Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Anchete
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24912
De la 07 Ianuarie 2003
122884979

Flutur şi Huţu aflaţi sub papucul stareţului de la mănăstirea Popăuţi

  • Ioan Rotundu
  • 28 May 2017, 23:00
Dacă vreunul dintre aleşii noştri şi-a imaginat că făcând concesii slujitorilor Bisericii vor fi iertaţi de păcatele lumeşti ale tentaţiei banului se înşeală amarnic. Dovadă politicienii care fac rând la DNA, la instanţele de judecată şi la intrarea în puşcării care au i-au făcut părtaşi pe slujitorii Bisericii la ce-au furat din banii publici în speranţa că Dumnezeu îi va ocroti de braţul lung al legii.
S-au înşelat cu toţii. În primul rând că habar n-au cine este Dumnezeu, care-i sunt puterile şi cum te pedepseşte el. Toţi cei la care m-am referit nu sunt decât nişte victime ale şarlataniei popeşti. Dacă erau corecţi în munca lor şi cinstiţi cu cei care i-au votat se aflau, poate, şi astăzi în libertate.
Revenind la Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoşani şi Dan Huţu – directorul Direcţiei Judeţene de Cultură Botoşani, de la bun început fac precizarea că aceştia doi nu se numără printre cei care au poftit la banii publici. Ei sunt altfel de victime ale preoţilor, un fel de victime slabe de înger pe care preoţii i-au simţ şi-i folosesc în interese proprii.
Nu fac afirmaţii nefondate. Vă amintesc de încercarea protopopului Lucian Leonte de a pune mâna pe Grădiniţa nr. 8 din Botoşani, proaspăt reabilitată, şi terenul aferent pentru a ridica o biserică pentru feciorul său Constantin şi el preot de curând. Am reuşit să blochez acest demers făcut de un preot în interes personal şi în dauna interesului public. Dar actualul primar Cătălin Flutur, spre deosebire de Ovidiu Portariuc, pare a fi dominat de slujbaşii Bisericii.
Nu pot să uit episodul când Flutur, primar în mandatele anterioare, a dotat primăria cu covoare cărări şi prin birouri care aveau ţesute pe ele o pajură cu crucea-n cioc. S-a ofuscat protopopul Leonte pe motiv vă se calcă crucea în picioare iar Flutur spăşit, a scos din primărie covoarele care au costat o groază de bani. Crucea este călcată zilnic de milioane, poate miliarde de oameni pentru că ea există de la intersecţiile de străzi până la umbra crucii de pe turla bisericii aruncată de soare pe trotuarul pe care calcă pietonii.
Vrea acum stareţul mănăstirii Popăuţi să închidă strada care desparte zidul masiv din piatră al aşezământului monahal de casele locatarilor vecini. A pus ochii stareţul arhimandrit Ioan Harpa (foto) pe această stradă pe care vrea s-o transforme în 25 locuri de parcare administrate de mănăstire.
„Colac peste pupăză acum vor să îşi însuşească şi străduţa pe care stăm ,deoarece primăria vrea să facă 25 de locuri de parcare (primăria le dă mănăstirii administrare),asta însemnând că noi pur şi simplu nu o să mai existam .Şedinţa de consiliu în care se va hotărî acest lucru va fi pe 31 mai. Ştiu sigur ca vor câştiga deoarece ei au pile peste tot.” – îmi scrie pe pagina de Facebook un locatar din preajmă.
Sper că Flutur şi consilierii municipali mai au un dram de minte şi credinţă în Dumnezeu, nu în preoţi, ca să nu-şi bată joc de locatarii de pe strada respectivă. Cât despre directorul Dan Huţu de la Cultură, omul acesta doarme din picioare precum calul. Dacă n-ar fi aşa, ar fi intervenit cu fermitate la stareţ să nu mai închidă poarta în nasul turiştilor care vor să vadă biserica ctitorită de Ştefan cel Mare.
Iată ce mi-a relatat un alt vecin din zonă, tot pe pagina de Facebook: „Bună seara ! Am dat din întâmplare peste un articol de-al dumneavoastră despre mănăstirea Popăuţi şi citindu-l , ne-am bucurat că mai gândeşte cineva la fel ca noi. Locuim (…) mănăstirii, şi ceea ce se întâmplă e o adevărată bătaie de joc. Nu este zi să nu vină turişti şi să ne întrebe pe noi de ce nu este deschisă mănăstirea. Au venit si autocare care au făcut cale întoarsă deoarece nimeni nu binevoieşte să deschidă mănăstirea. Este exact ca o sectă. Doar câţiva ştiu când trebuie să vină . Vedem atâtea nereguli şi bătaie de joc zilnic încât chiar nu mai suportăm..”
Este o ruşine pentru Cultura botoşăneană ca obiective istorice de primă importanţă să fie sechestrate de nişte preoţi a căror cultură generală şi respect pentru valorile istorice sunt întunecate de dorinţele de înavuţire.
Iar stareţii mănăstiri Popăuţi de până acum au fost preocupaţi să pună mâna pe fel de fel de averi personale, speculând necazurile oamenilor. S-a scris în Jurnalul la vremea când stareţ era Luca Diaconu a profitat de neputinţa unei vecine şi i-a luat cu japca locuinţa pe motiv că o îngrijeşte. Când au realizat cei din familia drama, a fost deja prea târziu, mănăstirea era proprietară pe casă.
Cu ce se ocupă actualul stareţ arhimandrit Ioan Harpa mi-a relatat un cunoscător al faptelor acestuia: „Ei vânează casele oamenilor !!! Am dovezi ! Daca doriţi să ne întâlnim vă pot da toate detaliile şi vă pot îndruma să mai vorbiţi cu vecini cărora au încercat să le ia casele. Cazul Văculişteanu este cel mai recent .Una din moştenitoare i-a dat în judecată. Acum zece ani au ţinut o bătrână la ei şi după ce a murit i-au luat casa plus o colecţie impresionantă de cărţi pe care au luat-o sub privirile disperate şi neputincioase ale fiicei .
Sunt atât de multe lucruri de spus... A fost o femeie care plângea disperată pe la porţile lor, au avut porţile mâzgălite cu mesaje de disperare ale oamenilor dar a doua zi au şters tot şi nimeni nu a mai ştiut nimic. Nu înţeleg!!! Chiar nimeni nu vede nimic? Nu am găsit nimic în presă ,cu toate că s-au întâmplat atâtea.”

Despre cazul Văculişteanu am primit informaţii din diverse surse. Ultima, am fost oprit pe strada Primăverii de un cetăţean care urmăreşte emisiunile de la Lumea liu’ Rotundu şi m-a povestit tragedia pe care o trăieşte fiica lui Văculişteanu, medic de familie, când a aflat că mama sa a căzut victimă stareţului Harpa şi acesta a convins-o să doneze vila la mănăstire.info0rmaţii. Mi s-a spus că ar locui undeva în Luizoaia.
Sper că primarul Flutur şi directorul Dan Huţu mai au o brumă de conştiinţă profesională şi respect pentru botoşăneni şi nu vor cădea sub papucul stareţului Harpa. Flutur să lase strada aşa cum este pentru că mănăstirea are vreo trei intrări şi are unde-şi face parcare privată în interior. Dan Huţu să pună piciorul în prag si să-l oblige pe stareţ să afişeze public programul de vizită la biserica monument istoric.
Nu voi renunţa asupra acestor două subiecte până ce nu voi vedea că valorile noastre culturale şi civice sunt respectate cum se cuvine.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: O alegere inedită
Horoscopul zilei de 29.05.2017
În cazul Cândeşti, Telekom frizează absurdul
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu' Rotundu: Emisiunea din 26.05.2017
Lumea lu' Rotundu: Noaptea muzeelor
Opinia publica rusa, socata de arestarea unui copil care recita din Hamlet, la Moscova
Laserul de la Magurele, cel mai puternic din lume, a fost asamblat si a intrat in faza testelor
Bodog: ANAF ne-a spus ca licitatia IGSU pentru ambulante nu mai este
valabila Arafat: Sa isi asume responsabilitatea cei care semneaza atunci cand vor muri oameni
Lira sterlina, lovita dur de sondajele politice din Marea Britanie.
Dolarul se simte bine, iar aurul a luat iar viteza
Kim Jong Un a supervizat testarea unui nou sistem antiaerian
si a cerut sa fie amplasat in toata tara, afirma Phenianul
Conflict in Guvern - Arafat acuza ca SMURD este sabotat de Ministerul Sanatatii:
Situatia incepe sa puna viata pacientilor in pericol
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog