Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
20298
De la 07 Ianuarie 2003
122880365

Flămânzii - locul unde istoria este întinată de patimile politice

  • Ioan Rotundu
  • 14 March 2007, 23:00
Sâmbăta, trecută pe site-ul nostru, s-a publicat o reclamaţie la adresa administratorului postului local de televiziune prin cablu din Flămânzi. Deşi aspectele reclamate sunt de competenţa altor instituţii ale statului şi nu a mediei judeţului, n-am rezistat tentaţiei de a nu face o deplasare până la Flămânzi. Ceva îmi spunea că, dincolo de aspectele reclamate într-un mod extrem de răutăcios, conflictul este consecinţa unor neînţelegeri politice. Nu m-am înşelat.
Dialog cu tabăra trandafirilor
Flămânzii este una din victimele PSD-ului care, în dorinţa de a se lăuda faţă de U.E. cu gradul de urbanizare al României, a declarat oraşe o serie de sate care n-au nimic urban în ele. Oamenii s-au bucurat, ca apoi să constate că titlul de oraş, în afara unor impozite şi taxe majorate, nu le-a îmbunătăţit cu nimic traiul şi condiţiile de viaţă. Acum înjură cu foc, dar n-are cine să-i asculte. Aleşii locali s-au împărţit în două tabere politice şi se luptă între ei pe viaţă şi moarte.
Primarul Dumitru Micuţaru (foto), membru PSD, se află în conflict cu consilierul local PD, Constantin Pitorac, patron de televiziune locală prin cablu. De partea sa s-au situat viceprimarul Petru Dan Manole, Gheorghe Guja – consilier PNL, directorul liceului, Emil Teodorescu – consilier PC, Toma Ciobanu – consilier PSD, învăţător şi alţi doi colegi ai săi de la Şcoala nr. 1 Flămânzi Petru Grigoraş şi Ion Rebenciuc. Potrivit modelului de coaliţie politică parlamentară (PSD, PC, PNL etc.), toţi aceştia şi-au unit forţele şi s-au declarat duşmanii de moarte ai pedistului Pitorac, aşa cum la nivel naţional forţele politice s-au coalizat împotriva PD-ului. Ei se culcă şi se scoală cu gândul, nu la ce ar mai trebui întreprins în folosul comunităţii, ci cum să-l mai atace Pitorac, să-i provoace rău imaginii sale publice, să-i şicaneze afacerea cu televiziunea.
Am remarcat că toată această coaliţie este robul mentalităţii fostului sistem, că n-au nimic în comun cu mecanismul democraţiei, că economia de piaţă reprezintă pentru ei ceea ce ar fi reprezentat televizorul pentru omul din peşteră. Ura le este atât de mare, încât i-a orbit, iar statutul lor social nu se mai regăseşte în fapte şi vorbe.
De vorbă cu rosa canina
De partea cealaltă, hălăduieşte singur prin întreaga tabără Constantin Pitorac, membru al unei generaţii mult mai tinere decât media de vârstă a oponenţilor săi. Fost ofiţer mecanic pe vas, lui i se reproşează, fără ca cineva să aducă vreo dovadă, că ar fi fost „turnătorul” vasului către fosta Securitate. Susţine inflexibilul învăţător Ciobanu că, atunci când Pavel Coruţ, şeful Contrainformaţiilor marine şi apoi scriitor în democraţie, a ajuns pe la Flămânzi, l-a recunoscut pe Pitorac ca fiind un fost subaltern al său.
Nu bag mâna în foc pentru Pitorac, nu că l-aş concura pe anticul Scaevola, ci pentru că lecţia pe care ne-a dat-o Mona Muscă ne obligă să fim prudenţi. Pitorac, precum partidul său aflat la guvernare, se manifestă gălăgios, arogant, intolerabil, neconstructiv social. Ce mai, este un PD redus la dimensiunea Flămânzilor, un trandafir sălbatic extrem de spinos (rosa canina). Având post local de televiziune, el pătrunde în fiecare seară în casele flămânzenilor şi le arată, sau le vorbeşte, vrute şi nevrute. Duşmanii săi politici, din acest punct de vedere sunt cu mâinile legate, n-au nici o putere şi nici un mijloc de apărare. Reclamaţiile lor către Ralu Filip, preşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, în urma verificărilor întreprinse, s-au dovedit nefondate. Nu că n-ar fi avut vreun sâmbure de adevăr, dar n-au fost minţi pricepute să pună pe note aspectele sesizate. Nici măcar reclamaţia către E.ON, cum că Pitorac fură curentul pentru a-şi alimenta amplificatoarele de semnal, n-a avut şansă de reuşită.
Speranţa incompatibilităţii… s-a spulberat
Văzând că, fiind mai mulţi, tot nu reuşesc să-l doboare pe Pitorac, coaliţia şi-a schimbat tactica. Ei au „descoperit” că Pitorac, în calitatea sa de consilier orăşenesc, ar fi incompatibil cu calitatea de membru în Consiliul de Administraţiei al societăţii Apa Grup. S-au repezit în a-l reclama la Prefectură. Iniţial, Prefectura a constatat că nu există nici o incompatibilitate. Apoi, cu adresa nr. 3079/7.03.2007, Instituţia Prefectului, sub semnătura prefectului Roman, comunică reclamantului Emil Teodorescu cum că Pitorac se află în stare de incompatibilitate. Ceva mi se părea anapoda. L-am sunat pe prefect din biroul primarului Micuţaru. Iniţial acesta şi-a susţinut punctul de vedere din adresă. A revenit imediat, telefonic, şi m-a anunţat că a vorbit cu Nicolau de la Apa Grup şi i s-a conformat că Primăria Flămânzi nu este acţionară la societate, deci consilierul Pitorac nu se situează în conflict de interese, adică nu se află în stare de incompatibilitate. La aflarea veştii, toţi cei cu care dialogam au sărit ca arşi. Tot nu mai aveau altceva de făcut. De partea cealaltă, Pitorac susţine că el a ajuns membru în Consiliul de Administraţie la Apa Grup pentru că l-a desemnat partidul său de la Botoşani, adică PD-ul, şi nu reprezintă Primăria Flămânzi.
Povara tinereţii
Din tot grupul oponent lui Pitorac, cel mai vehement s-a declarat consilierul PSD, învăţătorul Toma Ciobanu. Are şi de ce! Televiziunea lui Pitorac a publicat, vineri 9 martie a.c., un amplu material prin care flămânzenii erau informaţi că învăţătorul Toma Ciobanu este depăşit profesional, un fel de pedagog de modă veche, un intelectual aflat sub orice critică, iar cariera sa a fost marcată de lungi perioade când devenea robul alcoolului. S-a adus în prim plan perioada când Ciobanu a fost învăţător la Lupăria din Prăjeni şi când bea zilnic peste un litru de votcă, şanţul fiindu-i drumul spre casă. Materialul l-a supărat rău de tot pe Ciobanu, care nu s-a sfiit să afirme public că nu exclude violenţa fizică, ca formă de corecţie a jurnalistului Gabi Gomboş, semnatarul materialului.
Gomboş – Nodul gordian al disputelor
Pomenind numele jurnalistului Gabi Gomboş, am ajuns şi la Nodul gordian al problemei. Anul trecut primarul Dumitru Micuţaru l-a momit pe Gomboş să editeze un ziar local intitulat „Flacăra Flămânzilor”. A scos câteva numere, în care i-a terfelit pe toţi cei care nu erau în tabăra sa, Pitorac fiind ţinta principală. Numai că, în demersul său, lipsit de experienţa în lucrul cu ziariştii, primarul n-a prevăzut că există posibilitatea ca Gomboş să-şi schimbe patronul. Ce-a făcut şi ce-a dres Pitorac nu ştiu, cert este că Gomboş a sărit pârleazul din clădirea primăriei în cea a patronului de televiziune. Acum, scrie împotriva celor pe care, cândva, i-a preamărit. Ciobanu şi ai lui l-au reclamat la Clubul Român de Presă. Sanchi! Profesia de jurnalist este una liberală, iar singurul care-l ridică şi coboară pe un ziarist este cititorul. Lucruri greu de înţeles pentru unii, fie ei şi cadre didactice.
Supliment de pâine şi circ
Văzând cât de adâncă este ura dintre cele două tabere, am încercat să-i aduc la masa tratativelor şi a înţelegerii. Intenţia mea l-a supărat atât de rău pe viceprimarul Manole, încât acesta m-a somat să-mi şterg din memorie vorbele rostite. Mai concesiv, primarul mai că ar fi dat-o la pace, dar se află în cleştele coaliţiei şi nu mai poate da înapoi. Pitorac s-a arătat deschis dialogului, chiar dispus să facă unele concesii, să închidă ochii la alte lucruri mai puţin ortodoxe de prin administraţia oraşului, dar n-a găsit corespondenţă în tabăra cealaltă.
Cele două tabere din Flămânzi s-au situat pe poziţii ireconciliabile. În tot acest timp viaţa economică şi socială se degradează. Tabăra reprezentată mai mult de trandafirii PSD-ului, aproape că este în prag de a turba. Pitorac şi-a declarat intenţia de a candida la primăria oraşului. Cu televiziune locală şi cu presă electronică, el domină şi controlează informaţia ajunsă în casa cetăţeanului. Aşadar, nici Flămânzii, cu renumele lor istoric, nu duce lipsă de pâine şi circ. Dimpotrivă, la pâinea şi circul naţional ei beneficiază şi de un supliment local. În ce mă priveşte, sunt o fire optimistă. Am văzut în primarul Micuţaru un bucovinean aşezat şi chibzuit. El poate deveni factorul de echilibru dintre cele două tabere, numai dacă are puterea să se ridice deasupra lor, devenind obiectiv şi nepărtinitor. Flămânzenii au nevoie de linişte şi de suport moral în a trece şocul europenizării. Iar aleşii locali trebuie să înţeleagă acest lucru.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Termica oferă soluţii pentru protejarea abonaţilor săi
Chirilă cere controale lunare la asociaţiile de locatari
Subsecretar de stat în vizită la Botoşani
Eltrans vrea majorarea abonamentelor cu 42%
Teatrul botoşănean, un teatru de nota 8
Buhăianu a pierdut partida cu generalul Negrescu
Miluţ vrea să facă impresie bună în faţa flămânzenilor
Ţărăniştii aşteaptă teren pentru a începe spitalul la Flămânzi
Asociaţie acuzată ca a încasat ilegal bani din subvenţii
IŞJ a fost prins mişmăşind la gradaţiile de merit
Registrul de evidentă a salariaţilor poate fi depus şi în formă electronică
Neigienizarea cursurilor de apă a atras amenzi exorbitante
Arestaţi pentru 29 de zile
Nemulţumită de îngrijirea primită în plasament
Copil accidentat de un poliţist
Căzut de la şase metri înălţime
Leac pentru limba de şarpe a Nicolinei
Ioan Rotundu
Sărbuşcă
Horoscop
Interogarea beţivului la poliţie
Oferă imobiliară
Comentariul comentariilor (LIII)
(Ioan Rotundu)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog