Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Economic
Sănătate
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7440 lei
1 USD = 4.1547 lei


Număr accesări
Astăzi:
1353
De la 07 Ianuarie 2003
68929053

Fostul şef al CNAS, Lucian Duţă, urmărit penal pentru abuz in serviciu

  • 12 February 2014, 23:00
Directia Nationala Anticoruptie a dispus efectuarea urmaririi penale fata de fostul presedinte al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, sub aspectul savarsirii unei tentative la infractiunea de abuz in serviciu si o infractiune de abuz in serviciu, se arata intr-un comunicat al DNA. Prejudiciul este estimat la peste 150.000 euro precum si un avantaj patrimonial in favoarea Siveco Romania . Lucian Duta s-a prezentat miercuri dimineata la sediul DNA, unde a fost informat de inceperea urmaririi penale impotriva sa.
Potrivit procurorilor anticoruptie, in acest dosar exista probe din care reiese ca, in perioada ianuarie-aprilie 2010, CNAS a organizat procedura de achizitie pentru "servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistem ERP" (aplicatie informatica de management a resurselor).
Licentele de exploatare a sistemului ERP fusesera achizitionate de la SC SIVECO ROMANIA SA in perioada 2003-2007. Procedura de achizitie a serviciilor de mentenanta din anul 2010 a fost initiata in trei randuri, in primele doua cazuri actele efectuate fiind anulate pe motiv de oferta neconforma.
"Prin aceasta procedura s-au achizitionat mentenanta si suport tehnic pentru toate licentele detinute la nivelul C.N.A.S. si a caselor judetene, respectiv pentru un numar de 1.296 licente, fara a se tine seama de faptul ca nu toate aceste licente erau utilizate. Or, din datele obtinute pana in prezent, a rezultat ca cel putin 268 de licente nu erau utilizate, astfel ca, prin achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu in sarcina C.N.A.S. si caselor judetene in valoare de peste 150.000 euro, precum si un avantaj patrimonial in favoarea SC SIVECO ROMANIA SA", arata DNA.
Lucian Duta, in calitate de presedinte CNAS, a aprobat actele intocmite de C.N.A.S. in cadrul procedurii de achizitie in care se prevedeau servicii de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului, arata DNA.
La iesirea de la sediul DNA, Lucian Duta a declarat ca "taxele care se platesc in Romania pe tate resursele tarii, o sa vedeti ca taxa de clawback este cel putin la un nivel egal cu aceste redevente, daca nu este mai mare. Toate aceste procese s-au facut prin acte administrative extrem de complexe si este normal la un moment dat sa existe nelamuriri sau intrebari cum s-au realizat aceste procese din punct de vedere administrativ. Este foarte bina ca se intampla asa, pana la urma".
"Eu sper ca intr-o perioada cat mai scurta de timp sa lamuresc lucrurile si, pana la urma, toata lumea sa intelega ca nu am vrut decat sa fac lucruri in beneficiul pacientului si in beneficiul acestei tari", a adaugat fostul sef CNAS.
Comunicatul integral al DNA
In completarea informatiilor continute in comunicatul nr. 93 din 12 februarie 2014, Biroul de informare si relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele: Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de DUTA NICOLAE LUCIAN, la data faptelor presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S.), sub aspectul savarsirii unei tentative la infractiunea de abuz in serviciu (2 acte materiale) si o infractiune de abuz in serviciu. In cauza exista date si probe din care rezulta indicii rezonabile potrivit carora, in perioada ianuarie-aprilie 2010, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (C.N.A.S.) a organizat procedura de achizitie pentru "servicii de mentenanta si suport tehnic pentru sistem ERP" (aplicatie informatica de management a resurselor). Licentele de exploatare a sistemului ERP fusesera achizitionate de la SC SIVECO ROMANIA SA in perioada 2003-2007.
Procedura de achizitie a serviciilor de mentenanta din anul 2010 a fost initiata in trei randuri, intrucat in primele doua cazuri actele efectuate au fost anulate pe motiv de oferta neconforma, fapt constatat de comisia de negociere in primul caz, respectiv opinia defavorabila exprimata de reprezentantul Ministerului Finantelor in cel de-al doilea.
Prin aceasta procedura s-au achizitionat mentenanta si suport tehnic pentru toate licentele detinute la nivelul C.N.A.S. si a caselor judetene, respectiv pentru un numar de 1.296 licente, fara a se tine seama de faptul ca nu toate aceste licente erau utilizate. Or, din datele obtinute pana in prezent, a rezultat ca cel putin 268 de licente nu erau utilizate, astfel ca, prin achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru acestea s-a produs un prejudiciu in sarcina C.N.A.S. si caselor judetene in valoare de peste 150.000 euro, precum si un avantaj patrimonial in favoarea SC SIVECO ROMANIA SA.
Concret, in calitate de presedinte al C.N.A.S., suspectul Duta Nicolae Lucian a aprobat actele intocmite de C.N.A.S. in cadrul procedurii de achizitie desfasurata in perioada ianuarie-aprilie 2010, prin care se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv si, la data de 29.04.2010, a semnat Acordul cadru prin care, de asemenea, se prevedea achizitia de mentenanta si suport tehnic pentru un numar mai mare de licente decat cele utilizate efectiv, ceea ce a dus la crearea prejudiciului sus mentionat.
In primele doua cazuri, actele de procedura au fost anulate, insa in al treilea caz, procedura a fost finalizata, achizitionandu-se mentenanta si pentru licente neutilizate la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si a Caselor judetene.
La data de 12 februarie 2014, suspectului Duta Nicolae Lucian i s-a adus la cunostinta calitatea de suspect in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala. Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Bancul zilei: Regret interzis
Horoscopul zilei
„Nu suntem pregătiţi să permitem ca R.Moldova să fie divizată”
Ponta: Propunem o lege pentru comisioanele bancare
Parlamentul decide dacă modifică plafoanele
PSD Constanţa sare în apărarea baronului de Prahova
protestăm faţă de reţinerea abuzivă a lui Cosma
Dan Voiculescu vrea anchetarea lui Băsescu că n-a recuperat tezaurul de la Moscova
Presedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, respira din nou aerul libertatii
Victor Ponta: De 3 ani tot prezentam impozit diferentiat si reducere CAS. Daca s-a aflat azi, ne fac reclama
Fostul premier ceh Petr Necas, pus sub acuzare pentru corupţie
Dragnea: Îl aştept pe Băsescu să cheme lumea în stradă
poate chemăm şi noi şi tranşăm lucrurile acolo
Curtea de Conturi a făcut zeci de sesizări penale pentru nereguli uriaşe ale instituţiilor statului
Agenţia pentru Resurse Minerale şi Academia Română, au adus prejudicii de peste 1 miliard de euro
Guvernul are în vedere cota progresivă de impozitare pe veniturile salariale
Expozitie de romane de dragoste la biblioteca
Criun Antonescu şantajat de Ilie Sârbu, socrul lui Ponta
Traian Băsescu le cere liderilor USL sa dea dovadă de responsabilitate, pentru a nu se ajunge la o criză politică
Buclucaşa scrisoare a medicului Eugen Prăjinaru de la Maternitatea Botoşani
adresată managerului Spitalului judeţean Botoşani
Diversiunea Primăriei Botoşani, via Modern Calor, contra lui Florin Ţurcanu
Botoşani: Locuitorii din centrul Dorohoiului au WC-ul în spatele casei
Ioan Rotundu
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă