Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
6974
De la 07 Ianuarie 2003
122578913

Gastronomie: Ritual la tăiatul porcului

  • 23 July 2013, 23:00
Porcul trebuie să-l tăiem folosindu-ne de serviciile unuia priceput. De obicei, la sate, sunt casapi formaţi. Mai greu este la oraş, dar dacă insistăm vom găsi un priceput la aşa ceva, în general angajaţi pe la abatoarele de carmangerie. Mai este nevoie de încă unul sau doi cetăţeni care să ajute la ţinut.
Cu o funie legăm porcul la unul din picioarele de faţă, să-l putem pune lesne la pământ. Pentru a fi înjunghiat alegem un loc curat. Tăierea porcului, la noi, la moldoveni, se face la gât. Avem avantajul că putem colecta sângele scurs într-o cratiţă, în caz că suntem decişi să preparăm sângerete sau tobă cu sânge.
Casapul trebuie să lucreze curat şi să aibă grijă să nu se scurgă sângele pe pielea animalului, pentru că va fi mai greu de pârlit. Mai trebuie lăsat porcul să se scurgă tot sângele, pentru că numai astfel carnea va prinde culoarea plăcut-rozie şi apetisantă. Cât timp porcul este lăsat să se „odihneasc㔠după tăiere, gazda va desfunda clondirul cu ţuică şi-i va servi pe cei din preajmă cu câte un păhărel două.
Tradiţia populară zice că dacă acest ritual nu este respectat, carnea nu va fi îndeajuns de gustoasă. Marin Preda obişnuia să respecte acest ritual cu sfinţenie. El mai avea pretenţia ca, înainte de a fi înjunghiat, porcul să guiţe puternic, pentru a afla vecinii că el taie porcul, dar şi pentru a-i înştiinţa de pomana care va urma.
Pârlitul se va face pe un suport special creat sau chiar improvizat. După pârlire, pielea se va curăţa bine cu o perie de paie, turnându-se tot timpul apă călduţă. Cu dosul lamei de cuţit se va răzui bine, până şoricul va prinde culoarea alb-gălbuie.
Când considerăm că l-am spălat şi curăţat bine, frecăm şoriciul cu sare grunzoasă şi acoperim porcul cu nişte pături groase, lăsându-l acoperit vreo jumătate de oră, pentru ca şoricul să devină moale şi fraged, de să se topească între buze. Important este pentru gospodină ca, după ce sângele a fost colectat în cratiţă, să-l bată cu sare, altfel se va coagula şi nu va mai putea fi folosit la preparate.
(Lucullus)
JD 1919/ 22.11.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Logică de profesoară blondă
Adio, arme!
Turismul monahal şi şterpelitul
Botoşani: Mazilirea lui Ţâbuleac s-a ordonat de la ministerul Finanţelor
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog