Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Cultură
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
22809
De la 07 Ianuarie 2003
113178498

„Foaia Romanească” îşi încetează apariţia „graţie” unei decizii politice maghiare

  • 7 April 2009, 23:00
In timp ce premierii romani si maghiari si strang mainile cu prietenie, in timp ce presedintii celor doua state se intalnesc, mai mult sau mai putin voit, la evenimente protocolare, in timp ce institutiile publice care au in vedere protejarea romanilor de pretutindeni sunt prinse in mrejele birocratice si blocate in hatisul crizei ce a cuprins Romania, singura publicatie romaneasca care apara identitatea romanilor din Ungaria este amenintata cu oprirea aparitiei din cauza unei decizii politice luate de autoritatea maghiara care finanteaza asociatiile minoritatilor nationale din Ungaria.
Motivul? Redactorul sef al publicatiei, Eva Iova, sustine ca este unul politic, din cauza accentului combativ pe care il are revista. Oficial? Nu se stie si nici nu s-a argumentat decizia.
Redactorii Foii Romanesti au lansat un protest public impotriva deciziei Fundaţiei Publice pentru Minorităţile Naţionale şi Etnice din Ungaria la care sunt rugati sa se ralieze toti romanii de pretutindeni. Romanian Global News face apel pe aceasta cale la factorii de decizie din Romania sa faca demersuri pentru a afla motivatia oficiala a autoritatilor maghiare, comunitatea romaneasca din Ungaria fiind protejata prin legea de sprijin pentru romanii de pretutindeni si autoritatile publice din Romania fiind indrituite sa intervina in statele une locuiesc si traiesc etnici romani.
PROTEST
împotriva desfiinţării singurei gazete săptămânale în limba română din Ungaria, „Foaia românească"

Asociaţiile civile ale românilor din Ungaria, autoguvernările româneşti, reprezentanţii instituţiilor cu competenţă locală şi naţională, precum şi persoanele devotate protejării valorilor culturale româneşti din Ungaria au luat la cunoştinţă cu stupoare decizia grupului de lucru pentru pregătirea finanţării presei scrise pentru minorităţi, al Curatoriului Fundaţiei Publice pentru Minorităţile Naţionale şi Etnice din Ungaria, luată la 3 aprilie 2006, prin care, practic, este desfiinţat un ziar românesc ce apare de aproape 60 de ani.
Comisia Fundaţiei Publice anulează apariţia săptămânalului „Foaia românească" printr-o decizie politică şi, în acelaşi timp, favorizează, fără argumente profesionale, publicaţia bilunară „Cronica", susţinută de Autoguvernarea pe Ţară a Românilor din Ungaria.
Avem convingerea solidă că autoguvernarea pe ţară a înfiinţat publicaţia mai sus amintită exclusiv cu scopul de a anihila gazeta tradiţională a românilor din Ungaria, „Foaia românească".
Atragem atenţia factorilor de decizie asupra faptului că legitimitatea conducerii actuale a Autoguvernării pe Ţară a Românilor din Ungaria este în mod evident nesatisfăcătoare pentru românii din Ungaria. Baza de susţinere a autoguvernării pe ţară este formată din membri străini de comunitatea românească, în primul rând din componenţi ai autoguvernărilor ce funcţionează în Budapesta, iar forul în discuţie, la şedinţa sa de constituire, a interzis folosirea limbii române. Decizia luată de grupul de lucru delegat de Curatoriu susţine indirect hotărârile acestei conduceri autoguvernamentale şi aduce prejudicii grave şi ireversibile libertăţii de exprimare şi a presei.
Semnatarii prezentului Protest le cer reprezentanţilor Fundaţiei Publice să revizuiască propunerea de finanţare făcută de grupul său de lucru şi, în conformitate cu restricţiile financiare previzibile pentru 2009, să asigure bugetul minim necesar pentru apariţia săptămânală a gazetei „Foaia românească", care are o valoare tradiţională pentru românii din Ungaria.
Semnaturile de sprijin se trimit la adresa de e-mail [email protected], iar mesajele de sprijin se pot transmite la telefon +36.66.361.789, Eva Iova, redactor-sef, Foaia Romaneasca
(Romanien Global News)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Atentat la sănătate!
Ioan Rotundu
Comunicat de presă TNL Botoşani
Românul Călin Rovinescu este noul preşedinte al companiei Air Canada
Aliaţi împotriva capcanelor întinse de secretarul Viciriuc
Pretenţios, primarul Acatrinei mai vrea şi asfalt
Stratulat intenţionează să facă din Zăiceşti o staţiune a comunei Băluşeni
Premiu Internaţional pentru Bianca
PROGRAM TELE'M MIERCURI 8 Aprilie
Comentariul comentariilor LVI
(Ioan Rotundu)
Horoscop
Destăinuirea blondei
Eliminarea lui Conţac
Semnul lui Băsescu
Vă evaluează riscul unei îmbolnăviri profesionale
Din zbaterile unui botoşănean: comerciant, poet, colecţionar şi inventator
Casele sinistraţilor aproape de finalizare
Actorii sunt rugaţi să renunţe la sporuri pe motive de criză
Autorităţile au ajuns la un consens cu Armata
Rodica Huţuleac a fost investită în funcţie
Abia la vară în sediul nou!
Ada Macovei, sufocată de reclamaţii
Centrele de permanenţă mult mai aproape de a prinde viaţă
Coplata ar putea să ne usuce buzunarele
Nou vechi director, noi speranţe!
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă