Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
11218
De la 07 Ianuarie 2003
122896867

Fondurile europene: valoarea proiectelor depuse – 53 miliarde euro

  • aprobate – 18,3 miliarde euro, plăţi – 2,4 miliarde euro
  • 11 May 2011, 23:00
Pe site-ul gov.ro a fost publicat transcriptul unei declaratii facute marti de primul-ministru pe tema fondurilor europene, cele mai importante date mai jos: "sunt depuse proiecte pe fondurile structurale, nu pe cele pe agricultura, doar pe cele structurale, intr-un numar de 28.234 proiecte in valoare de 53 miliarde de euro. Cine spune ca stam prost in Romania cu depunerea de proiecte, nu are niciun argument. 53 miliarde de euro pentru toate proiectele pe fonduri structurale", scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.
"Avem cu mult mai multe proiecte depuse decat fonduri alocate. Proiecte aprobate sunt 7.468 in valoare de 18,3 miliarde de euro, din care contributia Uniunii Europene de 11,8 miliarde de euro, aceea contributie, repet de 19 miliarde in total, astazi sunt aprobate proiecte in valoare de 11,8 miliarde de euro contributia Uniunii Europene, 18,3 in total, la care includem contributia nationala, diferenta dintre 11,8 si 18,3. Deci la capitolul proiecte aprobate nu stam rau. Avem proiecte aprobate de 18,3 miliarde de euro. Eu spun ca nu stam rau nici la capitolul proiecte contractate, adica aflate in implementare, sunt 5.672 de proiecte in valoare de 12,7 miliarde de euro din care contributia Uniunii Europene este de 10,1 miliarde de euro.
Deci, astazi in nivel de faza de implementare, proiecte in valoare de 12,7 miliarde de euro. Nici asta nu este inca rau, daca va citesc insa ultimul bilant, plati catre beneficiari, adica cand ne apropiem de adevarata masura a implementarii fondurilor europene, observam ca, in acest moment, la data de 7 mai, care o am ca sinteza, platile efectuate de beneficiar sunt in valoare de 2,4 miliarde de euro, din care 1,5 miliarde de euro sunt prefinantari si doar 0,9 miliarde de euro rambursari.
Cu alte cuvinte, sub 1 miliard de euro sunt bani efectiv cheltuiti de la Uniunea Europeana si doar 1,5 miliarde sunt bani care se dau dupa terminarea contractului ca prefinantare, bani care nu sunt rambursati efectiv pentru ca nu s-au facut lucrari pentru ei, s-au dat doar avansuri. Aici este punctul nevralgic la care lucram cu totii".
De doi ani, guvernul se tot chinuie sa creasca gradul de absorbtie, subiectul se discuta non-stop, situatia se analizeaza pe toate partile, dar rezultatele intarzie sa apara.
Stiu ca absorbtia fondurilor europene nu depinde doar de guvern, ci si de capacitatea intreprinzatorilor de a atrage finantare: spre exemplu, am vazut la Arena Leilor cativa intreprinzatori care au proiecte europene aprobate in valoare de sute de mii de euro/proiect, dar ei nu pot pune pe masa 10-20.000 de euro - ce banca/investor le finanteaza astfel de proiecte, in conditiile in care ei nu au suficienti bani pentru a contribui cu macar 10% din capitalul necesar deschiderii afacerii?
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Constatarea soţiei
Botoşăneni puşi în pericol de „gospodinele” din vecini
Caricatura zilei
Lista completă a candidaţilor la funcţiile din PDL
vezi în text cum se împart pe judeţe taberele Boc şi Blaga
De la Hegel la Marx (o conferință de excepție)
Ministru bulgar: Economia gri e mai bună decât nimic
Patriarhia Română, renegată de Sfântul Sinod de la Ierusalim.
BOR consideră decizia unilaterală
Restructurarea datoriilor Greciei ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra economiei româneşti
Ca sa treaca puntea, Chirtoaca s-a facut frate cu Dracul?
Problematica unirii celor doua state romanesti ar trebui abordată deschis
La Botoşani, masacru canin de o cruzime inimaginabilă
criminalul oficial medicul veterinar Pancucriminalul din umbră viceprimarul Ghiorghiţă 230 de câini ucişi cu răngi şi cleşti de fier
203 cadre botoşănene vor primi gradaţie de merit
Spitalul din Dorohoi suspectat de raportări măsluite
preşedinta CAS, dorohoianca Huţuleac, face verificări
Gimnaziştii de clasa a VIII-ai vor primi broşuri de admitere în liceu
CAS ]ncă nu ştie cum vor fi plătiţi furnizorii de medicamente
Portariuc condamnă masacrul câinilor de la padocuri
PSD-iştii condamnă masacrul asupra maidanezilor
Unei femei i s-a făcut rău la Judecătoria Dorohoi…
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog