Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Editorial
Horoscop
Umor
Gastronomie
Comentarii
Remember
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8697 lei
1 USD = 3.9827 lei


Număr accesări
Astăzi:
13966
De la 07 Ianuarie 2003
101998263

Gastronomie: Secretul cefei la grătar

  • 4 July 2013, 23:00
Ceafa făcută pe grătar îşi are delicateţea ei. Totul depinde de priceperea noastră, care porneşte din hala de carne. Aici avem a ne lupta cu măcelarul, care va căutat pe orice cale să ne înşele. De exemplu, când vine vorba de ceafă, el ne va oferi două sortimente: ceafă grea şi… ceafă uşoară. Preţul este acelaşi, dar ceafa grea va avea mai mult os. În schimb, pentru grătar, recomandată este ceafa uşoară. Fiind vară, trebuie să mai fim atenţi şi la culoarea cărnii. De va fi întunecată şi mată, înseamnă că avem în faţă carne expusă de mai mult timp, oxidată şi cu risc de a prinde mirosul de intrare în putrefacţie. Să cumpărăm din cea rozie la culoare, veselă şi nefibroasă, adică de porc tânăr. Să mai fie ceafa şi potrivit de grasă, dar nu cu zgârciuri, că se vor întări pe grătar.
Ajunşi acasă, pregătim ceafa pentru grătar. Scoatem osul, eventual mai lăsăm ceva carne pe el, pentru un borş ţărănesc. Carnea o tăiem felii, groase de 1,5 sau chiar 2 cm. N-o batem în nici un fel, pentru că am masacra fibra şi am pierde ce-i mai bun la ea: sucul din interior.
- Staţi! Lăsaţi sarea acolo unde-i locul. Pe carnea feliată nu punem nici un condiment. Sarea întăreşte carnea, când se pune pe grătar.
După ce-am aprins grătarul, recomandat ar fi foc de cărbune dar merge şi lemn esenţă tare, aşteptăm ca gratiile să se înfierbânte bine. A sosit momentul să punem ceafa feliată pe grătar. Ea va prinde o pojghiţă, care va menţine tot sucul în interior. O întoarcem de câteva ori, fiind atenţia să nu ia foc de la grăsimea care se scurge, de aceea, lângă grătar s-avem din timp un vas sau o sticlă cu apă. Când sucul este limpede, adică şi-a pierdut culoarea rozie, ceafa este gata. Se pune în castron, o sărăm după gust şi… cel mai flămând, dar şi îndrăzneţ, se va părpăli la degete, luând-o şi aşezând-o pe-o felie de pâine. Se poate presura pe ea piper sau se poate servi cu mujdei de usturoi. Dacă suntem la câmp, merge şi cu usturoiul curăţat căţei. Ceafa se va servi câtu-i caldă. Răcită, îşi pierde din calităţile gustative.
- Nu uitaţi berea! Ar fi o catastrofă să mâncaţi ceafă la grătar şi să beţi apă plată.
S-aveţi poftă!
Lucullus JD 1831/21.07.2006

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Horoscop
Bancul zilei: Păţania celor trei beţivani
Preţul puterii
Nu mai folosiţi copiii în politică!
Baroneasa Marin strivită de greutatea acuzaţiilor subalternilor
Jurnalul de Botoşani şi Dorohoi

Blogul lui Rotundu
Arhivă