Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Fapt divers
Învăţământ
Administraţie
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
17452
De la 07 Ianuarie 2003
122903101
GUVERNUL ROMANIEI

Modificări în reglementarea asistenței de care pot beneficia în România solicitanții de azil

  • 19 January 2016, 23:00
Guvernul a aprobat astăzi modificarea și completarea normelor metodologice de aplicare a legii privind azilul.
Executivul asigură astfel transpunerea totală a directivei europene privind procedurile de azil, precum și a directivei privind stabilirea standardelor pentru primirea solicitanților de protecție internaţională, transpunerea parțială fiind asigurată prin Legea nr.331/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul străinilor.
Hotărârea de guvern aprobată astăzi instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul român unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale de întreținere, stabilind totodată condițiile materiale oferite acestora, situațiile în care pot fi implicați în activități în folosul comunității centrului de primire, precum și condițiile în care poate fi acordat, suspendat sau retras ajutorul nerambursabil prevăzut la art.20 lit.m) din Legea nr.122/2006 privind azilul în România, astfel cum a fost modificată și completată prin Legea nr.331/2015.
În ceea ce privește costurile generate de asigurarea condițiilor materiale pentru solicitanții unei forme de protecție aflați în centrele speciale de primire, valorile maxime estimate iau în calcul durata medie a procedurii de azil estimată la 10 luni. Pe baza datelor comunicate de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), a fost stabilit un set de valori necesare pentru cheltuielile lunare (hrană, îmbrăcăminte, cazare), pentru un solicitant de azil, adult.
Astfel solicitantul de azil beneficiază, la cerere, de hrană în limita sumei de 10 lei/persoană/zi, de îmbrăcăminte în limita sumei de 67 lei/persoană/sezon vară și de 100 lei/persoană/sezon iarnă, la care se adaugă 6 lei/persoană/zi reprezentând cheltuieli cu transport local, servicii culturale, presa, servicii de reparații și cheltuieli pentru igiena personală.
În plus, solicitanții de azil cărora Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI) nu le poate asigura cazarea în centrele de primire din subordine pot beneficia de asistență materială pentru închirierea unei locuințe, în valoare de 450 lei/persoană/lună, și asistență materială pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere, în valoare de 120 lei/lună/persoană pentru sezonul cald și 155 lei/lună/persoană pentru sezonul rece.
Suma acordată lunar pentru chirie scade cu 30% în cazul familiilor cu doi membri și cu 40% în cazul familiilor cu trei membri. Inspectoratul General pentru Imigrări poate suspenda acordarea acestor sume și poate impune rambursarea sau suportarea pe viitor a costurilor respective în cazul în care constată că solicitantul de protecție internaţională deține mijloacele necesare unui nivel de trai adecvat și poate contribui la suportarea costurilor aferente condițiilor material de primire și îngrijirilor medicale.
Biroul de presă

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Reţeta zilei: Supă de coadă de vită
Bancul zilei: Şi parlamentarul e bun la ceva
Horoscopul zilei de 20.01.2016
Actele normative adoptate în şedinţa Guvernului României din 19 ianuarie
Modificare legislativă privind controlul calității tezelor de doctorat
Românii din străinătate vor putea obține mai rapid certificatele de cazier judiciar
Cum vor fi acordate tichetele sociale în cadrul programului ”Fiecare Copil în Grădiniță”
Incendiu cu victimă la Săveni
Vizita oficială a premierului Dacian Cioloș la Paris
Un bun stimulent al vietii sexuale masculine
CSAT nu are instrumente pentru a verifica 23.000 de magistrati
Am anumite dubii asupra acestei proceduri
Austria vrea sa se faca mai putin "atractiva" pentru imigranti
Un ministru german o avertizeaza pe Angela Merkel
Germania va trebui sa isi inchida, in curand, granitele
Premierul Cioloş nu intră în jocul politic al liberalilor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog