Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
38418
De la 07 Ianuarie 2003
89189164

Gastronomie: Ce fel de porc tăiem

  • 22 July 2013, 23:00
Se apropie sărbătorile de iarnă, vremea să cântărim din ochi godacul din coteţ şi să decidem dacă-l tăiem în Ajunul Crăciunului sau în preajma Anului Nou. Tradiţia cere ca porcul să fie sacrificat în ziua de Ignat, adică în Ajunul Crăciunului, fiind timp suficient pentru pregătirea preparatelor tradiţionale.
Iată câteva sfaturi de pregătire şi tăiere a porcului, desprinse din experienţa acumulată de-a lungul zecilor de ani. În primul rând, porcul, dacă a fost ţinut pentru reproducţie, trebuie castrat cu cel puţin trei luni înaintea sacrificării, altfel carnea va avea mirosul specific vierului. Dacă este scroafă, nu-i nici o problemă. În ziua hărăzită tăierii nu i se va da mâncare, intestinele fiind mai uşor de curăţat ca şi stomacul.
Dacă porcul are pielea murdară de pe aşternutul din coteţ, este bine să fie spălat, pentru a se obţine un şorici fără mirosurile specifice excrementelor de porc. Să mai hotărâm cum îl pârlim. Cu paie, în mod tradiţional, sau cu un arzător montat la butelia cu butan. Dacă-l vom pârli cu paie, vom avea grijă ca acestea să fie uscate, pentru a nu fumega prea mult şi pentru a elibera, prin ardere, temperatura potrivită.
Dacă vom folosi un arzător, acesta să fie bine reglat, pentru că altfel riscăm să împrumutăm şoricului mirosul de gaz. Există şi o a treia metodă de curăţare a porcului: prin opărire şi răzuirea părului.
Numai că aşa nu vom mânca deliciosul şorici. Ca să putem pregăti toate preparatele specifice sărbătorilor, dar şi nouă, moldovenilor, porcul va trebui să aibă o greutate de 120 – 130 kg. Mai slab, nu vom obţine mult gustoasa slănină afumată, mai gras nu vom avea suficientă carne pentru cârnaţi, friptură etc iar slănina devine greţoasă. În condiţiile în care vom tăia un porc cumpărat şi nu crescut sub supravegherea noastră, este important ca înainte de a da banii să obţinem un minim de informaţii despre cum a fost crescut.
Este foarte important să vedem coteţul în care a fost crescut. Porcul are tendinţa de-a mânca din propriile excremente, mai ales când răstoarnă treuca cu lături. Carnea unui astfel de porc va avea un miros neplăcut de balegă. Mulţi crescători de porci folosesc ca hrană resturile de porumb de la distilăriile de alcool, carnea iar va împrumuta un miros specific.
Mai grav este atunci când crescătorul a hrănit animalul cu balegă de cal amestecată cu alte resturi alimentare. O astfel de practică întâlnim la casele particulare din Botoşani, dinspre ravena Romei dar şi în lipovinime. Curăţenia din coteţ este iarăşi importantă. Subsemnatul am păţit-o acum vreo şase ani. Am cumpărat porcul de la un ţăran din Truşeşti, dar n-am verificat coteţul.
Pentru că a fost crescut în mizerie, în piele s-a impregnat mirosul de balegă şi nu l-am mai putut scoate la pârlit şi curăţat. Porci crescuţi cu porumb, tărâţe de porumb şi grâu, cartofi fierţi, resturi alimentare din casă, bostan fiert se pot găsi în general prin comunele de pe malul Prutului, la nord de Săveni, o zonă cu oameni săraci dar cinstiţi. Un astfel de porc va avea carnea de culoarea roz- deschis şi extrem de gustoasă, suculentă şi fragedă. Acum, că am verificat îndeplinirea acestor condiţii minime, putem chema casapul.
(Lucullus – Va urma)
JD 1918/ 21.11.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Baba şi electricienii
Cineva-l lucrează pe Oprişanu
Tradiţia de a se căsăpi între ei este respectată
Botoşani: Ţepuit a doua oară chiar de cei puşi să-i facă dreptate
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă