rediente:2 kg de organe de porc (plamani, ficat, inima, rinichi), 400 gr carne grasa de porc (fleica), - 200 gr de orez, mate de porc, cimbru crengute si macinat, sare si piper dupa gust, ulei pentru prajit.
Mod de preparare: Cu o seara inainte de preparare, taiem organele pe lung in jumatate si le tinem in apa rece, pentru a iesi orice urma de miros neplacut. A doua zi punem la fiert organele si cateva crenguta de cimbru,la fiert in apa cu sare, separate fierbem in apa cu sare bucata de carne si separate orezul. Dupa ce organele fierb pe jumatate, scoatem cimbrul si le lasam sa fiarba asa. Nu uitati sa spumati des apa in care fierb organele.
Cand sunt fierte, le scoatem din apa si le taiem marunt, apoi le dam prin masina de tocat, impreuna cu bucata de carne grasa pe care am fiert-o separat (pastrati apa de pe carne, este foarte important, cu ea se leaga compozitia).
Taiem si ceapa, cu cat mai marunt cu atat mai bine si o prajim in ulei suficient cat sa o acopere. Punem ceapa calita si orezul fiert peste carnea tocata, o condimentam bine cu sare, piper si cimbru, apoi adaugam 3-4 polonice de apa in care a fiert carnea grasa. Compozitia trebuie sa fie foarte bine omogenizata, ca o pasta. Daca nu se leaga, mai adaugati apa de pe carne.
Cand avem o compozitie omogena pe care o gustam si ni se pare ca e perfect condimentata, tragem matul de porc pe palnia speciala de la masina de tocat carne si incepem sa umplem cartabosii.
Ii legam la capete, ii intepam din loc in loc cu o scobitoare. Urmeaza sa fierbem cartabosii 10 minute in apa cu sare.
Se scot mşi se dau la rece. Se pot consuma aşa sau prăjiţi.