Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Infracţiuni
Editorial
Administraţie
Alune americane
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
539
De la 07 Ianuarie 2003
123652525

Fost deputat PSD condamnat la trei ani închisoare

  • 7 June 2013, 23:00
Ion Dumitru, fost deputat PSD si fost manager-director general al RNP - Romsilva, a fost condamnat vineri de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la trei ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de sase ani, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu in dosarul Romsilva II, informeaza Agerpres. Decizia instantei este definitiva.
In acelasi dosar, Dumitru Bunea, fost director al Directiei Investitii, si Elena Dumitru, fost director al Directiei Economice, ambii membri in Consiliul de Administratie al RNP Romsilva, au fost condamnati la cate trei ani de inchisoare cu suspendare pentru pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata.
De asemenea, Bogdan Florin Stanciu, administrator la SC Eufrat SRL Targu Jiu, a primit tot trei ani de inchisoare cu suspendare.
In schimb, instanta i-a achitat pe Mihai Liviu Daia, fost director al Directiei Tehnice si membru in CA al Romsilva, Constantin Corduneanu, fost director fond forestier si membru in CA al Romsilva, Sorin Mirel Vintila, consilier juridic in cadrul RNP, Mirel Dumitrache, fost sef Serviciu Investitii Dezvoltare din RNP. Curtea suprema a mai dispus ca Ion Dumitru, Dumitru Bunea, Elena Dumitru si Stanciu Bogdan Florin sa plateasca in solidar suma de 614.322,74 lei cu titlu de despagubiri catre Romsilva,primii trei avand de achitat alti 1.071.320 lei cu titlu de despagubiri catre regie.
Decizia instantei este definitiva.
Initial, in septembrie 2011, toti inculpatii din acest dosar au fost achitati de instanta suprema, insa un complet de cinci judecatori a decis in aprilie 2012 rejudecarea dosarului, terminat acum cu condamnarea a patru persoane. Potrivit DNA, in cursul lunii iulie 2003, SC Severom Trans SRL, societate fantoma, a importat din Ucraina un utilaj sub denumirea buldozer universal cu macara hidraulica pe senile la o valoare in vama de 6.250 de dolari.
'In fapt, asa cum a reiesit din probele administrate la dosar, utilajul era un vehicul de tip militar model 1978, construit pe un sasiu de tanc tip T34, care avea in fata montata o lama reglabila in 'V', iar in partea din spate un brat hidraulic dotat la capat cu gheare. Asa cum a fost stabilit pe parcursul urmaririi penale, vehiculul era destinat indepartarii, respectiv asezarii de obstacole, de catre trupele de geniu. Utilajul consuma in jur de 80 de litri de motorina pe ora, neincadrandu-se sub nicio forma in normele europene privind poluarea si consumul', se arata intr-un comunicat al DNA.
Din iulie 2003 si pana in anul 2004, utilajul nu a fost utilizat in niciun fel. Conform DNA, in 2004, Ion Dumitru, pe atunci director general al Regiei Nationale a Padurilor Romsilva, a acceptat discutarea in consiliul de administratie a unei propuneri de achizitionare prin licitatie a utilajului respectiv, dupa ce firma care detinea in realitate utilajul - Eufrat SRL - facuse o oferta de vanzare Romsilva si dupa ce Directia silvica Targu Jiu testase utilajul constatand ca este necorespunzator activitatilor din domeniul forestier.
'La intocmirea notei de fundamentare si a caietului de sarcini nu numai ca au fost ignorate aspectele de natura tehnico-economica, mai mult, au fost trecute caracteristici menite sa alunge firmele concurente, iar pretul de achizitie propus era identic cu cel din oferta. Acest lucru a dus la cumpararea unui produs inutil si necorespunzator calitativ, cu un adaos de 1.744%, paguba in dauna RNP ridicandu-se la 868.569,576 lei, suma cu care regia s-a constituit parte civila in cauza', a sustinut DNA.
Utilajul a fost introdus in tara la pretul de 6.250 de dolari, in urma unei asa-zise licitatii, insa RNP Romsilva a platit pentru el suma de 294.330 de dolari. Suma de 868.569,576 de lei reprezinta, potrivit sursei citate, avantaj patrimonial in folosul S.C. EUFRAT SRL din Targu Jiu, societate administrata de Bogdan Florin Stanciu. Utilajului nu i s-a gasit nicio utilitate, a fost testat atat la Directia Silvica din Calarasi si Dambovita, constatandu-se ca prezenta serioase deficiente tehnice, dificultati in manipulare si exploatare, deficiente care au fost constatate atat inainte de efectuarea platii, cat si dupa aceea.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Destăinuirea soţiei
Eva Simon (Ungaria): Masochismul unguresc
Guvernul Ponta ne pregăteşte ceva pe seama certificatelor verzi
se pare că factura la curentul electric va fi mai mare
Titus Corlatean se va duce la Moscova
Regionalizarea va umfla schema de personal a consiliilor judeţene
Chiuariu vrea ca parlamentarii să cheme la ordin Justiţia
De la ce se mai ceartă PSD şi PNL pe teme constituşionale
Salut propunerea, dar am şi îndoieli
Ioan Rotundu
Botoşani: Lansarea „Cărţii de aur” i-a speriat pe cei de la Cultură
Ioan Rotundu
Alune americane
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog