Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Sport
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Comentarii
Pamflet
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
26962
De la 07 Ianuarie 2003
95506506

Flămânzeanul comandor „Foozie” Berbunschi a trecut în nefiinţă la numai 47 de ani

  • 15 February 2009, 23:00
Cu mai bine de doi ani în urmă, în preajma amplelor manifestări care au marcat împlinirea unui secol de la Marea Răscoală Ţărănească din 1907, am avut plăcerea – şi onoarea – să-l cunosc la Flămânzi pe unul dintre cei mai reprezentativi fii ai localităţii, colonelul comandant de aviaţie Dumitru Berbunschi, cel pe care elevul pilot Mihai Grecea l-a numit „unul dintre cei mai respectaţi aviatori români, îndrăgostit de aviaţie cum despre puţini zburători se poate spune”.
Deşi, muşcat de ţânţarul curiozităţii, doream să aflu mai multe despre omul Berbunschi şi despre scriitorul cu acelaşi nume, nu am reuşit să mă întreţin cu comandorul decât câteva minute, în două etape, acesta retrăgându-se de fiecare dată discret de la protocoalele şi întâlnirile organizate. Iniţial – şi cât de mult am greşit – am pus acest lucru pe un anumit nivel de infatuare. Gândul m-a dus la faptul că omul zbura, chiar şi după retragerea din activitate, prea sus pentru a-şi permite o aterizare, chiar şi de scurtă durată, lângă muritorii de rând.
Din păcate, abia mai târziu mi-am dat seama, laolaltă cu cei care nu au reuşit, ca şi mine, decât să-l salute din fugă, că oboseala sa permanentă, cea pe care o invoca ca şi scuză, era preludiul bolii interioare, lente şi necruţătoare, care începuse deja să-l macine.
Pe planul sănătăţii comandorului, lucrurile au evoluat din ce în ce mai rău, atingând apogeul în noaptea de 9 spre 10 februarie, când Dumitru Berbunschi, cel alintat de prieteni „Foozie”, a plecat, la numai 47 de ani, în ultimul său zbor, cel fără de întoarcere. Întreaga lume a aviaţiei naţionale a fost răvăşită de dispariţia eminentului flămânzean, a profesionistului care, sub semnul inspiraţiei şi a talentului literar neconvenţional, a încercat să împărtăşească şi altora din experienţa sa de pilot, publicând două cărţi, realizând o emisiune de radio, un site dedicat colegilor săi, piloţii de Mig 21 şi un blog extrem de popular. Cariera militară şi-a început-o în august 1986, la Regimentul 86 de Aviaţie Vânătoare, Borcea, unde a fost brevetat ca „pilot militar”. În anul 1993 a devenit "pilot militar clasa I pe avioane supersonice de vânătoare" iar în 1996 – conform curriculum-ului publicat pe propriul blog – „ instructor de zbor" pe MiG 21, în toate condiţiile meteorologice, ziua si noaptea.
S-a aflat la manşa aparatelor de zbor I.A.R. 823, L 29 Delfin, L 39 Albatros, MiG 21 Clasic şi chiar MiG 21 LanceR, un avion extrem de performant, acumulând 1300 ore de zbor. A fost – ani de zile – unul dintre ”cei ce cunosc fulgerele violente şi se întorc teferi dintre ele”, după cum va afirma mai târziu, atât de frumos şi de profund, unul dintre personajele sale.
În literatură, a debutat în anul 1987 şi nu după mult timp a câştigat două premii I la concursurile organizate de săptămânalul "Observatorul Militar". A continuat să scrie articole de specialitate publicând, până în anul 2005, peste 250 de materiale şi eseuri în presa militară şi în alte reviste ("Observatorul Militar", "Cer senin", "Top Gun", "Pentru Patrie").
În anul 2001 a publicat volumul "Semne de cer senin", apoi a „recidivat”, în 2006, cu romanul memorialistic "Rădăcini de zbor". A realizat numeroase emisiuni radio, pentru "Ora Armatei" şi pentru Radio România Tineret, iar în 2005 a fost ales redactor şef al publicaţiei „Cer senin ", editată de Forţele Aeriene Române. A avut o viaţă familială exemplară, împărţită cu soţia sa Roberta şi la fiica lor Anuca, aşa cum o alinta el.
În zilele de 10 şi 11 februarie 2007 a fost unul dintre invitaţii de onoare ai oraşului Flămânzi la manifestările prilejuite de centenarul Marii Răscoale Ţărăneşti din 1907. Cu acest prilej a realizat citatul destinat marcării evenimentului şi care a fost amplasat, imortalizat în piatră şi bronz, pe placa comemorativă de pe postamentul Obeliscului. Dezvelit în prima zi a aniversării, textul, încastrat pe o placă de forma unei case, a înlocuit fostului citat al “conducătorului iubit” Nicolae Ceauşescu, aşezat în acelaşi loc în urmă cu 25 de ani, cu prilejul aniversării a 75 de ani de la Răscoală.
„ Astăzi, când veacul se rotunjeşte deasupra amintirii de jertfă a bunilor şi străbunilor noştri, ridicăm cerului rugă, în semn de respect pentru cei de ieri şi de bună recunoaştere pentru cei de mâine. Noi, moştenitorii de drept ai tezaurului de jertfe al înaintaşilor noştri, ridicăm semnul veneraţiei noastre pentru tihna odihnei lor şi pentru amintirea generaţiilor viitoare” – este textul comandorului „Foozie” Berbunschi, înscris pentru eternitate pe Obeliscul din centrul oraşului Flămânzi. Nimeni nu bănuia atunci că, peste numai doi ani, Dumitru Berbunschi îşi va începe ultimul zbor, comandând spre nemurire aeronava destinului. „Prin Dumitru Berbunschi” – conform afirmaţiilor aceluiaşi Mihai Grecea – „a dispărut un aviator cu totul special şi a plecat dintre noi un om care a ştiut să scrie pagini de aviaţie adevărată la manşa avionului dar, la fel de bine, să zboare cu farmec printre cuvinte, în frumoasa tradiţie românească a aviatorilor-scriitori, nu mulţi, şi, din păcate, din ce în ce mai puţini”.
(B.P.F.)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Comentariul comentariilor XXXII
(Ioan Rotundu)
Românul şi copilul din flori
Sos de ţelină
O revistă din ce în ce mai atractivă
Povestea veselă a unui mort
Mica publicitate
Horoscop
Flutur crede că bugetul local ar putea fi aprobat în luna martie
Criza economică muşcă din nou, sporind numărul şomerilor
Amenzi pentru muzică difuzată în local şi băutură lipsă la gramaj
72 mii euro pentru informarea ţiganilor
Acţiuni sportive de imagine
Asistenţii maternali continuă să fie bătaia de joc a Protecţiei Copilului
Huţuleac vrea o lege a acţiunilor voluntare
Contribuţia la pensiile private nu va suferi majorări
Ce-a pierdut la masa arbitrajului ar putea câştiga la cea a judecătorilor
Încă o instituţie a judeţului care nu-şi găseşte identitatea
Furnizorii de medicamente vor de la spitale plata cu banii jos
România, bine ai intrat în lumea civilizată!
Ioan Rotundu
Pe unde mai umblă Boc cu... mâinile
Nou lot de ţigări confiscat de poliţiştii de frontieră
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă