Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Economic
Fapt divers
Editorial
Administraţie
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Remember
Mediu
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
20010
De la 07 Ianuarie 2003
69856787

Flutur aterizează, alţii se pregătesc să-şi ia zborul

  • 7 January 2008, 23:00
În condiţiile în care, după cum se ştie, cei mai mulţi dintre conducătorii instituţiilor de cultură din Botoşani au fost numiţi în funcţiile pe care le deţin în urma unor “concursuri” organizate la nivelul consiliilor municipale şi judeţene, întreceri organizate mai mult de ochii lumii, în care au fost promovate persoanele care au susţinut interesele partidului aflat la putere, rezultatele alegerilor de duminică i-au pus pe jar pe cei care (încă mai) ocupă posturile cheie din aceste unităţi culturale.
Chiar dacă la conducerea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale lucrurile par să fie clare, numirea viceprimarului Ion Ilie pe postul ocupat de profesorul Ionel Nicorici fiind deja o certitudine, fostul director al Filarmonicii revenind de fapt la funcţia pe care o ocupase înainte de anul 2000, stabilirea componenţei Consiliul Judeţean, care va fi definitivată abia în cursul şedinţei de azi, ar putea să aducă noi surprize. Cum nici directorul Muzeul Judeţean Botoşani, Lucica Pârvan, nu este scutit (cel puţin teoretic) de emoţii, acesta a luat parte luni, la prima oră a dimineţii, la o întâlnire “de lucru”, desfăşurată în biroul lui Ionel Nicorici şi determinată cu siguranţă de rezultatul alegerilor de duminică, la care a participat şi Dana Pietrariu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional Botoşani.
Dacă Lucica Pârvan recunoaşte că, în urma semnalelor primite, s-a aşteptat pe undeva (şi) la acest deznodământ, Ionel Nicorici este total dezamăgit de rezultatul alegerilor, deoarece “pentru mine, ca persoană, Cătălin Flutur este un ilustru necunoscut, care nu a realizat nimic în acest oraş până în prezent şi pe care lumea s-a grăbit să-l voteze doar de dragul schimbării”. Cu aceeaşi diplomaţie care a caracterizat-o în permanenţă, inclusiv în faţa problemelor mai puţin plăcute cărora a trebuit să le facă faţă de la investirea sa în funcţie, Dana Pietrariu, a trasat principala strategie a Direcţiei de Cultură în perioada care urmează, insistând asupra faptului că “noi ne vom face în continuare datoria deoarece cultura este deschisă pentru toată lumea, deci programele şi proiectele culturale stabilite vor continua, indiferent de culoarea politică a persoanelor care ne conduc, alese de mulţime. Sincer, doresc din tot sufletul ca sprijinul ce va fi acordat culturii de noul primar să fie şi în continuare cel puţin egal cu cel care a fost acordat muzeului şi municipiului de fostul primar”.
Situaţia cea mai complexă vizează se pare conducerea Teatrului “Vasilache”, unde Marius Rogojinschi, tocmai “uns” în scaun, oficial, de o comisie condusă de muzicianul şi actorul PSD Ion Ilie, îşi vede zdruncinat fotoliul tocmai câştigat pe motiv de (ne)apartenenţă politică. Plecat din PNL şi înscris în PSD în urma unor frământări care au făcut deliciul presei la vremea respectivă, recentul câştigător al concursului şi al postului de director al Teatrului “Vasilache” ar putea fi trecut pe linie moartă tocmai din cauza indeciziei (şi inspiraţiei defectuoase) de care a dat dovadă din punct de vedere politic în urmă cu câteva luni.
La rândul său, deputatul Mihai Malaimare, şeful Comisiei de Cultură din cadrul Parlamentului, susţine că este “oarecum neliniştit” şi chiar “îngrijorat” de rezultatul alegerilor din Bucureşti, cu atât mai mult cu cât şi la conducerea sectorului în care se află Teatrul “Masca” a ajuns tot un reprezentant al Alianţei D.A. În ceea ce priveşte relaţiile sale cu botoşănenii, distinsul om de cultură are nevoie “de câteva zile”, pentru “a analiza obiectiv situaţia”, şi în primul rând pentru a decide dacă “Festivalul Usturoiului” de la Copălău va avea loc şi în acest an, în funcţie de rezultatul discuţiilor cu actuala conducere a municipiului existând chiar posibilitatea “atragerii sale către Botoşani”.
Cert este faptul că “în condiţiile în care partidul de guvernământ şi-a permis să piardă doi miniştri cu experienţă, sacrificaţi pentru câştigarea alegerilor locale, cu rezultatele pe care le ştim, la nivelul oricărui minister se pot produce modificări radicale oricând, chiar şi înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din toamnă, deci nimeni nu mai poate fi sigur de scaunul pe care îl ocupă, chiar şi persoanele care lucrează în domeniul culturii”, crede expertul guvernamental Victor Poplauschi.
În această situaţie este foarte probabil ca în zilele care urmează, în afara fotoliilor mai mult sau mai puţin călduţe amintite, să se clatine şi scaunele directorilor Teatrului “Mihai Eminescu” şi a Filarmonicii de Stat Botoşani. Până la clarificarea situaţiei privind aceste posturi, care ar putea să aducă surprize radicale dar şi să nu aducă nimic, rămâne de analizat remarca, deloc întâmplătoare şi suficient de ironică a şefei de cabinet a deputatului Malaimare, Carmen Moraru: “poate că uneori nu e bine să stai într-un fotoliu prea înalt”. (Gabi GOMBOŞ)

N.R. – Articolul a apărut în cotidianul Jurnalul de dimineaţă nr. 1306/23 iunie 2004. Flutur a fost instalat primar liberal, Marius Rogojinschi, chiar dacă a plecat din PNL la PSD, a rămas directorul teatrului „Vasilache” iar Dana Petrariu, deşi social-democrată, şi-a păstrat funcţia de director la Cultură. Vom vedea ce schimbări se vor produce în urma alegerilor din acest an.


Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Andreea Esca a petrecut sarbatorile de iarna cu familia in desert
Amalia va prezenta Stirile Pro Tv alaturi de Cristian Leonte
Horoscop
Ne ajută să îndeplinim cerinţa legii
Becali la pescuit
Alexandru – un tânăr care bate la porţile capitalismului
La Direcţia Muncii se va munci mai mult
Autorităţile locale obligate să aibă echipe de implementare a proiectelor
APM a primit o propunere de finanţare de la belgieni
ITM a început anul luptând din greu cu munca la negru
Început de an plin de căsătorii
Întâlnire politică la Flămânzi
Plata impozitelor şi taxelor se efectuează în contul unic
Avem de luat decizii importante
Ioan Rotundu
Megamall pentru Botoşani
CJ Botoşani şi-a delimitat priorităţile pe 2008
Autorităţile judeţene vor să schimbe denumirea aeroportului din Suceava
Flutur îşi freacă mâinile de bucurie
Rapsozii Botoşanilor încep în forţă anul
Teatrul botoşănean porneşte cu idei noi la drum
Vasilescu denunţă începerea campaniei electorale la Botoşani
Dany Ema – o firmă cu probleme
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă