Spălate, pătlăgelele sunt puse la fiert, în apă cu sare, până când gospodina considera că s-au pătruns bine. Se scot din apă şi se lasă să se răcorească, după care se curăţă de pieliţă. Pe un fund, poate chiar pe cel de răsturnat mămăliga, pătlăgelele curăţate de pieliţă se pun la tocat. Drept tocător se poate folosi, în lipsa unuia special, dosul lamei de cuţit. Separat se taie ceapă matură, cât mai mărunt.
Ceapa se amestecă cu tocătura de pătlăgele şi ulei de floarea-soarelui, că-i mai bun la gust. După ce-o lăsăm să se odihnească vreo jumătate de oră, timp în care se omogenizează compoziţia, putem să servim tocătura unsă pe felia de pâine. La gust este aproape similară cu salata de vinete, numai că va avea un gust mai acruţ, adică vitamina C va fi în cantitate mai mare. S-aveţi poftă!
(Lucullus)
JD 1834/26.07.2006