Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
12699
De la 07 Ianuarie 2003
122872766
Franţa:

Majoritatea politică a lui Sarkozy, debusolată de luptele dintre liderii UMP

  • 29 March 2011, 23:00
Familia politica a presedintelui francez Nicolas Sarkozy se afla in plina criza, pe fondul confruntarilor dintre primul ministru si seful partidului majoritar, imediat dupa infrangerea electorala de duminica, cand Frontul National a obtinut peste 11% din voturi - un scor considerat drept un avertisment cu un an inainte de alegerile prezidentiale, relateaza AFP.
"Turbulente", "climat toxic", "panica": presa franceza subliniaza marti dificultatile lui Nicolas Sarkozy - aflat la cel mai redus nivel in sondaje din momentul in care a devenit presedinte, in mai 2007 - de a reinstaura ordinea in tabara sa.
De mai multe zile, majoritatea isi etaleaza la scena deschisa disensiunile asupra mai multor subiecte, precum strategia in fata miscarii de extrema dreapta sau a oportunitatii dezbaterii asupra laicitatii si a islamului.
Luni seara, la televiziunea Canal+, Jean-Francois Cope i-a reprosat lui Fillon ca nu "joaca in echipa".
La sfarsitul lui februarie, premierul afirmase ca se opune dezbaterii legate de laicitate daca ea se va axa pe islamism sau va conduce "intr-un fel sau altul" la "stigmatizarea musulmanilor", al caror numar este evaluat intre cinci si sapte milioane in Franta.
Marti dimineata, Francois Fillon a contra-atacat, afirmand ca "nu este posibil sa expui in acest fel, la televizor, diferentele de opinie cu primul ministru". Cu putin timp inainte, Etienne Pinte, deputat apropiat lui Fillon, ceruse demisia lui Cope.
In fata membrilor UMP, Cope si-a mentinut pe fond afirmatiile, afirmand ca a "exprimat ceea ce gandea", dar a precizat ca securea razboiul a fost ingropata": "Cu Fillon, lucrurile au fost spuse, acum este ora calmarii".
Aceste schimburi de replici arata starea de spirit in randul majoritatii prezidentiale in ceea ce priveste strategia lui Nicolas Sarkozy, care se bazeaza de anul trecut pe un discurs dur asupra imigratiei si pe deschiderea dezbaterii asupra laicitatii.
Duminica, alegerile cantonale, ultimul scrutin universal inaintea prezidentialelor din 2012, au scos din nou in evidenta incapacitatea UMP de a adopta o pozitie clara in privinta Frontului National, de extrema dreapta. Si asupra acestui subiect Fillon si Cope au opinii opuse.
Linia politica "prea de dreapta" a presedintelui este contestata in randul majoritatii, iar unii dintre membrii UMP se intreaba mai mult sau mai putin explicit daca Nicolas Sarkozy este intr-adevar cel mai bun candidat al dreptei in 2012.
Toate sondajele recente sunt devastatoare pentru presedinte: potrivit ultimului barometru Ipsos, el ar fi eliminat in primul tur, cu 17%, fata de 21% pentru liderul FN, Marine Le Pen, si pana la 34% pentru candidatul socialist, daca va fi vorba de Dominique Strauss-Kahn, directorul general al Fondului Monetar International.
Mai multi parlamentari ai UMP considera ca presedintele nu mai raspunde asteptarilor francezilor, preocupati in prezent de situatia economica si sociala, si acuza faptul ca actuala majoritate legitimeaza Frontul National, plasand tematicile extremei dreapta in centrul dezbaterilor politice.
Agenţia de presă HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Plictisit de sex
Caricatura zilei
Exerciţiu în caz de urgenţă la SC „Modern Calor” SA Botoşani
Teo Trandafir a fost din nou operată
medicii de la Clinica AKH sunt rezervaţi în privinţa evoluţiei
Ana Birchall nu este protagonista filmuleţului controversat postat pe Internet
Gradul de sindicalizare: cum stă România în comparaţie cu alte ţări?
Camera Deputaţilor a adoptat Legea privind activitatea zilierilor
Dan Voiculescu, reclamat la Parchetul General pentru fals in declaraţii
Ungaria intenţionează să limiteze din mai 2011 ratele la creditele în franci elveţieni la un curs fix
Vindecarea diabetului de tip 1
două soluţii revoluţionare descoperite de cercetători
Mulţumim, Europa! Corneliu Coposu a avut dreptate, toţi ceilalţi s-au înşelat
Automatele de cafea ar putea fi scoase din şcoli
Elevii chiulangii culeşi de poliţişti din baruri
Prefectul pus în dificultate de către trezorierul şef
deşi banii pentru salariile profesorilor au intrat în cont de săptămâna trecută, ieri Gtrezoreria a refuzat eliberarea lor
Ada Macovei vrea să introducă uniforma şcolară cu de-a sila
opinia părinţilor şi a elevilor pentru ea nu contează
Primarul Flutur a pus capăt la protestele profesorilor
Mesaj liberal la spartul protestelor
Mituit cu funcţia de consilier ministerial
aşteptăm ca după o lună de zile să ne demonstreze că greşim
Demarează programul de fertilizare in vitro
Medicvi de familie cu cabinete problemă
Cine le va plăti salariile pentru perioada protestului?
Va demisiona Ada Macovei?
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog