Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Reportaje
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
10176
De la 07 Ianuarie 2003
122870243

Gastronomie: Pătlăgele tocate

  • 7 July 2013, 23:00
Ca să fiu înţeles asupra acestei reţete, fac precizarea că pătlăgeaua este roşia verde, adică necoaptă. Acest preparat culinar este ieşit demult din atenţia gospodinelor. Acum vreo patruzeci de ani, pe la ţară, se prepara şi era considerată o mâncare delicioasă, cumva boierească. Toată şmecheria era să ştii să culegi din grădină vreo 10 – 15 pătlăgele, de mărime potrivită.
Spălate, pătlăgelele sunt puse la fiert, în apă cu sare, până când gospodina considera că s-au pătruns bine. Se scot din apă şi se lasă să se răcorească, după care se curăţă de pieliţă. Pe un fund, poate chiar pe cel de răsturnat mămăliga, pătlăgelele curăţate de pieliţă se pun la tocat. Drept tocător se poate folosi, în lipsa unuia special, dosul lamei de cuţit. Separat se taie ceapă matură, cât mai mărunt.
Ceapa se amestecă cu tocătura de pătlăgele şi ulei de floarea-soarelui, că-i mai bun la gust. După ce-o lăsăm să se odihnească vreo jumătate de oră, timp în care se omogenizează compoziţia, putem să servim tocătura unsă pe felia de pâine. La gust este aproape similară cu salata de vinete, numai că va avea un gust mai acruţ, adică vitamina C va fi în cantitate mai mare. S-aveţi poftă!
(Lucullus)
JD 1834/26.07.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Cu originea mototolită
Struţo-cămilă pentru Băsescu
Cicciolina de România
Botoşani: În afacerea cu apometrele suntem prostiţi pe faţă
Lumea lu' Rotundu: Rude şi duşmani
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog