Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
16210
De la 07 Ianuarie 2003
122876277

Flămânzi: „Cei 40 de hoţi de la Balta Roşie” trăiesc ca-n Evul Mediu

  • 21 February 2014, 23:00
E greu de crezut că în anul de graţie 2014, la aproape un deceniu şi jumătate de la intrarea în mileniul trei, mai există în zona Flămânzi, într-un spaţiu din Uniunea Europeană, localităţi care încă nu beneficiază de avantajul curentului electric. Şi totuşi acesta este adevărul curat!
În cătunul Balta Roşie de lângă satul Prisacani, la rândul său „cartier” al oraşului Flămânzi, locuiesc de zeci de ani, aparent uitate de lume, câteva zeci de familii de ţărani get beget. Se spune că izolarea lor are la bază un vechi conflict cu autorităţile, vechiul primar comunist Ştefan Vasile, numindu-i „cei 40 de hoţi de la Balta Roşie”. În epocă, expresia făcea trimitere atât la numărul mic al locuitorilor cătunului, cât mai ales la faptul că, ani de zile, cei de acolo trăiau efectiv numai din devalizarea Bazei de Recepţie pentru
Cereale construită în apropiere. „Vor curent electric, hoţii? Am să le dau eu curent. Am să-i demolez şi-am să-i aduc pe toţi la bloc”, ameninţa Vasile Ştefan, primarul care la Revoluţie a fugit mâncând pământul şi pe care evenimentele din decembrie 1989 l-au îndepărtat definitiv din localitate. Oamenii s-au opus plecării din Balta Roşie, şi dacă nu au făcut-o până la Revoluţie, după aceea nici că s-a mai pus problema.
După 1990, cei din Balta Roşie au învăţat să se organizeze, începând să iasă scoată capul în lume.
Şi-au dat copiii pe la şcoli şi s-au înscris la medicul de familie. Şi-au cumpărat televizoare şi aparate de radio cu baterii pentru a fi mai informaţi. Şi fiindcă aveau nevoie de toate cele, au înfiinţat nu mai puţin de şapte societăţi comerciale, aducându-şi mai aproape de casă cele necesare traiului. Ba dimpotrivă, s-au mai şi înmulţit, construindu-şi câteva locuinţe noi pe lângă cele existente în zonă.
Din păcate, dezvoltarea lor a fost îngreunată de doi factori importanţi: a) lipsa unei infrastructuri rutiere care să le permită flămânzenilor legătura cu lumea şi aprovizionarea în afara sezonului cald, singurul în care se poate ajunge până acolo; b) absenţa curentului electric, problemă care şi acum, la 25 de ani de la instaurarea democraţiei, pare greu de rezolvat. Chiar dacă, în fiecare campanie electorală, celor din Balta Roşie li s-a promis racordarea la reţeaua de curent electric, timpul a trecut fără să se facă ceva, în pofida numeroaselor vizite făcute la faţa locului de autorităţile locale, judeţene sau de cei de la E-ON.
După numeroase discuţii cu şefii E-ON-ului, cu baştanii veniţi în ţară doar să mulgă vaca românului şi nu să şi investească, în anul 2007 a fost depus, la Consiliul Judeţean Botoşani un prim proiect de electrificare a cătunului Balta Roşie. Nu s-a întâmplat nimic deşi, în campania de anul următor s-au făcut din nou promisiuni şi promisiuni. În 2008, în timpul mandatului fostului primar Constantin Pitorac, problema electrificării localităţii a fost reluată, noul proiect întocmit fiind, de data aceasta, asociat Programului „Electrificarea 2007-2009”.
Conforma calculelor rezultate din studiul de fezabilitate întocmit, pentru electrificare ar fi fost nevoie de 4,5 kilometri de reţea de medie tensiune, de la Prisacani la Balta Roşie, unde urma să fie amplasat un post de transformare, şi de circa 2 kilometri de reţea de joasă tensiune, pentru racordarea cetăţenilor din cătun.
Proiectului i-au fost anexate semnăturile celor 68 de localnici care populau pe atunci localitatea, precum şi iscăliturile celor 7 reprezentanţi ai societăţilor comerciale care îşi desfăşurau activitatea în zonă şi care doreau să îşi dezvolte acolo afacerile. S-a făcut şi o evaluare, de 17 miliarde lei vechi, depusă, împreună cu toate documentele, la Consiliul Judeţean Botoşani, întregul dosar urmând să fie trimis spre aprobare, însoţit de cererea de finanţare, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei.
Din păcate, hârtiile s-au pierdut în hăţişul birocratic dintre consiliu şi minister, iar în privinţa curentului electric locuitorii din Balta Roşie au rămas din nou să mişte mărunt din buze.
Şi-au venit alte campanii, şi-au urmat alte promisiuni, dar în pofida intenţiilor bune, vânturate pe ici, pe colo, lucrurile au rămas neschimbate. În 2011, actualul consilier Constantin Pitorac, a reluat problema electrificării cătunului, introducând-o într-un proiect transfrontalier, realizat de Primăria Flămânzi în parteneriat cu o localitate din Republica Moldova.
Din păcate, nici acest proiect nu a fost acceptat la finanţare şi încă o dată speranţele celor din Balta Roşie de a avea curent electric s-au spulberat. Abia recent, interesându-mă la Primăria Flămânzi despre posibilitatea reluării discuţiilor pe această temă, am aflat că, surprinzător, chiar în această săptămână, reprezentanţii instituţiei administrative au vorbit cu un operator din domeniu, făcându-se şi o evaluare aproximativă a cheltuielilor, de un miliard lei vechi pe kilometru. „Din păcate, deocamdată nu avem bani pentru acest proiect dar, la următoarea rectificare, sperăm să putem face măsar un studiu de piaţă urmând ca, în perspectivă, să prindem în bugetul local şi sumele necesare acestei lucrări”, ne-a spus Dan Oloeriu, primarul oraşului Flămânzi.
Bine ar fi să mă înşel dar, tare mi-e teamă de ambiguitatea sintagmei „în perspectivă”. Căci, „în perspectivă”, se anunţă, anul acesta, alegeri „prezidenţiale”, apoi „locale” în iunie 2016, şi tot aşa, toate însoţite de promisiuni care ori nu se vor onora niciodată, ori se vor onora iarăşi foarte greu. Şi cum, ca număr de voturi, participarea la scrutin a celor 30-40 de localnici rămaşi în Balta Roşie, nu prea aduce capital electoral, rămâne ca problema să se pună doar din punct de vedere uman. Dar cine să fie cu adevărat interesat de soarta celor care stau şi trăiesc fără curent electric în cătunul Balta Roşie?
Gabi Gomboş

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Politeţea soţului
Horoscopul zilei
Reţeta zilei: Supă cremă de sparanghel
Cine sunt figurile opoziţiei din Ucraina
Peste 850.000 de persoane fizice sunt în stare de faliment personal
APIA Botoşani: Comunicat de presă
Autoturism cu numere expirate descoperit la Păltiniş
Botoşani: Primari cu apucături infracţionale premiaţi la nivel de ţară
Ucraina: cel mai sângeros preşedinte
Consecinţele ruperii USL. Ce-i aşteaptă pe Antonescu în opoziţie, pe Ponta la guvernare
Dacă va fi dat afară de la guvernare, PN va iniţia moţiune de cenzură
Victor Ponta: Declaraţiile lui Atanasiu - contraproductive, incorecte şi iresponsabile. Fac apel la moderaţie, dialog şi înţelepciune pentru salvarea USL!
Va accepta Furtună rolul de pion otrăvit?
Ioan Rotundu
China se pregăteşte pentru "un război scurt şi incisiv" cu Japonia
Probabil, în foarte scurt timp, se va naşte un alt guvern, cu o altă susţinere
Ucraina, prima zi după acordul Putere-Opoziţie:
Ziua a început fără violenţe Ianukovici a părăsit Kievul şeful parlamentului a demisionat
Viktor Ianukovici a încercat să fugă în Rusia
preşedintele Parlamentului ucrainean
E Iulia Timosenko a fost eliberată
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog