Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Sănătate
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
31676
De la 07 Ianuarie 2003
93865006

Fragmente din mizeria alegerilor de la Drăguşeni

  • Ioan Rotundu
  • 3 February 2013, 23:00
Ieri, în comuna Drăguşeni, au avut loc alegeri pentru funcţia de primar. Fostul primar PDL, inginerul Neculai Cucu, aflat la al treilea mandat, a fost răpus de cumplita boială fără leac diabetul, decesul survenind în toamna anului trecut. În cursa pentru primar s-au înscris mai mulţi candidaţi, însă bătălia s-a dat între candidatul USŞL şi cel al PDL.
Cine este Eugen Nichita, candidatul USL
Candidatul PSD, Eugen Nichita este tehnician veterinar de profesie. Copilăria s-a a fost una nefericită, el crescând din mila satului, cum se spune pe la ţară, neavând părinţi. După 1990 s-a înfipt în politica locală şi încet, încet a ajuns să devie un personaj important.
În mandatul primarului Ispas, 1996 – 2000, Nichita a deţinut funcţia de viceprimar. Profesorul Ispas fiind un amator de băuturi alcoolice, Nichita a fost cel care a învârtit trenurile prin Primărie. Şi le-a învârtit bine! Cu ajutorul agentulu agricol Andrei, Nichita a facilitat împroprietărirea mai multor cetăţeni din Vlăsâneşti pe raza comunei Drgăguşeni, în terenul fostului IAS.
Cum împroprietăriţii erau de prin ţară, Nichita a simţit că-.i rostul unei afaceri bănoase, aşa că pe de-o parte i-a împroprietărit şi pe cealaltă le-a cumpărat pământul cu un milion lei ha.
Prin acest sistem a strâns, spun oamenii, peste o sută de ha teren pe care l-a vândut apoi, pe un preţ de câteva ori mai mare, italianului Renatto. După alegerile din anul 2000, Nichita a devenit primar, aşa că afacerile sale au luat amploare.
După afacerea cu pământul, a urmat afacerea cu imaşul satului Podriga. În calitate de primar, a vândut imaşul comunal în suprafaţă de 65 ha către Gheorghe Portariuc, proprietarul fermei de vaci Vlăsâneşti, nimeni altul decât tatăl primarului de Botoşani Ovidiu Portariuc.
Când vitele sale, peste 200 la număr, au invadat imaşul, localnicii din Podriga s-au răsculat cu furci şi topoare. Portariuc abia a scăpat cu viaţă, fugind cu maşina de teren. Răsculaţii s-au dus la primar acasă, dar Nichita s-a ascuns şi n-a ieşit la dialog. Oamenii au vrut să-io dea foc la casă dar s-au găsit printre ei minţi echilibrate care au calmat spiritele.
În anul 2004, oamenii nu l-au mai ales, preferându-l pe inginerul Neculai Cucu, care a răscumpărat de la Portariuc imaşul, însă plătind un preţ de câteva ori mai mare decât a încasat fostul primar Nichita.
În urma alegerilor de anul trecut, Nichita a prins postul de viceprimar, post de pe care ieri a candidat la funcţia de primar.
Nelu Chiaburu, candidatul PDL
Nelu Chiaburu este din satul Podriga, de unde este şi Eugen Nichita, de ieri primarul comunei Drăguşeni. Evenimentele din decembrie 1989 l-au prins militar la UM 01189 Botoşani. Chiaburu este un împătimit al mersului pe jos, fiind cunoscut ca globtroterul de frunte al României. Presa de după 1990 a consemnat deplasările sale pe jos, printre care turul României, el devenind o legendă vie. A mers pe jos de la Botoşani la Alba iulia pentru a fi prezent la Ziua Unirii de 1 decembrie, a mers pe jos de la Podriuga la Zăpiceni – Basarabia pentru a face o donaţie de carte.
Are acasă o colecţie impresionantă de articole şi tăieturi din presa vremii postdecembriste, eroul fiind sergentul botoşănean Nelu Chiaburu. S-a aşezat în satul natal şi a pus bazele unei ferme vegetale proprii cu cele 50 ha de pământ ale sale. În politică a intrat pentru a împiedica mafia locală de a subjuga intereselor sale întreaga comună. L-a susţinut pe primarul Neculai Cucu pentru că era cel mai puţin periculos pentru comună.
Acum a luptat contra mafiei condusă de Nichita. A luptat cu mijloace curate, fără a denigra pe cineva şi fără a instiga la violenţe fizice sau verbale. Cu toate acestea a fost supus unor presiuni fantastice din partea lui Nichita şi a mafiei sale locale.
Campania electorală
Campania electorală a deputat sub o puternică ofensivă a candidatului PSD Eugen Nichita. Acesta a folosit întreg arsenalul de luptă al USL. De la ameninţări la cumpărări de voturi. În echipa lui Nichita s-au aliniat toate forţele locale, de la poliţistul Vasile Ciobanu, la cei doi preoţi.
Bannerele lui Chiaburu au fost sfâşiate, furate, date jos de pe stâlpii E.ON deşi avea autorizaţii legale. Preotul Bogdan de la Podriga a fost cel mai radical în a-l susţine pe Nichita, dând jos bannerul lui Choiaburu de pe stâlpul din faţa casei parohiale, deşi stâlpul este proprietatea E.ON. Motivul acţiunii sale a fost că în acel loc va fi pus bannerul lui Nichita.
Întreg staff-ul USL s-a adunat la Drăguşeni, duminică, 20 ianuarie, unde au inaugurat o grădiniţă prăpădită, motiv suficient să adune lumea din sat şi să împartă pungi cu cadouri în care se aflau un şorţ de bucătărie, un fular şi un fes. Iar pungile le-a împărţit Ovidiu Ciobanul feciorul poliţistului şef, un traficant de ţigări condamnat la doi ani şu jumătate cu suspendare.
Nevasta primarului, Daniela Nichita, cunoscută în şcoala generală ca „tuta clasei”, având note de 4 şi 5, a ajuns acum directorul şcolii Drăguşeni, susţinută de Mihaela Huncă, inspectorul general al IŞJ din partea PSD. Şi ea şi-a ajutat soţul să iasă primar.
Un elev de clasa a VIII-a, a cărui părinţi sunt apropiaţi de Chiaburu, a fost bruscat de candidatul Nichita în incinta şcolii şi de faţă cu nevastă-sa director. Motivul? Părinţii copilului să nu voteze cu Chiaburu.
Ziua alegerilor
Ziua de duminică a debutat cu o mobilizare generală făcută de candidatul Nichita. Fel de fel de maşini au cutreierat comuna pentru a aduce oamenii la vot. Cei aduşi cu maşina primeau, potrivit spuselor unora dintre ei, 50 de lei pentru a vota cu Nichita. Jandarmul pus săp asigure ordinea ţinea de şapte, ca nu cumva să afle Chiaburu despre cum se procedează.
Chiaburu a aflat şi a anunţat Poliţia oraşului Săveni. A venit comisarul Cătălin Ilaşcu, care a început o anchetă. Deşi se spune despre acest comisar că ar fi un poliţist corect, care ţine cu dreptatea, se pare că ar fi fost repede potolit de către şefii săi de la Botoşani.
Comisarul a plecat din Drăguşeni, iar în urma sa maşinile candidatului Nichita au continuat să-i care pe cetăţeni la vot, răsplătindu-le efortul cu bancnota de 50 de lei.
Iată şi câteva informaţii despre maşinile în cauză: BT.16. TLO marca Fiat, IS.07. DKW marca Fiat şi BT.10.PFC marca Citroen. Aceste autoturisme se spune că au fost aduse de primarul PSD al comunei Vlăsâneşti, Lucian Trufin, care a sărit în ajutorul confratelui său de partid.
Alte trei maşini, respectiv BT.04.WJV marca Logan albastru, BT.58.LUS marca Volkswagen brake şi BT.77.PNF marca Volkswagen alb.
Mafia locală
Cetăţenii din comună vorbesc cu frică despre mafia locală, considerată a fi condusă de Eugen Nichita şi poliţistul Vasile Ciobanu. Se spune că Nichita a vândut comuna societăţii Agraria Rădăuţi Bucovina iar fiica sa din Bucureşti ar fi fost sechestrată în vara anului trecut pentru o datorie de 30 mii euro.
Despre Nichita se spune că este putred de dator dar îşi schimbă maşinile una după alta. Se mai spune că ar fi cercetat de către DNA Suceava în mai multe dosare. Vasile Ciobanu, poliţist de peste 30 de ani în comună, fost miliţian de încredere pentru comunişti, este protectorul traficanţilor de ţigări. Feciorul său, prins cu astfel de îndeletniciri a fost condamnat cu suspendare la doi ani şi jumătate închisoare.
Să mai adăugăm că preotul Ioan Manoliu, cel care a preluat valoroasa colecţie arheologică a soţilor Crâşmaru, este şi el un protejat al poliţistului. Feciorul preotului a fost prins de carabinierii italieni vânzând pe piaţa de antichităţi piese arheologice din cultura Cucuteni ce-au aparţinut soţilor Crâşmaru. Deşi poliţia din comună a fost informată, n-a efectuat niciun fel de cercetări.
Oamenii din comună sunt timoraţi şi se tem să vorbească. Se tem şi să intre în primărie, de frica lui Nichita.
Avem informaţii că actualul contabil al Primăriei este decis să demisioneze, el afirmând că nu poate fi părtaş la ilegalităţile lui Nichita. Dar despre starea de spirit a cetăţenilor din comuna Drăguşeni vom reveni cu amănunte extrem de grăitoare.
Epilog
Deşi Eugen Nichita este cunoscut ca fiind unul din capii mafiei locale, ieri cetăţenii l-au votat primar. Dumnezeu să-i aibă în pază!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Greierii… din parc
Gastronomie:: Cartofi la ceaun cu costiţă afumată
Mircea Dusa cere ca ofensa adusă simbolurilor statului român să fie dur sancţionată
Profesoara de la Universitatea Hyperion, cercetată pentru furt din genţile studenţilor
Să fie ei oglinda noastră?
Ioan Rotundu
Botoşani: Asaltul primarului Portariuc asupra societăţii ELTRANS
Lumea lu' Rotundu: Veteranul centenar
Prinşi cu mâna-n bancomate
Deputatul Cristian Roman predică-n pustiul… USL-iştilor
Trei ani închisoare pentru tentativă de lovire a unui poliţist
Şi-a găsit sfârşitul la Kaufland
Deputatul Tamara Ciofu a primit binecuvântarea ANI să facă gărzi
Tâlharul din Roma a fost prins şi încarcerat
Asociaţiile de proprietari, o povară pe capul botoşănenilor
Contrabandă cu caii la SPF Româneşti
La botoşăneni, prostia n-are leac
Ioan Rotundu
IŞJ: Inspectorii şcolari controlează clasele pregătitoare
Examen pentru şefia CAS, promovat de Costel Lupaşcu
Şendriceni, fără sprijin financiar pentru liceu
Ţurcanu îi îmbrobodeşte pe fermieri că impoozitul agricol nu-i o povară
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă