Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Administraţie
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.7808 lei
1 USD = 4.3144 lei


Număr accesări
Astăzi:
2352
De la 07 Ianuarie 2003
72201184

Gastronomie: Răcitură de pui (Piftie)

  • 18 April 2013, 23:00
Ingrediente: Piept de pui – 500 grame, morcov – 4 bucati, ceapa – 2 bucati, ţelina – 2 bucati, patrunjel – 1 legatura, ou – 2 bucati, isturoi – 1 capatanal sare si piper, gelatina – 2 plicuri . Mod de preparare: Curatam legumele, le punem intr-o cratita, apoi turnam apa peste ele si le lasam sa fiarba. Într-un ibric punem apa pentru a fierbe ouale, acestea trebuie sa fie fierte tari. Pentru a fi siguri ca vom obtine ouale tari, dupa ce apa din ibric a dat in clocot adaugam ouale timp de 7 minute, putem sa le lasam chiar si 10 minute pentru siguranta.
Dupa ce apa in care sunt legumele a inceput sa fiarba, adaugam si pieptul de pui. Acesta trebuie lasat sa fiarba timp de aproximativ 30 de minute. Verificam daca legumele si pieptul de pui sunt fierte, iar daca acestea sunt gata atunci le scoatem din zeama (apa in care au fiert) cu ajutorul unei spumiere sau a unui cleste pentru bucatarie.
Curatam usturoiul, dupa care zdrobim fiecare catel de usturoi si il adaugam in zeama ramasa. Condimentam cu sare si piper, dupa gust, apoi mai lasam compozitia sa dea un clocot. In continuare cu ajutorul unei bucati de tifon strecuram zeama, procedam in acest fel pentru a obtine o zeama cat mai limpede.
Tocam morcovii sub forma de cuburi (sau fasii cat mai mici) si ii punem intr-un recipient.
Curatam ouale de coaja si le inlaturam galbenusurile, iar albusurile le tocam marunt si le adaugam in acelasi recipient cu morcovii.
Pieptul de pui il taiem sub forma de cuburi mai mari, facem acest lucru pentru a putea taia racitura de pui fara sa se deformeze.
Patrunjelul il tocam fin si il adaugam in recipientul in care avem morcovii si albusurile de ou.
Dupa ce am strecurat zeama, adaugam plicurile de gelatina si punem inca o data compozitia astfel obtinuta pe foc. Atentie: de aceasta data trebuie doar sa incalzim compozitia, deoarece daca gelatina va da in clocot aceasta isi va pierde din proprietatile de inchegare ale lichidului.
Amestecam compozitia formata din morcovi, albusurile de ou si patrunjel si o adaugam intr-o forma de cozonac. Eu am folosit forme din silicon si nu a mai trebuit sa folosesc folie alimentara din plastic. Dar daca folositi forme din metal atunci este indicat sa tapetati forma cu folie din plastic, pentru a desprinde usor racitura de pui (dupa ce aceasta este gata).
Dupa ce asezam compozitia astfel formata in forma pe care dorim sa o folosim, adaugam si bucatile de piept de pui. La sfarsit vom adauga supa (zeama) de pui in care au fost fierte atat legumele, cat si pieptul de pui. Adaugam zeama atat cat sa acopere pieptul de pui, apoi asteptam sa se raceasca si bagam in frigider. Daca este rece putem pune racitura (piftia) de pui si in camara sau pe balcon. Singurul aspect important este ca aceasta trebuie sa stea la rece, inainte de servire, minim 12 ore.
Pofta buna!

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.

[ Comentarii (0)]


Viorel Olariu, contabilul turmentat de la Primăria Vf. Câmpului
Comunicat de presă: Modern Calor
Gheorghe Portariuc face afaceri profitabile cu partenerii germani
Botoşani: MQsine, un nou magazin in Uvertura Mall
Florin Ţurcanu nu renunţă la pedepsirea comentatorilor incomozi
Botoşani/Centrul Vechi: S-au înmulţit solicitările pentru chiriile de un euro C
CJ Botoşani: S-ar putea ca Ţurcanu să dea un verdict pripit
Parteneriat economic Botoşani – Szceava
Chirurgii din Boston, puşi în faţa unor alegeri dramatice
Cum cumpără Guvernul USL tăcerea protestatarilor de la Oltchim
Nu pot să-ţi ţină gura, ne putem lipsi de ei
Horoscop
Bancul zilei: Test psihologic la angajare
Domnule primar, opriţi abuzurile din parcarea Elv!
Ioan Rotundu
Petru Grozavu: „Interziși” pentru Ucraina
Botoşani; Ciudatele negocieri ale primarului Portariuc
Ioan Rotundu
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă