Ingrediente: 120 de grame de unt , 200 de grame de zahar brun, 1 lingurita de praf de copt, 1 praf de sare, 1/2 de lingurita de scortisoara, 1 lingura de extract de vanilie, 1 ou mare, 2 linguri de melasa din trestie de zahar (sau miere de albine), 135 de grame de faina de grau spelta (sau faina de grau integrala),,90 de grame de faina de secara, 60 de grame de stafide.
Preparare:
1. Intr-un castron potrivit pentru mixer se pune untul taiat in bucatele, se adauga sarea si 150 de grame din zaharul brun.
2. Se mixeaza pana cand incepe sa capete compozitia un aspect cremos.
3. Se adauga extractul de vanilie, oul intreg si melasa.
4. Se mixeaza pana se obtine o crema spumoasa, apoi se adauga cele doua tipuri de faina amestecate cu praful de copt si stafidele maruntite cu cutitul.
5. Se mixeaza pana cand compozitia este omogena.
Aluatul obtinut se pune intr-un castron, se infoliaza cu folie alimentara si se da la frigider pentru cel putin 1 ora, dar merge sa ramana chiar si peste noapte.
Dupa trecerea timpului de odihna, se formeaza bile de dimensiunea unei nuci mai mici (in functie de marimea la care le modelati, vor rezulta intre 36 si 40 de bucati) care se tavalesc prin cele 50 de grame de zahar brun ramas.
Bilele rezultate se pun pe doua tavi potrivite pentru cuptor in care s-a asternut hartie de copt. Asezati-le cu o distanta de 5-6 cm. intre ele, pentru ca se latesc mult la copt.
Tavile se coc pe rand, cate 13-15 minute, in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius. Biscuitii sunt gata cand devin bruni-aurii, putin mai colorati pe margini.
De preferat, biscuitii copti se racesc pe un gratar pentru prajituri, ca sa nu se abureasca partea inferioara, asa vor avea o textura perfecta. Dupa ce se racesc complet se pot pastra intr-o cutie de tabla sau de carton cateva saptamani bune. Daca nimeni nu da atacul asupra cutiei, desigur.
Iar daca vi se par prea simpli, puteti sa le dati o fata de-a dreptul decadenta, lipindu-i cate doi cu dulce de leche, ganache de ciocolata sau alta crema pe placul vostru.