Ingrediente: Avem nevoie de: 1 pui mare, 1 kg maftoul (uscat sau congelat), 1/2 kg cartofi mici, 1/2 kg ceapa mica, 1 ceapa mare, 5 morcovi mari, 1/2kg rosii mici, 1 conserva de boabe de naut fiert, 2 linguri chimin, sare dupa gust, piper proaspat macinat dupa gust, 3 linguri ulei de masline, 3 linguri margarina de palmier, 2 linguri pasta de rosii, cratita speciala pentru maftoul; este compusa din 2 cratite suprapuse; cratita superioara are baza perforata, astfel ca maftoulul se fierbe pe aburi
Mod de preparare: Puiul se curata, se taie in sferturi si se pune la fiert intr-o cratitat de fiert sub presiune in apa cu sare , 1 ceapa mare intreaga si 3 morcovi taiati in jumatati; se fierbe o jumatate de ora.
Se strecoara supa de pui si se pune in cratita inferioara ( cca 2/3 din capacitatea cratitei). Cand supa a inceput sa fiarba, in cratita superioara se adauga maftoulul cu o ceapa mica, taiata marunt, 2 lingurite de chimin,1/2 lingurita de sare, piper proaspat macinat dupa gust si margarina de palmier.
Se acopera cu capacul si cand incepe sa se patrunda de aburul din cratita inferioara, se lasa 45 de minute, amestecand din cand in cand.
Dupa 25 de minute se adauga cartofii curatati de coaja( daca sunt mai mari se taie in jumatati sau sferturi) si morcovii taiati bucati mai mari in cratita inferioara in supa de pui. Dupa inca 10 minute se adauga rosiile.
Dupa alte 5 minute se adauga boabele de naut din conserva si pasta de rosii.
Intre timp , puiul fiert se pune intr-o tava de cuptor cu 1/2pahar supa de pui, se unge cu ketchup , se sareaza si condimenteaza cu piper proaspat macinat..
Se toarna pe fiecare bucata de pui ulei de masline si se da la cuptorul preincalzit pana se rumeneste. Pe un platou se scoate maftoulul si se pun peste el 2-3 polonice din supa de pui. Se aseaza pe maftoul rosiile, ceapa , boabele de naut si cartofii din supa si apoi bucatile de pui .
Restul de supa se pune in farfurii de supa. Se serveste cu muraturi asortate sau salate.
Pofta buna!