Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Fapt divers
Sănătate
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
1368
De la 07 Ianuarie 2003
124367593
Florin Georgescu, BNR:

Va urma o perioadă grea. Vedem aglomerări de riscuri mari în lume şi, cu deosebire, în Europa

  • 19 December 2011, 23:00
Va urma o perioada grea. Vedem aglomerari de riscuri mari in lume si, cu deosebire, in Europa. Schimbarile profunde de paradigma economica si financiara, ce se concretizeaza mai cu seama in faptul ca banii sunt tot mai putini si tot mai scumpi, obliga bancile la un nou tip de batalie pentru profitabilitate", a declarat prim viceguvernatorul BNR Florin Georgescu, la decernarea premiilor publicatiei "Piata Financiara".
El si-a declarat surprinderea pentru premiul oferit, spunand ca e ca si cum comunitatea automobilistilor l-ar premia pe seful politiei rutiere pentru reglementarea si supravegherea eficiente pe drumurile publice.
Sa ne amintim acei ani de boom, in care pe pietele financiare se faceau si bani "din nimic"
"Cred ca merita sa ne amintim ca, in acei ani de boom, in care pe pietele financiare se faceau si bani "din nimic", in conditiile dereglementarii, Banca Nationala a Romaniei era taxata ca "neo-conservatoare" si "neo-ortodoxa". Realitatea dovedeste ca n-a fost nici una, nici alta. A fost doar eficienta", a mai spus Georgescu.
Potrivit fostului ministru de Finante, reglementarile n-au fost nicidecum impovaratoare. "Dovada ca, din 2004 - cand s-a extins mai rapid creditarea in Romania -, si pana in 2011 inclusiv, profitul net in sistemul nostru bancar a fost de 16,7 miliarde de lei.
Chiar daca, in 2010 si in primele trei trimestre din 2011, in conditiile socurilor crizei globale, unele banci au inregistrat pierderi de 1,3 miliarde de lei, vom observa ca sistemul bancar a ramas cu un castig net de peste 15 miliarde de lei (adica cca. 3,5 mld. euro).
Sa recunoastem ca e un bilant rodnic", mai spune Georgescu. Din suma totala de 16,7 miliarde de lei, cea mai mare parte a fost reinvestita. "Bancile n-au fugit repede cu banii sa-i ofere actionarilor, ci i-au reinvestit pe cei mai multi, mizand pe dezvoltare intr-un mediu economic stabil, predictibil, cu potential de absorbtie si generator de profituri substantiale.
Din cei 16,7 miliarde de lei, exprimand profiturile din perioada 2004-2011, dividendele repartizate au fost sub 5 miliarde de lei, in timp ce aproape 12 miliarde de lei au fost reinvestite", mai explica prim viceguvernatorul BNR.
Pierderile nete, inregistrate de unele banci, nu sunt atat de mari incat sa puna in pericol sistemul bancar in ansamblu sau vreo banca anume
"Simptomele crizei economice s-au dovedit a fi dintre cele mai dureroase. Este insa remarcabil faptul ca pierderile nete, inregistrate de unele banci, nu sunt atat de mari incat sa puna in pericol sistemul bancar in ansamblu sau vreo banca anume. Fapt pe care il datoram si Bancii Nationale, care nu a abdicat niciodata de la o regula de aur: racordarea procesului de reglementare si de supraveghere la cerintele asigurarii stabilitatii financiare", mai arata Georgescu.
Potrivit acestuia, inainte de criza, cresterea economica accelerata din Romania a fost posibila in conditiile utilizarii excesive a economisirii externe. Bancile au devenit dependente de finantarea din afara tarii, iar deficitul contului curent a depasit limitele de sustenabilitate, facand economia romaneasca vulnerabila.
Desigur, aceasta realitate interna era cuplata cu o realitate externa dominata de inovatii financiare, in fapt de o "alchimie financiara", stimulata de produse si institutii inadecvat reglementate si supravegheate, ce au facut posibila acumularea de profituri mari pe termen scurt, concomitent cu asumarea de riscuri foarte mari, pe termen lung.
"Lichiditatea, devenita abundenta prin multiplicarea scapata de sub orice control intr-un mediu economico-financiar globalizat, a schimbat sistemul financiar mondial pana la limite la care politicile monetare ale multor banci centrale au ajuns in capcana. Politicile fiscale de asemenea.
Inactiunea statelor ar fi dus la crize si mai grave. Actiunea lor, prin folosirea banilor publici, a dus la transferarea dezechilibrelor din sectorul bancar privat in sectorul public, generand cresteri periculoase ale deficitelor bugetare si ale datoriilor suverane.
Daca, astazi, Romania are inca de luptat numai cu criza economica, fara sa fim loviti si de o criza financiara, am obtinut acest rezultat in conditiile in care politica monetara, politicile de reglementare si supraveghere au conlucrat eficient", a conchis Florin Georgescu.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Satisfacţia soţului
Caricatura zilei
Reţeta zilei: Gugoaşe de ciocolată
Avere pusă în pericol din neglijenţă
Salvat dintr-un incendiu provocat chiar de el
Moldova este ostatică în mâna câtorva oameni
Dmitri Medvedev a cerut Rusiei Unite să se modernizeze
Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa tichetelor de masa
Maria Ţiprigan îşi anunţă pensionarea
Spitalul de Pediatrie a scăpat de o mare grijă
Modernizarea bucătăriei şi a spălătoriei rămâne incertă
Se vor putea face analize la laboratorul Spitalului judeţean
Cadouri pentru copiii botoşăneni din partea Primăriei
Botoşani: „Drumul morţii” în atenţia autorităţilor
Ieri, pensionarii s-au îmbulzit pentru a prinde un loc la revelion
Botoşani: S-a dat în folosinţă drumul de la Dealu Mare
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog