Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Politică
Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
9674
De la 07 Ianuarie 2003
122869741

Gastronomie: Borş cu fasole de să-ţi baţi copiii

  • 14 July 2013, 23:00
A pregăti un borş de fasole nu-i o treabă simplă. În primul rând, ca borşul să iasă gustos şi fasolea să fie bine fiartă, trebuie să ştim cu ce apă pornim la drum, adică turnăm în oală. Pe vremuri, la ţară, când gospodina dorea un borş cu fasole, apa o lua de la cazanul aflat la ulucul casei, adică folosea apă de ploaie, dedurizată. În lipsa apei de ploaie, se poate folosi apa de fântână. Şi iarăşi trebuie să găsim apa potrivită.
Nu orice fântână conţine apă bună pentru a pregăti un borş de fasole. Odată găsită apa potrivită, punem fasolea la fiert. La borş, cea mai potrivită fasole este cea grasă. În lipsă, merge şi cea pestriţă. Sper că aţi pus, decuseară, fasolea la muiat. După un prim clocot, aruncăm apa. O aruncăm şi după al doilea clocot. Fasolea se fierbe în a treia apă. La fiert punem o ceapă tăiată sferturi şi un morcov, doi întregi.
Dacă facem numai borş, şi nu fierbem fasolea şi pentru a o făcălui, atunci legumele le punem tăiate julien. Când fasolele sunt aproape fierte, adăugăm roşiile, un ardei gras şi verdeaţa. Borşul musai trebuie să fie din cel de putină, umplut cu huşte, altfel riscăm să obţinem un preparat mai puţin gustos.
După ce s-a fiert şi borşul, îl dăm deoparte şi presărăm deasupra frunzuliţele de leuştean. Borşul de fasole fără leuştean îi ca nunta fără lăutari. Dacă puteţi avea răbdare să aşteptaţi până a doua zi, când borşul se va răci, atunci să-l mâncaţi cu o ceapă zdrobită cu pumnul şi mămăligă rece. Este ceva dumnezeiesc, de să-ţi baţi copiii, vorba ţiganului! Ştiu un ofiţer activ botoşănean, şef peste o importantă instituţie a statului, care preferă să mănânce la Mioriţa borş cu fasole şi ceapă. Să-i urăm poftă bună, ori de câte ori va pofti şi de acum înainte la aşa un meniu.
(Lucullus)
JD 1846/11.08.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Alegerea Duhului
Cruzime şi adevăr
Eminescu, scos la produs!
Botoşani: Amironesei i-a făcut lui Dan Andraşcu un cadou de 7,5 miliarde lei
cadoul este chiar societatea Prodcoop
Lumea lu' Rotundu: Fântâna buclucaşă
Comuni9cat: PARTIDUL ECOLOGIST ROMÂN Org. Botoşani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog