Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Cultură
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Evenimente
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8026 lei
1 USD = 4.4462 lei


Număr accesări
Astăzi:
14528
De la 07 Ianuarie 2003
74025723

Fratii Micula au reusit sa blocheze conturile Ministerului Finantelor

  • dupa ce initial au pus sechestru pe actiunile OMV Petrom
  • 12 December 2014, 23:00
Fratii Ioan si Viorel Micula, patronii European Drinks, care au de recuperat 82 de milioane de euro de la statul roman, dupa o decizie a curtii de arbitraj de la Washington, au instituit sechestru pe actiunile statului la Petrom, relateaza Romania Libera care citeaza Mediafax.
Fratii Micula au castigat, in urma cu un an, la Curtea de Arbitraj de la Washington, procesul intentat statului roman si trebuie sa primeasca circa 376 milioane lei, plus penalitati. Ministerulul Finantelor doreste sa compenseze aceasta suma cu datoriile firmei la buget.
Sechestrul asupra actiunilor Petrom ar fi fost ridicat, deoarece acestea sunt detinute de stat prin Departamentul pentru Energie, nu Ministerul Finantelor. In schimb, ar fi fost blocate conturile Ministerului Finantelor, potrivit unor surse apropiate situatiei. Informatia a fost confirmata pentru HotNews.ro de executorul judecatoresc Mazilu si Asociatii. Acesta a afirmat ca banii din Trezorerie sunt blocati inca de la inceputul lunii decembrie, fiind o actiune fara precedent.
Depozitarul Central a fost informat asupra faptului ca nu poate fi pus sechestru asupra actiunilor OMV Petrom deoarece statul detine actiuni la aceasta companie prin Departamentul pentru Energie, nu prin Ministerul Finantelor, partea implicata in litigiu. Depozitarul Central a luat act de aceasta informare, urmand sa fie ridicat sechestrul asupra actiunilor Petrom.
"Prin adresa inregistrata la Ministerul Finantelor Publice sub nr.133763 din 3 decembrie 2014, Societatea civila profesionala de executori judecatoresti Mazilu si Asociatii, la cererea societatilor MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. si EUROPEAN FOOD S.A., precum si a persoanei fizice Ioan Micula, ne-a informat ca a intocmit Procesul verbal de sechestru in dosarul de executare nr.22/2014 asupra actiunilor detinute de statul roman la SC OMV PETROM SA. Impotriva acestui act de executare silita, ca si impotriva tuturor actelor de executare intocmite in cadrul aceluiasi dosar de executare, Ministerul Finantelor Publice a formulat contestatie la executare in fata instantelor judecatoresti nationale.
De asemenea, dupa primirea Procesului verbal de sechestru anterior mentionat, Ministerul Finantelor Publice a informat Autoritatea de Supraveghere Financiara si Departamentul pentru Energie.
In final, mentionam ca diferendul in fata Centrului International pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investitii dintre Romania si societatile MULTIPACK S.R.L., STARMILL S.R.L. si EUROPEAN FOOD S.A., precum si persoanele fizice Ioan Micula si Viorel Micula nu este finalizat, Romania, prin Ministerul Finantelor Publice, solicitand anularea hotararii arbitrale din 11 decembrie 2013", se arata in comunicatul Ministerului Finantelor.
Reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice au declarat in decembrie ca se intentioneaza compensarea sumei castigata de fratii Micula cu datoriile la buget pe care le are firma detinuta de acestia. Sursele citate au precizat ca este un caz fara precedent si se cauta cea mai buna modalitate de punere in practica.
"Daca domnii de la Finante spun ca vor acoperi datoriile cu banii astia, inseamna ca stiu ei mai bine. Eu stiu ca nu avem datorii atat de mari, iar datoriile pe care le avem nu sunt din vina noastra, ci din cauza contextului economic", a declarat Ioan Micula, pentru agentia Mediafax.
El a explicat ca, din cauza pietei negre, grupul pe care-l conduce a ajuns sa aiba datorii la stat.
Procesul a fost deschis in anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investitii (ICSID) de pe langa Banca Mondiala, cea mai inalta instanta judecatoreasca pentru litigiile economice, si viza decizia autoritatilor romane privind eliminarea unor facilitati fiscale acordate grupului European Drinks pentru investitiile in zonele defavorizate.
Acesta este primul proces pe care statul roman il pierde la ICSID.
In ultimii ani ai arbitrajului, Viorel Micula a fost reprezentat de Shearman & Sterling (Londra si Paris) si firma locala de avocatura Dragne & Asociatii, ceilalti reclamanti fiind reprezentati de King & Spalding (Londra, Washington si Houston).
Romania a fost reprezentata de firma internationala Freshfields Bruckhaus Deringer (birourile din New York, Frankfurt si Paris) si firma locala de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP).
Fratii Ioan si Viorel Micula, principalii actionari ai grupului alimentar European Drinks, care au si cetatenie suedeza, sustineau la data deschiderii procesului, in 2005, ca statul roman nu si-a respectat angajamentele referitoare la protectia reciproca a investitiilor cuprinse in Acordul bilateral dintre Suedia si Romania.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Bărbatul necredincios
Racituri moldovenesti
Anunţ URBAN SERV
Anunţ urgent SC MICROBUZUL
Horoscopul zilei
Dan Besciu si alti trei oameni de afaceri, arestati preventiv in dosarul de evaziune si delapidare
Avocat retinut in dosarul de evaziune fiscala de la Mediafax
Au mai fost retinute 4 persoane
CEDO acord㠔Trofeul Calității” celor de la DNA și ÎCCJ
Seful CJ Timis s-a implicat in alocarea fondurilor pentru plati catre firmele lui George Didila
"Probabil miercuri se da si... si intre guvern se da drumu' si la... sumele pentru drumuri"
Sorin Ovidiu Vintu continua sfaturile pentru generatia Facebook
Sursa rautatilor este sistemul, care va genera acelasi tip de om de afaceri, de politicieni si functionari
Ioan Micula: Nu ne intereseaza actiunile, vrem sa recuperam banii
Ministrul Ioana Petrescu nu discuta cu noi
PNL Botoşani: Comunicat de presă
Păgubiţi de foc din neglijenţă sau răzbunare
Botoşani: Spectacolul „S-aud pregatiri in sat”
Victor Ponta spune ca DNA va avea un buget de 22 milioane de euro in 2015, adica mai putin decat a cerut institutia
Botoşani: Se face lumină în situaţia lui Florin Ţurcanu
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă