Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Religie
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
21017
De la 07 Ianuarie 2003
122906666

Fostul director general al CFR, Mihai Necolaiciuc, eliberat din arest Tribunalul

  • 26 January 2012, 23:00
Bucuresti a admis, joi, recursul fostului director general al Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane, Mihai Necolaiciuc, - extradat in 20 aprilie 2011 din SUA, pentru a fi judecat pentru prejudicierea companiei cu 70 de milioane de euro - care reclamase decizia Judecatoriei sectorului 1 prin care i-a fost prelungit mandatul de arestare, relateaza Mediafax. Necolaiciuc paraseste joi inchisoarea, dupa revocarea celui de al patrulea mandat de arestare emis pe numele lui. Decizia tribunalului este definitiva.
Celelalte trei mandate de arestare au fost revocate anterior, astfel incat, in urma deciziei Tribunalului Bucuresti, fostul director general al CNCFR, Mihai Necolaiciuc, va fi judecat, in continuare, in stare de libertate, pentru prejudicierea companiei feroviare cu 70 de milioane de euro. Instanta Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti urmeaza sa comunice penitenciarului hotararea tribunalului, dupa care Necolaiciuc va fi eliberat.
I. Intr-unul din cele patru dosare, in 16 februarie 2009, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc pentru doua infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice.
Alaturi de el sunt judecati Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CNCFR, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, Viorica Olaeru, fost director al Directiei Economice, Dragos Vasile Vladut, fost sef al Serviciului Aprovizionare, Ilie Vladut, fost functionar la Serviciul Aprovizionare, Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab si coordonator achizitii la Serviciul Aprovizionare, toti acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice.
Potrivit rechizitoriului, in perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc, in calitate de director general al CNCFR, a semnat 23 de comenzi de achizitii de piese pentru instalatii feroviare catre SC General Com Electrica SA Bucuresti. Aceste comenzi ar fi fost semnate cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei, furnizorul nefiind neautorizat de Autoritatea Feroviara Romana, precum si fara a fi derulate proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute de lege.
Ulterior, Necolaiciuc a semnat personal, in mod nelegal, instrumente de plata in valoare totala de 55.676.765.698 de lei vechi, reprezentand contravaloarea unor marfuri "inutile si cumparate la suprapret", si a acceptat semnarea nelegala de catre alte persoane a unor instrumente de plata. In demersul sau, Necolaiciuc a fost ajutat de subordonatii sai Mihail Gabriel Misir, Viorica Olaeru, Vladut Dragos Vasile si Nicolae Alexandru.
CNCFR ar fi fost prejudiciata cu suma de 71.628.080.358 de lei vechi, pentru care compania s-a constituit parte civila in cauza.
De asemenea, in perioada 2002-2003, Mihai Necolaiciuc a semnat patru comenzi catre SC Nurelo Prest Com SRL Targu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu incalcarea prevederilor legale si in lipsa oricaror documente care sa ateste necesitatea si oportunitatea achizitiei. Comenzile au fost semnate fara derularea unor proceduri de achizitii publice si fara incheierea unor contracte prevazute de lege.
Ulterior, in mod nelegal, Necolaiciuc a semnat instrumente de plata in valoare totala de 25.230.049.630 de lei vechi, acceptand plati pentru intreaga cantitate de marfa furnizata, reprezentand "contravaloarea unor marfuri inutile si cumparate la suprapret". Pentru unele cantitati de marfuri nu au existat comenzi scrise, insa CNCFR le-a receptionat si platit. Necolaiciuc a fost ajutat de subordonatii sai Mihail Gabriel Misir, Vladut Dragos Vasile, Vladut Ilie si Nicolae Alexandru.
In aceasta modalitate, CNCFR a fost prejudiciata cu suma de 61.909.121.680 de lei vechi. In vederea recuperarii prejudiciului, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator asupra a doua imobile (teren si cladire, pensiune agroturistica situata in Busteni, judetul Prahova) apartinand lui Vladut Ilie. Celelalte bunuri imobile, precum si sume de bani din conturile bancare ale inculpatilor au fost indisponibilizate in alte doua dosare penale aflate pe rolul Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.
Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmarirea penala pe tot parcursul acesteia, precum si de la cercetarile desfasurate in alte doua dosare penale, astfel ca Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a emis mandat national si mandat european de arestare si de urmarire internationala.
II. La 1 februarie 2008, procurorii DNA l-au trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc, director general al CNCFR in perioada iulie 2000 - octombrie 2003, pentru sapte infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave si trei infractiuni de utilizare a creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane de euro.
III. Intr-un alt dosar, in 24 iunie 2008 procurorii l-au trimis in judecata pe Mihai Necolaiciuc pentru trei infractiuni de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si continuata si utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate. Alaturi de el sunt judecati Mihail Gabriel Misir si Viorica Olaeru.
IV. In al patrulea dosar, deferit justitiei in 12 mai 2011, procurorii DNA il acuza pe Mihai Necolaiciu, alaturi de Viorica Olaeru - fost director al Directiei Economice in cadrul CN CFR SA in perioada 26 noiembrie 2001 - 10 octombrie 2003, - de utilizare in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice, in forma continuata (66 de acte materiale).
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut ca, in cursul anului 2000, Romania a incheiat cu Banca Europeana de Investitii (BEI) un contract de finantare pentru realizarea 'Proiectului de reconstructie pentru eliminarea efectelor inundatiilor', contract ce viza reconstruirea infrastructurii afectate de inundatiile din 2000 si din anii anteriori. "In ceea ce priveste CNCFR, finantarea s-a acordat pentru efectuarea de lucrari de reconstructie si/consolidare a liniilor de cale ferata in valoare de 34,3 milioane euro.
Clauzele contractuale stipulau ca banii sa fie utilizati exclusiv pentru achizitionarea de bunuri si servicii si pentru realizarea lucrarilor de natura celor mentionate anterior. Fondurile necesare rambursarii imprumutului se asigurau de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, Lucrarilor Publice si Locuintei", arata DNA intr-un comunicat transmis joi.
In aceste conditii, in perioada decembrie 2001 - ianuarie 2003, inculpatii Necolaiciuc Mihai, in calitate de director general CNCFR si Olaeru Viorica, director al Directiei Economice din cadrul aceleiasi companii, si-au incalcat atributiile de serviciu si, ignorand clauzele respectivului contract de imprumut, au utilizat suma de peste 8.6 milioane lei, aproximativ 2.755.000 euro, provenita din creditul acordat de catre BEI, in alte scopuri decat cele pentru care a fost acordat.
"Concret, cei doi au avizat 66 de ordine de plata catre 57 de societati comerciale fiind achitate, in mod preferential, bunuri si servicii fara legatura cu proiectul (servicii de publicitate in presa, saci de folie, radiotelefoane HP, frigidere, echipamente aer conditionat, salopete din doc, covoare PVC, calendare si agende etc.", mai sustin procurorii. In vederea recuperarii pagubei create, procurorii au dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile, atat din Romania cat si din SUA, apartinand celor doi inculpati.
La cererea procurorilor anticoruptie, in cursul anului 2009, Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti a emis mandate de arestare preventiva si de urmarire internationala pe numele inculpatului Necolaiciuc. In 22 iunie 2009, Mihai Necolaiciuc a fost arestat de autoritatile judiciare din SUA si, dupa derularea procedurilor de extradare, la data de 1 martie 2011, s-a dispus extradarea acestuia in Romania.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Trasul pe sfoară
Reţeta zilei: Mijloc de a ţine nucile proaspete un an întreg
Caricatura zilei
Iformare de presă AQPIA Botoşani
Raport activitatea ISU Botoşani pentru anul 2011
Raport activitatea ISU Botoşani pentru anul 2011
Primul motor de mare putere a ajuns la Botoșani
Comunicat de presă Nova Apaserv
Problemele sociale nu au fost generate de FMI
sunt responsabilitatea noastră
NASA a publicat "cea mai uimitoare imagine de înaltă rezoluţie" facuta până acum Pământului
PSD în contradicţie cu Crin Antonescu
Victor Ponta nu vrea demisia parlamentarilor
Mitropolitul Teofan va sluji la Biserica „Înălţarea Domnului# Botoşani
Botoşani: Vacariu pune umărul la dărâmarea lui Băsescu
Prefectul a cerut ca oamenii străzii să fie adăpostiţi
Botoşani: Comasarea Spitalului judeţean s-a realizat
Concurs pentru directorii spitalelor comasate
Şuetă sindicală pentru pregătirea grevei generale în învăţământ
Asistenţii medicali comunitari vor reveni la DSP
ITM ne avertizează de capcanele firmelor ce recrutează forţă de muncă
Vând fraierilor pielea ursului din pădure
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog