Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Economic
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
6035
De la 07 Ianuarie 2003
87508904

GRECO, organismul anti-coruptie al Consiliului Europei, raport foarte critic la adresa Romaniei:

  • Global nesatisfacator
  • 18 January 2018, 23:00
Consiliul Europei a publicat joi un raport foarte dur in care critica Romania pentru lipsa de progrese in lupta impotriva coruptiei, un obstacol in aderarea tarii la spatiul Schengen, scrie AFP.
Romania si Bulgaria cer sa adere la spatiul fara granite interne creat in 26 de tari europene, dar candidaturile lor sunt blocate din 2011 de alte state care invoca problemele de coruptie si criminalitate organizate, in ciuda avizurilor favorabile emise de Comisia Europeana.
Cele doua candidaturi sunt conectate si orice problema se inregistreaza in una dintre tari o afecteaza automat si pe cealalta.
Raportul publicat marti de GRECO, organismul anticoruptie al Consiliului Europei, critica lipsa de actiune a autoritatilor romane in lupta impotriva coruptiei parlamentarilor, judecatorilor si procurorilor.
13 recomandari fusesera formulate de GRECO, dar Romania "a implementat satisfacator sau a tratat in mod satisfacator" doar doua dintre acestea. Alte patru recomandari au fost partial implementate si sapte deloc.
"GRECO considera ca masurile luate de autoritatile romane pentru implementarea recomandarilor formulate in raportul de evaluare aferent rundei a patra sunt foarte limitate. Acesta concluzioneaza ca nivelul actual foarte scazut al respectarii recomandarilor este 'global nesatisfacator'", se arata in raportul GRECO.
"Masurile necesare pentru a face sistemul judiciar mai receptiv la riscurile de integritate sunt intr-o faza incipienta, in special atunci cand este vorba de rolul mai activ al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si al Inspectiei Judiciare in materie de analiza, informare si indrumare si de consolidarea rolului si eficacitatii celor care exercita functii de conducere in instante si parchete" se arata in raport.
GRECO deplange si "absenta unor actiuni concrete pentru a se asigura ca numirea si revocarea procurorilor din functii de conducere inalte implica un proces atat transparent, cat si bazat pe criterii obiective" si recomanda ca CSM "sa aiba un rol mai puternic in aceasta procedura".
De asemenea, institutia Consiliului European se declara ingrijorata de "amploarea criticii publice" in ceea ce priveste seria de "propuneri si contrapropuneri privind numirile, procedura disciplinara si alte aspecte", unele aspecte fiind "percepute ca o incercare de a submina independenta sistemului judiciar".
"Se pare ca trei proiecte de legi au fost inregistrate la Parlament in data de 31 octombrie, pentru adoptare prin utilizarea procedurii de urgenta. Acest lucru este regretabil, deoarece implicatiile lor reale privind recomandarile GRECO si, eventual, alte subiecte care fac obiectul raportului de evaluare aferent rundei a patra, nu sunt destul de clare in acest stadiu.
GRECO va trebui sa examineze mai detaliat impactul acestor legi, atunci cand vor fi disponibile informatii adecvate care pot fi analizate. GRECO ia nota ca, in data de 29 noiembrie, Procurorul General a emis o declaratie publica in care a exprimat critici referitor la diferite propuneri, inclusiv cu privire la faptul ca Inspectia Judiciara nu va mai functiona in cadrul CSM, la instituirea unei sectii specializate (in cadrul parchetului) pentru investigarea magistratilor, la inasprirea conditiilor pentru raspunderea materiala a magistratilor pentru erori judiciare", se mai arata in raport.
Agentia de stiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Bancul zilei: Întrebare oximoronică
Horoscopul zilei de 19.01.2018
Statele UE vor putea aplica TVA redus la mai multe produse,
iar firmele își vor reduce costurile de conformare (proiect al CE)
Augustin Lazar, dupa raportul GRECO foarte critic la adresa Romaniei:
Va asigur ca in continuare vom fi consecventi in a apara ordinea de drept
Consiliul Concurentei a amendat cu 23,4 milioane lei 33 de companii si 4 asociatii de pe piata serviciilor de paza
Ionel Arsene, presedintele CJ Neamt, retinut de procurorii DNA
pentru ca ar fi primit 100.000 de euro ca sa faca trafic de influenta
Fostul sef ANAF Gelu Diaconu semnaleaza ca o lege promulgata recent sterge obligatii fiscale pentru "smecheri"
din imobiliare care au construit "pe persoana fizica" cvartale de blocuri in cele mai luxoase zone ale tarii
Legile justitiei din Romania, subiect de dezbatere in Parlamentul European
. Liderul grupului Verzilor: "Suntem ingrijorati ca statul de drept in Romania este in pericol"/ Plus: Ce spune despre nominalizarea Vioricai Dancila in functia de prim-ministru
Ce justiţia botoşăneană politizează,
Curtea de Apel Suceava anulează
Ioan Rotundu
Voroneanul Pintilie Sava, victimă a abuzurilor poliţiştilor
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă