Ce se prepara in gospodaria ta, in fiecare an, in apropierea iernii? Varza murata. Iata care este reteta corecta, pentru a te bucura cat mai mult de aceasta.
Ingrediente: varza, apa, hrean, boabe de porumb, 1 gutuie, crengute de visin, sare, marar .
Mod de preparare: Indepartezi frunzele vestejite de la exterior, cureti cotorul si pastrezi doar partea buna a verzei, fara frunze atacate de purici.
Indesi verzele in butoi si pui hrean, marar uscat, boabe de porumb si o gutuie taiata in bucati maricele. Deasupra verzelor pui niste scandurele, marar uscat, crengute de visin ca sa tina cat mai bine verzele in saramura.
Saramura o prepari dintr-un litru de apa in care pui 50 g sare si amesteci pana se dizolva.Mbr>
Torni saramura peste varza, iar butoiul trebuie sa il tii intr-un loc cald, timp de 2 saptamani pana cand incepe fermentatia. Dupa cele 2 saptamani, vanturi varza si o poti da la rece.