Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Caricaturi
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15229
De la 07 Ianuarie 2003
122875296

Friptura care-i scoate din sărite pe vecini

  • 2 August 2011, 23:00
Mai toate gospodinele gătesc friptură de porc la ceaun, dar ca să-ţi faci vecinii să te-njure pentru aroma care le ajunge la nas nu este în putinţa oricăreia. Aşadar, dacă avem poftă de-o friptură la ceaun, cel mai important este să cunoaştem cam de la ce fel de porc provine carnea, adică cu ce a fost hrănit şi crescut. Porcul crescut cu tărâţe de grâu, sau porumb, cu boabe de porumb sau cartofi fierţi, iar ca desert lăturile formate din resturile alimentare de la bucătărie va avea o carne de un roz frumos, apetisant, fragedă şi de o dulceaţă deosebită. Başca că va fi îndeajuns de suculentă.
Astfel de carne ne trebuie pentru a pune de-o friptură straşnică. Pentru ceaun vom alege carne de la gât, ceva de pe piept, dar musai cu bucăţi de cranţ, fleicile de pe burtă, ceva costiţe degresate dar şi slănină, cam un sfert din toată tărăşenia, în amestec cu rânduri de carne. Carnea se taie în bucăţi potrivit de mici, nu hartane mari, cum am văzut la câteva gospodine mai puţin cu tragere de inimă de-a sta prin bucătărie. Odată bucăţită, carnea se pune în ceaunul de mămăligă, de obicei, se adaugă puţină apă, pentru că şi ea va slobozi la fiert şi se sărează după cuviinţă sau dorinţa stăpânului casei.
Fiertul să se facă la foc potrivit, pentru că a se păstra cât mai multă zeamă în carne, care-i va da savoare. După ce fiertul a ajuns cam pe la jumătate, adăugăm câteva boabe de piper iute şi o frunză de foi de dafine. Când fiertul se apropie de sfârşit, adăugăm căţei de usturoi tăiaţi în trei-patru bucăţi. Usturoiul va emana o aromă specifică ce va spori dorinţa de mâncare a mesenilor, dar va provoca şi mult necaz vecinilor, care nu vor scăpa de teroarea mirosului. La momentul când considerăm că friptura este pe terminate, adică fierbe în grăsimea ei şi începe a se rumeni, adăugăm bulionul dizolvat în apă. Bulionul are rolul de a da culoarea roşiatică bucăţilor de carne, dar şi de a tăia din gustul gras al bucăţilor cu slănină.
Sper că n-aţi uitat, ca pe ochiul de plită sau de aragaz alăturat să puneţi la fiert mămăliga. Tot în acest timp aţi mai avut de preparat şi mujdeiul de usturoi. Dacă şi vinul l-aţi adus din zâmnic, din cel sângeriu la culoare şi puţin acrişor, vă pot ura poftă bună. Nu înainte de a preciza că o astfel de friptură am mâncat, cu mulţi ani în urmă, la Călăraşi, la o rudă a soţiei, şi totodată gospodinei desăvârşite care a fost Florica Roman, soţia procurorului cu acelaşi nume.
(Luculuus) JBD 948/19.08.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei
Caricatura zilei
Bagu Ioan - persoană cu handicap fizic - video
Cum strâng şpaga comisarii financiari!
Ioan Rotundu
Şarlatanii în numele legii
Ioan Rotundu
Hram la schitul Balş
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog