Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Economic
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Comentarii
Publicitate
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
18108
De la 07 Ianuarie 2003
77743216
Freedom House semnalează

Declinul democraţiei în Ungaria şi Ucraina

  • 6 June 2012, 23:00
Ungaria si Ucraina inregistreaza un record negativ ca state central si est europene care au cunoscut cel mai mare declin democratic in ultimul an, potrivit raportului Nations in Transit, dat miercuri publicitatii de fundatia Freedom House. Sub pretextul reformelor, liderii celor doua tari au incalcat sistematic principiile democratiei. In replica, un oficial ungur vorbeste, in Washington Post, despre isteria UE si SUA la adresa Budapestei si despre sentimentul administratiei ungare ca este "tapul ispasitor" a mediei europene.
Ungaria si Ucraina conduc trendul antidemocratic in Europa Centrala si de Est, potrivit raportului Freedom House. Ungaria este foarte aproape de a iesi din categoria democratiilor consolidate, in timp ce scorul Ucrainei este foarte aproape de nivelul de dinainte de Revolutia Portocalie. In Ungaria, combinatia unor lipse unei traditii puternice a practicilor democratice, retele de coruptie care s-au pastrat, un nivel scazut al increderii publice si conditii economice precare au afectat reformele democratice, sustine raportul.
Referitor la Ucraina, care a cunsocut o scurta perioada de democratizare dupa Revolutia Portocalie din 2004, situatia intrat intr-un declin alarmant intr-o perioada extrem de scurta. Sub conducerea lui Ianukovici, ratingul democratic al Ucrainei a scazut, in decurs de un an, la cinci categorii, cel mai dramatic declin fiind in privinta independentei justitiei si a democratiei in general, care este foarte aproape de nivelul dinaintea Revolutiei Portocalii.
Guvernul ungar a fost asiduu criticat de UE pentru limitarile la adresa libertatii presei prin intrarea in vigoare a controversatei legi media de la inceputul acestui an. Si de cealalta parte a Atlanticului, secretarul de stat Hillary Clinton si-a exprimat, intr-o scrisoare trimisa premierului Viktor Orban, ingrijorarile privind viitorul institutilor democratice in Ungaria, fosta natiune comunista. Iar intr-o vizita facuta la Budapesta a avertizat asupra necesitatii intaririi sistemului de control institutional reciproc.
Ungaria este tapul ispasitor al Europei, victima isteriei SUA si UE - oficial ungur In replica, un oficial ungur considera ca UE si SUA au cazut victima "unui fel de isterie" in reactiile lor fata de noua constitutie adoptata de Ungaria la inceputul acestui an.
Ciriticile la adresa legislatiei in domeniul sistemului judiciar, media, sistemului bancar si religiei adoptata de Fidesz au devenit atat de "acerbe" incat Budapesta a devenit "tapul ispasitor" al mediei europene, a spus Zoltan Kovacs, secretarul de stat pentru comunicare guvernamentala pentru Washington Times. "Niciodata nu e bine sa fii tapul ispasitor, pentru ca am aflat astfel ca orice ai face este criticat", a declarat acesta.
Publicatia americana arata ca, in ciuda faptului ca preocuparea majora a Europei este acum Grecia, Ungaria ramane in atentie, cu atat mai mult cu cat exista voci potrivit carora Budapesta devine o democratie pe stilul Rusiei, in care puterea politica este mai centralizata decat in europa Occidentala. Iar principala temere este ca noile legi adoptate in Ungaria in ultimul an sunt un semnal ca privind regresul in toate cuceririle democratice ale Ungariei de dupa caderea comunismului.
"In ultimii doi ani am vazut schimbari semnificative si fundamentale de legislatie. Si, indiferent ca sunt in domeniul bancar, media sau al justitiei, ele merita o atentie analiza atenta si corectii importante", a spus, pentru publicatia citata, Heather A. Conley, coordonatorul programului pentru Europa al Centrului pentru Studii Strategice Internationale. Mai mult, Conley sustine ca UE si SUA au indicat, la modul detaliat, ingrijorarile suscitate de masurile luate de guvernul Orban si ca ar vrea sa vada un raspuns adecvat din partea Budapestei.
In mod evident, cele doua parti nu au ramas doar la nivelul exprimarii ingrijorarii. Este cunsocut faptul ca, la nivel UE, se desfasoara o ivnestigatie pentru a sabili in ce masura noua legislatie ungara incalca sau nu aquis-ul comunitar - atat in privinta legii media, cat si in ceea ce priveste legea referitoare la varsta de pensionare a judecatorilor.
Prin scrisoarea adresata premierului Orban, Hillary Clinton a aratat ca oficialii americani sunt "profund ingrijorati" de noile reguli prin care recunoasterea religioasa are nevoie de aprobarea, cu doua treimi, a Parlamentului, ceea ce politizeaza in mod nenecesar o decizie ce priveste un drept fundamental al omului. puteri parlamentare pe care institutii religioase
De altfel, Zoltan Kovacs a mers intr-o vizita la Washington luna trecuta tocmai pentru a explica administratiei americane noile legi si a combate "viziunea distorsionata" pe care aceasta o are privind legislatia in discutie.
El a aratat ca, ramanand un membru fidel al UE, Ungaria incearca sa isi rezolve problemele de una singura si a cerut oportunitatea sa o si faca.
Legea privind religia este mai putin politica, decat este un mijloc de a curata un sistem disfunctional care a permis ca 300 de biserici sa primeasca finantare de la stat, a argumentat Kovacs. Legea privind media va avea ca efect curatarea efectelor unui management defectuos, in timp ce legea privind pensionarea judecatorilor are menirea de a combate un sistem de pensii prea socialist.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Dialog în miez de noapte
Platforma electorală a candidatului Florin Plian, comuna Curteşti
Ponta taie din elanul interimatului ministru Liviu Pop
Prima stradă din România care se spală singură
Ponta se consideră mai deştept ca lui Kover Laszlo şi nu se lasă provocat
De ce nu trebuie votat CJ USL
Ioan Rotundu
Politica stalinistă aplicată de Rada de la Kiev românilor din Ucraina
Limba “moldoveneasc㠓 recunoscută ca limbă regională
Voinicia ministrului Economiei s-a topit în faţa "băieţilor deştepţi"
Teatrul "Vasilache" vă invită la spectacol
Indignare față de dezinformarea practicată de USL Botoşani
Zvăpăiata Maricică şi iubirea de RVG
Ioan Rotundu
Botoşani/Tudora: Puntea buclucaşă şi miliardul dispărut în… buzunare
Gospodării botoşănene afectate de ploi
Ziua Porţilor Deschise la Casa Ventura
Jaf de peste două miliarde lei la Casa de amanet Fabio
AJOFM Botoşani vrea să pună ţiganii la muncă
Botoşănenii sunt interesaţi de Programul Rabla
Casa Corpului Didactic are şef nou, de ieri
Calendarul mazilirii şi numirii de noi inspectori şcolari
Vineri, 8 iunie, Megaconcert Ana Lesko la Botoșani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă