Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Infracţiuni
Fapt divers
Editorial
Învăţământ
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
23645
De la 07 Ianuarie 2003
122883712

Gastronomie: Caltaboşi pretenţioşi

  • 11 December 2012, 23:00
Ingrediente: 1/2 din ficat, un rinichi, 1/2 din plamini, 1/4 din carnea si grasimea de la capul de porc, 1/4 din slanina de la git (gusa), 1/4 din sorici, 1/4 din carnea fiarta, 1/2 din splina, condimente: piper, ienibahar, coriandru, nucsoara rasa sau cuisoare.
Mod de preparare: Condimentele se vor pune macinate fin, combinate dupa gust. Tot materialul se trece prin masina de tocat, cu sita cu gauri mici, impreuna cu circa 300 g ceapa taiata marunt si calita in prealabil cu o lingura cu untura sau 2 linguri cu untedelemn (pina cind scade apa ce o lasa si devine lucioasa, fara sa se rumeneasca).
La tocatura se adauga o lingurita rasa cu piper, 1/2 lingurita cu ienibahar, o lingurita cu virf de zahar (facultativ), 2-3 cuisoare pisate bine in piulita sau o lingurita cu nucsoara rasa prin razatoarea cu gauri mici, coriandru sau boabe de ienupar macinate, seminte si frunze de cimbru, la alegere, dupa gust.
Cine doreste sa inmulteasca compozitia, poate adauga circa 100 g orez fiert cu 1/2 l apa; se fierb la foc mic (bobul va absorbi apa in intrgime, cind acesta este fiert si va ramine intreg). La tocatura se adauga 100-200 ml supa cu multa grasime, din oala in care a fiert capul de porc, amestecindu-se bine toate, ca sa aiba consistenta unei paste si potrivindu-se gustul cu sare fina. Cu ajutorul spritului sau prin masina de tocat, la care s-a montat tubul pentru cirnati, se umplu intestinele de caltabosi, legindu-se la ambele capete cu sfoara subtire.
Cind toti caltabosii sint gata, se introduc in apa sau supa fierbinte (care a fiert in clocot) si, fara sa mai dea in clocot, se tin asa 50-60 minute, dupa care se scot cu strecuratoarea de macaroane, intepind din loc in loc cu un ac gros, sa iasa aerul, ca sa nu plesneasca si li se da drumul citeva minute in apa rece, apoi se aseaza pe platou. Se consuma calzi sau reci. Dupa dorinta, se pot praji putin pe ambele parti inainte de a se consuma calzi cu mamaliguta sau cu piure de cartofi.

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Satisfacţia ardeleanului
Frankfurter Allgemeine Zeitung compară victoria USL cu cea a lui Hitler
şi o consideră o "catastrofă" pentru UE
Triumful egoismului
Ioan Rotundu
PSD va fi cel mai mare grup, cu 220 de parlamentari în noul Legislativ
noul Executiv, constituit pe principiul parităţii
Zona euro se va afla din nou in centrul discuţiilor la Summitul de Iarna al UE
România va fi reprezentată de preşedintele Traian Băsescu
Recomand distonocalm pentru două zile pentru liderii nervoşi
apoi să strângem rândurile să vedem ce este de făcut
Care va fi preţul?
Ioan Rotundu
A început lupta pentru putere în USL
cum evoluează războiul lui Ponta cu Voiculescu&Antonescu
Nicolae Negru: România rămâne în ceaţă
Două incendii izbucnite din cauza coşurilor de fum
Vicele Cosmin Andrei n-are dialog cui cei de la HSR
Grup infracţional organizat din şase infractori botoşăneni
Botoşani: Fostul prefect Cristian Roman salvează onoarea ARD
la a doua tragere, Cornel Popescu a ieşit câştigător
Şoferul care a produs un accident mortal la Suliţa rămâne în arest
6000 euro pentru artiştii din noaptea de Revelion
O tură prin oraş a utilajelor Urban costă primăria un miliar de lei
Primăria Botoşani: Mobilizare generală în lupta cu zăpada
Bunuri mobile şi imobile puse gaj la Fisc pentru datoriile operatorului de apă
IŞJ: Câteva şcoli din judeţ se pregătesc de conduceri noi
IŞJ: Verificări în şcolile cu rezultate slabe la ultimele examene naţionale
Campania ”investim în educaţie” a ajuns şi la Botoşani
Guvernul vrea să discute astăzi creşterea impozitelor şi taxelor locale de la 1 ianuarie
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog