulă despre… soacră
Mica publicitate
Medicii, ţapi ispăşitori pentru costurile de tratament ale bolnavilor de cancer
Licenţiaţii de la Spiru Haret pe cale de a câştiga lupta cu ministrul Andronescu
Aioniţoaie vrea să-i transforme pe ţigani în crescători de capre
curată actorie
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă