Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
5149
De la 07 Ianuarie 2003
122577088

Frumoasa poveste ratată a unei păduri de eoliene

  • Ioan Rotundu
  • 23 January 2019, 13:45
Prin anul 2007 când Costel Romanescu (foto), primarul comunei păltiniş, l-a cunoscut pe un armator grec dispus să investească în energie eoliană. La început au fost doar discuţii protocolare dar pe măsură ce dialogul dintre primar şi armator a avansat, armatorul a devenit tot mai decis să investească în zona de nord a judeţului Botoşani, pe malul Prutului, unde, a observat el ,curenţii de are sunt prielnici pentru dezvoltarea unui sistem de energie eoliană de proporţie.
Pentru că la o primă evaluare suma care se cerea investită era prea mare pentru bugetul armatorului, grecul, bine cunoscut în plan internaţional printre armatori, i-a venit uşor să-şi găsească asociaţi. S-a asociat cu un armator american şi unul arab, suma dispusă să fie investită ridicându-se la 800 milioane de euro. Da, aţi citit bine, opt sute milioane de euro.
Cum armatorii sunt oameni de afaceri căliţi în lupta cu vitregiile mărilor şi ale oceanelor, cei trei au trecut de la vorbe la fapte. Mai întâi au plătit, cum cerea legislaţia românească, un studiu ornitologic pentru a se stabili dacă zona este una traversată de păsările călătoare şi la ce înălţimi zboară acestea. Studiul a fost favorabil intenţiilor investiţionale ale armatorilor, aşa că s-a trecut la faza a doua a planului.
Pădurea eoliană, pentru că se contura o întreagă pădure de piloni cu pale, urma să fie formată din peste 150 de piloni înalţi de 00 metri, cu înălţimea palelor putând ajunge la 130 metri. Instalarea unui astfel de pilon cerea o suprafaţă de teren de 1.500 m, aşa că armatorii au început a cumpăra suprafeţele de teren de la cetăţeni. Cu studiul ornitologic, cu terenurile cumpărate, armatorii au investit repede peste 5 milioane de euro.
Puterea instalată a celor peste 150 de eoliene, calculată la 3 Mw per pilon, se ridica la 470 Mw, ceea cer ar fi asigurat consumul energetic pentru întreaga zonă a Moldovei. În acelaşi timp, studiul tehnic a arătat că pentru a fi amplasate aceste 150 de piloni astfel încât să nu se şicaneze între ele furând puterea curentului aerian era necesară extinderea suprafeţei în afara comunei Păltiniş. Aşa s-a ajuns ca astfel de piloni să urmeze a fi instalaţi şi pe raza comunelor Viişoara, Rădăuţi Prut şi Coţuşca.
Când investiţia fusese pusă pe roate, în 2010 au apărut primele piedici din partea Guvernului Boc care venise cu nişte reglementă birocratice în domeniul producţiei de energie eoliană şi care descurajau astfel de investiţii. Totuşi, armatorii nu s-au lăsat doborâţi de birocraţia românească şi erau decişi să treacă la instalarea pilonilor. Dar a venit Guvernul Ponta care în anul 2014 a blocat definitiv astfel de investiţii. Armatorii s-au ales cu o pierdere de peste 5 milioane de euro, suma investită în studii ornitologice, tehnice şi cumpărarea terenului.
Dar o nouă rază de speranţă s-a deschis în perspectiva investiţiilor în domeniul energiei eoliene când de la nivelul Uniunii Europene s-a dat o directivă prin care se încurajează producţia de energie în condiţii de protecţie a mediului înconjurător, directivă care încurajează din nou investiţiile în energia eoliană.
Primarul comunei Păltiniş, Costel Romanescu este din nou optimist., Armatorii au început să se intereseze pentru a continua investiţia. Poate de această dată vor avea noroc şi birocraţia românească nu le va mai fi o piedică, deşi cânt te frigi cu ciorbă sufli şi în iaurt.
\

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 18.01.2019
Catrenul săptămânii
Bancul săptămânii
Horoscopul săptămânii 21 – 27.01.2019
Dezastrul financiar se închide în buzunarul nostru
Ioan Rotundu
Haiducul Coroi - legendă şi adevăr
Budăi prevesteşte molimele liberalilor
Ioan Rotundu
Gastronomia botoşăneană în impas
Ioan Rotundu
CCR – Curtea marţială a PSD
Ioan Rotundu
Impostură, demagogie şi prostie ridicate la rang de Bruxelles
Ioan Rotundu
Modernizarea drumului Tg. Frumos – Botoşani abandonată din nou
Ppersonajul cheie în alegerea lui Cuza ca domnitor, dat uitării
Ioan Rotundu
Presa-n gura lu ' Rotundu: Emisiunea din 25.01.2019
Dacian Cioloș, ales oficial președintele PLUS, cu 99% din voturile de la Congres:
„Dacă așteptăm să dispară PSD prin erodare politică, ne vom trezi că se întoarce din nou sub alte forme”
LLumea lu' Rotundu: Haiducul Coroi - legendă şi adevăr II
Gastronomia botoşăneană în impas (II)
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog