Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Economic
Fapt divers
Sănătate
Administraţie
Social
Sindicate
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Reportaje
Comentarii
Publicitate
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
24597
De la 07 Ianuarie 2003
122910246

Galbenii suflă în ceafa portocaliilor, iar aceştia în cea a roşilor

  • 6 November 2008, 23:00
Ieri, am considerat să-mi actualizez starea politică de fapt care domină prin judeţ. Am ales Colegiul nr. 1 la Senat şi la Camera Deputaţilor, cunoscut şi sub numele de Colegiul Flămânzi.
De cum ieşi din Botoşani spre Iaşi, întreg drumul european este presărat cu bannere ale liberalilor şi democrat-liberalilor, rând pe rând prin faţa ochilor defilându-ţi pe post de cerşetori de voturi liberalii Liviu Câmpanu şi Neculai Rebenciuc, bine încadraţi de portocalii Radu Drăguş şi Mihai Luca. Excepţie face comuna Copălău, care aparţine de Colegiul Săveni şi care , ca un pinten de cocoş, stă înfiptă în acest colegiu. Pe raza localităţii Copălău abundă acelaşi afişaj liberal, numai că cerşetorul de voturi este Florin Ţurcanu. Concurent în afişaj, dealtfel un afişaj bine gândit şi eficient vizual, este candidatul portocaliu Viorel Alexandru.
Trecând de fieful liberalilor, cum este considerată comuna Copălău, ce înaintea alegerilor locale era percepută sută la sută social-democrată, am oprit în oraşul cu WC-ul în spatele casei, numit Flămânzi. Întreg oraşul este dominat de afişajul liberalilor şi a democrat-liberalilor. Neculai Rebenciuc, candidatul PNL locuieşte în acest oraş şi are pretenţia ca cetăţenii să-l voteze masiv, pentru a avea şi ei deputatul lor. Portocaliul Radu Drăguş are, de asemenea, pretenţia să fie votat masiv pentru că primarul oraşului Flămânzi este membru PDL, are televizune prin cablu pe mai multe comune, are putere de influenţă. Între aceşti doi înrăiţi luptători politici, din loc în loc îşi iţeşte capul din tabloul lipit pe gard sau pe stâlpii de electricitate, social-democratul Mircea Dănuţă, rara vis fiind posterele cu social-democratul Gheorghe Marcu.
La sediul de campanie al celor doi social-democraţi: prof. Mircea Dănuţă şi Gheorghe Marcu i-am găsit pe cei ce ce şi-au asumat rolul de activişti de teren. Un papuc bine garnisit cu posterele lui Dănuţă şi dotat cu difuzoare puternice tocmai primise traseul pe care urma să-l străbată, dând glas pe uliţele satelor la imnul PSD şi îndemnuri electorale în favoarea profesorului. Cei cu care am stat de vorbă au afirmat că bătălia se va da între Drăguş şi Dănuţă, liberalului localnic Rebenciuc fiindu-i rezervat locul III în preferinţele electoratului. Am ieşit din Flămânzi privind la bannerele ochioase ale lui Rebenciuc şi Drăguş şi câte unul mai timid ale lui Dănuţă şi Marcu.
La Frumuşica se cunoaşte că primarul îi social-democrat de cum intri în localitate. Domină posterele cu Dănuţă şi Marcu, dar nici liberalul Rebenciuc nu s-a lăsat mai prejos. Bine s-au înfipt şi portocalii, pe câte un gard, pe câte un stâlp. Atmosfera din comună este dominant social-democrată, iar din spate vin puternic portocalii.
M-am întors pe traseu şi am oprit la Coşula, unde m-am întreţinut cu primarul social-democrat Mircea Acatrinei (foto 3). Nici prin Coşula afişajul social-democraţilor nu-i prea insistent. Domină bannerele liberalilor şi portocaliilor, iar la postere stă mai bine Rebenciuc. De la primar am aflat cam aceleaşi lucruri pe care le ştiam deja din Flămânzi şi Frumuşica. Oamenii se îndreaptă cu votul spre partid şi mai puţin dau atenţia candidatului. Coşulenii, în majoritatea lor, nu cunosc „moaca” celor din tablou, dar ştiu că sigla PSD-ului are trei trandafiri, iar „tufa” este prima lor dragoste la care ţin şi acum. Foarte aproape de cei care simpatizează cu social-democraţii se află cei care ţin „cu partidul lui Băsescu”. Dovadă că pe la noi, aservirea faţă de cel aflat la putere rămâne o componentă dominantă al al deciziei asupra votului. A fost Iliescu, e vremea lui Băsescu!
Prin comuna Cristeşti supremaţia în afişaj o deţine tot Rebenciuc. Din loc în loc, parcă lipite cu teamă, apar postere cu Dănuţă şi câte un banner cu Gheorghe Marcu. Însă surpriza aveam s-o găsesc la intrarea în Vorona, comună considerată social-democrată şi bine strunită de primarul PSD Aurel Ştefan. Încă de la intrarea în sat, de-o parte şi de alta a străzii desfundate de maşinile care continuă să care balast, stau strajă trecerii tale tablourile galbele ale lui Neculai Rebenciuc. Şi centul Voronei este îngălbenit de prezenţa liberalilor. Ce-i drept sunt şi bannere şi postere cu Dănuţă şi Marcu, dar parcă tot liberalii stau mai bine. Mai ales că din Vorona, prin Poiana şi Sarafineşti am ajuns la Corni urmărit de privirea aceluiaşi Rebenciuc.
Cu Mitică Miţosu (foto 2), primarul PSD al comunei Corni, am discutat şi am ajuns cam la aceleaşi concluzii. Oamenii vor vota mai mult partidul şi mai puţin persoanele, pentru c㠄nu le spune nimic moaca lor”. Şi în Corni majoritatea sunt fideli PSD-ului, dar şi PD-L-ul, datorită fostului viceprimar Dorneanu, are suficienţi susţinători.
Am făcut o evaluare a afişajului pe care l-am putut observa pe traseu şi am ajuns la concluzia că atât PNL-ul cât şi PD-L-ul au cheltuit până acum cam câte jumătate miliarde lei vechi. De unde atâta amar de bani? Şi acesta-i abia începutul! În ce privesc opţiunile electorale, majoritatea înclină spre PSD, urmat îndeaproape de PD-L şi ceva mai depărtişor de PNL. Aceasta-i situaţi în Colegiul nr. 1 Flămânzi. Urmează să trec în revistă şi celelalte colegii, pentru a putea contura nişte concluzii la nivel de judeţ. (Ioan Rotundu)

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Cine nu vrea la Chişinău limba română şi vrea limba rusă - limbă de stat?
Guvernul face ordine cu patrimoniul sindical moştenit de la comunism
Noi reglementări privind circulaţia pe drumurile publice
Conspiraţia creditelor masive acordate românilor
Horoscop
Ce mângâieri!... Ce senzaţii!...
Votează poziţia a patra pe buletinul de vot!
Târg săptămânal cu produse agricole şi tromboane electorale
Motanul Felix şi prostănacul Geoană
Comentariul comentariilor (CCXXXIV)
(Ioan Rotundu)
OMUL faptelor – Mergi cu EL
Pedelistul Ţâbuleac a dezgropat iar securea războiului
el a stă cu tomahawkul în mână, aşteptând poziţia ideală de-a lovicel vizat este veşnicul său duşman Conţacacuzat de evaziune fiscală, Ţâbuleac ţipă acum că evazionistul este Conţac
Ţâbuleac acuză Ministerul Sănătăţii de afaceri oneroase
Primăria Botoşani este acuzată de concesiuni ilegale de teren
Liberalii vor să facă un sondaj de tip exit pool
Vrei să fii învingător? Comanzi un sondaj!
liberalii au sondajul lor
Ţâbuleac iar lăcrimează că n-are bani!
Şmecherii din supermarkturi ne păcălesc cu produse expirate
cumpărăturile din supermarketuri au devenit prea riscante
Constructorii iar n-au scăpat fără amenzi
Laboratorul a fost mutat, nu închis
O parte din consiliaţi au reuşit angajarea
Anglia cere forţă de muncă botoşăneană
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog