Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Infracţiuni
Economic
Editorial
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
7921
De la 07 Ianuarie 2003
122579860

Fondurile UE pentru Romania, intrerupte de Comisia Europeana, in mai multe domenii

  • Explicatiile ministrului Nica
  • 7 May 2015, 23:00
Absorbtia fondurilor europene este supusa unor intreruperi temporare ale rambursarilor de la Bruxelles catre Romania pe mai multe programe, in acest moment, prin decizii ale Comisiei Europene, a declarat, joi, ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, intr-un interviu acordat HotNews.
In prezent, intreruperile de rambursari sunt la Programul Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), POS Mediu, Programul Operational Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).
Cel mai recent, in urma cu aproximativ o luna, Comisia Europeana a intrerupt platile catre Romania pe inca doua axe - I si IV - ale Programului Operational Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), actiune care se adauga intreruperii decise pe axa III - IT&C a programului, care persista inca din decembrie 2014. Tot acum o luna a aparut si o intrerupere de plati pe axa V a POS Mediu.
"La POS CCE sunt intreruperi pe 3 axe. Avem axele I, III si IV. In afara de aceasta intrerupere despre care stiti, in primele mele zile de mandat au venit scrisorile de la Comisie, sunt reverificari - proceduri de achizitie, derularea contractelor cu suspiciuni privind conflictul de interese", a precizat ministrul, pentru HotNews.ro.
El a mentionat ca MFE si alte institutii implicate reverifica situatii in care anumite firme care au accesat fonduri europene destinate intreprinderilor mici si mijlocii, dar acum au aparut suspiciuni ca erau, de fapt, intreprinderi mari, si nu erau eligibile pentru acesti bani.
"Este o informatie care trebuie verificata. E foarte important de precizat la ce moment ne gandim ca ele erau IMM-uri - la momentul cand au depus proiectul, la momentul cand au semnat contractul de finantare. Aceste aspecte le-am lamurit cu reprezentantii Auditului. Problema este ca el (o firma beneficiara - n.r.), cand a depus (propunerea de proiect european - n.r.), prin actionariat, era incadrat ca IMM, dar acei actionari este prosibil sa se regasesca si in alte structuri, in alte intreprinderi care, cumulat, ca actionariat sa ne duca catre suspiciunea ca ar fi intreprinderi mari", a aratat Marius Nica.
Potrivit acestuia, 2.800 de firme care au luat fonduri europene in POS CCE sunt reverificate, inclusiv pentru suspiciuni de conflict de interes la achizitiile publice.
"Lucram, practic avem de reverificat 2.800 de firme din punct de vedere al conflictului de interese, de exemplu (...). Termenul asumat este ca in iunie sa putem avea raportul catre Autoritatea de Audit cu actiunile intreprinse si asumate. Am fost saptamana trecuta la Bruxelles, s-au prezentat planurile de masuri, s-a discutat cu auditorii Comisiei si s-a agreat acest plan de masuri", a adaugat seful de la Fonduri Europene.
In aceste reverificari sunt implicate si institutii ca Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF), din subordinea Guvernului, Consiliul Concurentei, precum si Registrul Comertului.
"Consiliul Concurentei ne-a ajutat cu un soft prin care reverificam aceste firme (...). Vorbim si de investigatii ale institutiilor statului, de DLAF, pe anumite spete din aceste intreruperi, avem comunicare institutionala cu ei si i-am rugat sa ne ajute cu urgentarea acestor verificari", a afirmat Nica.
La POS Mediu, inca de acum o luna, Comisia a intrerupt platile pe Axa V, unele dintre suspiciuni fiind legate de lucrari privind combaterea si prevenirea inundatiilor, derulate de Administratia Nationala Apele Romane (ANAR).
"Avem si acolo intrerupere de plati. Pe axa V, daca vorbim de Administratia Nationala a Apelor Romane, principalul beneficiar, ieri am fost la Ministerul Mediului, la doamna ministru Gavrilescu, si am stabilit foarte clar: practic, Comisia Europeana vrea sa vada capacitatea institutionala a ANAR-ului de monitorizare si control al investitiilor in derulare si capacitatea institutionala a Apelor Romane de a derula procedurile de achizitie publice fara a avea corectii, fiindca aproape toate contractele de finantare derulate pe aceasta axa au o anumita corectie", a explicat ministrul Nica.
Cea mai mare proportie o are, insa, intreruprea rambursarilor de bani de la Comisie catre Romania in POSDRU, care persista deja de jumatate de an. Astfel, la POSDRU, Romania asteapta o transa de 500 de milioane de euro, bani cheltuiti de stat in proiectele derulate de beneficiarii din POSDRU, dar care nu au fost decontati de Bruxelles.
"Am o intalnire cu auditorii de la Comisia Europeana, Directia Generala Ocuparea Fortei de Munca. Suntem in verificari, exista un plan de masuri foarte clar, l-am discutat cu dansii, astazi au venit intr-o misiune care nu avea legatura efectiv cu aceasta intrerupere de plati, dar le-am prezentat mecanismul pe care noi dorim sa-l implementam, astfel incat sa putem sa ridicam aceasta intrerupere de plati", a mentionat Nica.
El a estimat ca in luna iulie 2015, Comisia va rambursa Romaniei cheltuielile de 500 de milioane de euro din aplicatia blocata in POSDRU. "Este obiectul acestor verificari (aplicatia - n.r.) . Probabil undeva in luna iulie (Romania isi va primi banii de la CE - n.r.)".
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Nedumerirea franţuzoaicei
Reţeta zilei: Musaca dobrogeană
Horoscopul zilei
Seful NATO pentru operatiuni speciale, in vizita in Romania
Un candidat UKIP din circumscriptia lui Nigel Farage a spus ca romanii sunt "gunoaie de oameni"
Senatul a reuşit să amuţească zornăitul cătuşelor
Perchezitii DNA la Consiliul Judetean Suceava
Secretar de stat in Ministerul Finantelor: Sunt bani de autostrazi, dar nu exista spatiu fiscal
Fiscul nu restituie banii încasaţi pe amenzile anulate de judecători
Să-şi toarne şi ei cenuşă în cap!
Ioan Rotundu
Suntem nişte gunoaie de oameni
Ioan Rotundu
Caricatura zilei: Musafirii Elenei Udrea
Traian Basescu: Opriti-va, imbecililor!
Ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii privind statutul functionarilor publici, neconstitutionala
Cristian Adomnitei, presedintele Consiliului Judetean Iasi, a fost retinut de DNA
Botoşani: Condamnaţi pentru evaziune fiscală fără a fi vinovaţi
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog