Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Politică
Infracţiuni
Anunţuri
Economic
Fapt divers
Editorial
Sănătate
Social
Horoscop
Ofertă de afaceri
Umor
Mondene
Comentarii
Caricaturi
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu


Număr accesări
Astăzi:
15502
De la 07 Ianuarie 2003
122875569

Gaura Neagra a apărut în Galaxia noastră

  • cercetătorii sunt stupefiaţi
  • 14 September 2008, 23:00
Nebunia legata de Experimentul CERN, si despre care puteti citi aici, ajunsa la apogeu in momentul in care si Rusia a anuntat ca vrea sa creeze un accelerator de particule similar, o asemenea gaura neagra a fost identificata in Galaxia noastra.
Noi observatii efactuate de astronomi asupra centrului Caii Lactee duc la o descoperire epocala. In centrul galaxiei nostre a aparut o gigantica gaura neagra ale carei manifestari nu au fost observate pana in prezent.
Acesta este de fapt cea mai apropiata gaura neagra fata de planeta noastra.
Imaginile captate cu ajutorul unui telescop virtual de ultima generatie au spulberat orice dubiu al savantilor. Undeva in centrul propriei noastre galaxii, actioneaza cea mai mare gaura neagra observata vreodata in Calea Lactee.
"Sunt de-a dreptul stupefiat ! Inca nu stim daca avem vreun motiv de ingrijorare datorita vecinatatii fara precedent fata de o astfel de gaura neagra. Totusi, fiind cea mai apropiata gaura neagra de planeta noastra, avem acum ocazia nesperata de a face noi si noi studii si observatii asupra sa" declara Sheperd Doleman, unul dintre oamenii de stiinta implicat in studierea noului fenomen.
Imensa desfasurare de forte cosmice a fost botezata de catre astronomi Sagittarius A, datorita apropierii sale de constelatia Sagetatorului.
A apărut şi gaura neagră
Cercetătorii americani au descoperit-o chiar în galaxia noastră
În timp ce savanţii europeni încearcă să evite formarea unei găuri negre, în urma celui mai mare experiment al omenirii, cercetătorii americani au anunţat că au identificat deja o astfel de desfăşurare de forţe cosmice, aflată chiar în mijlocul galaxiei noastre. Gigantica gaură neagră a fost depistată cu ajutorul unor fotografii făcute de telescoapele ultraperformante de la Observatoul Radio al Universităţii din Arizona, şi al institutelor astronomice din California şi Hawaii.
Potrivit Fox News, aceasta este cea mai apropiată gaură neagră, în raport cu planeta noastră. Ea se află în interiorul Căii Lactee, în apropiere de constelaţia Săgetătorului, motiv pentru care a şi fost denumită Sagittarius A.
Gaura neagră are o masă de 4 milioane de ori mai mare decât a Soarelui şi un diametru care măsoară aproximativ o treime din distanţa de la pământ la Soare (50 milioane de kilomteri).
"Încă nu ştim dacă avem vreun motiv de îngrijorare datorită vecinătăţii fără precedent faţă de o astfel de gaură neagră. Totuşi, fiind cea mai apropiată gaură neagră de planeta noastră, avem acum ocazia nesperată de a face noi studii şi observaţii asupra sa" a declarat Shepherd Doleman, unul dintre cercetătorii implicaţi în studierea noului fenomen.
Mai multe voci au contestat experimentul care se desfăşoară la graniţa dintre Elveţia şi Franţa, afirmând că ar putea genera găuri negre, care mai apoi ar putea „înghiţi" şi Pământul. Această descoperire ar putea alimenta controversele legate de LHC, însă până în prezent nu se poate face o legătură între existenţa găurii negre şi activitatea desfăşurată la Geneva.
Numele de Gaura Neagra provine de la faptul că, după teoria lui Einstein, acest miez extrem de dens emite un câmp gravitaţional atât de mare încât nici măcar lumina nu mai poate scăpa din el şi, prin urmare, tot ceea ce putem vedea este o pată neagră.
Măsurători recente pun la îndoială aceste teorii şi emit o alta, numită „teoria singularităţilor", care pretinde că nu toate găurile negre sunt plasate în centrul unei galaxii, existând şi unele izolate, care formează un sistem binar împreună cu o stea.
O gaură neagră împreună cu o stea ...
Găurile negre formate conform teoriei clasice nu puteau atinge mase mai mari decât cea echivalentă cu masa a zece sori condensaţi. Mulţi astronomi au făcut calcule sofisticate şi au demonstrat că, după formulele lui Einstein, există o limită superioară a masei pe care o poate atinge o gaură neagră. Teoria spune că, peste această cifră, stelele care generează găurile negre nu sunt stabile. În centrul galaxiilor însă pot exista găuri negre mult mai dense, care ar putea avea mase de milioane de ori mai mari decât cea a Soarelui, dar în acest caz, spun astronomii, explozia găurii negre este împiedicată şi contrabalansată de imensa masă a galaxiei propriu-zise. Altfel, într-un oarecare punct din spaţiu (deci nu în centrul unei galaxii), calculele spun că gaura neagră nu poate fi mai densă decât zece sori la un loc.
Şi totuşi, există!
Găurile negre au în jurul lor un halou, numit efect de lentilă.
Descoperirea unei găuri negre care cântăreşte de 15,7 ori mai mult decât Soarele a stricat puţin teoriile îmbrăţişate de savanţi până acum. „Obiectul", care a fost botezat „M33 X-7", nu ştia, vezi bine, ce tragedii va provoca în sistemele de ecuaţii integro-diferenţiale ale astronomilor! El şi-a permis să existe şi să cântărească neîngăduit de mult.
Prima reacţie a celor care l-au descoperit a fost să considere că au greşit şi să-şi reia măsurătorile. Jerome Orosz şi colegii săi de la Universitatea San Diego, din California, au măsurat de câteva zeci de ori valorile semnalelor primite.
Cu ajutorul telescopului Gemini North, din Mauna Kea, Hawaii, care are un diametru de 8,2 metri, astronomii americani au reuşit nu doar să-şi confirme calculele, ci chiar să traseze orbita acestei găuri negre, ce „aleargă" printre galaxii însoţită de o stea uriaşă.
Cum de rezistă?
Este pentru prima oară când pământenii reuşesc să observe un sistem binar format dintr-o gaură neagră şi o stea, care orbitează una în jurul celeilalte, de parcă ar „valsa" prin Univers. De la noi, din cauza acestei rotaţii, se poate vedea când steaua, când gaura neagră, fiecare acoperind-o pe cealaltă în mod desăvârşit.
Steaua care rezistă lângă gaura neagră uriaşă este ea însăşi „o brută", cam de 70 de ori mai masivă decât Soarele nostru. Ceea ce contrazice din nou ce noi ştiam până acum, şi anume că sorii care au o compoziţie chimică apropiată de cea a Soarelui pierd cea mai mare parte a masei lor în timpul „vieţii", astfel încât atunci când „mor" sunt prea mici ca să mai poată crea o gaură neagră mai „masivă" decât vreo zece sori, cel mult.
Ca să poată justifica ceea ce văd, astronomii spun acum că pierderea de masă ar putea fi mult mai mică în cazul stelelor alcătuite exclusiv din cele mai uşoare elemente cunoscute de noi. Noua teorie, emisă de astrofizicianul Stanford Wooslez, de la Universitatea Santa Cruz, din California, spune că stelele „pure", care nu conţin alte elemente decât hidrogen şi heliu, nu pierd masă şi pot ajunge să fie atât de gigantice încât să „hrănească" o gaură neagră precum M33 X-7 şi totuşi să continue să existe.
Pentru comentarii sau sugestii pe tema acestui material , ori daca ati trecut prin situatii similare si credeti ca ele trebuie cunoscute si reclamate autoritatilor si Justitiei, va invit sa imi scrieti la adresa [email protected]

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Birocraţia şi indolenţa îi ţine la uşa apartamentelor
Studenţii botoşăneni preferă să facă afaceri în prestări servicii
A încercat să se sinucidă pentru... banii de alocaţie
Buhăianu îşi sperie adversarii
el crede că merită un al doilea mandat de deputat
Prins cu pistolul... în sac
O nevăzătoare din Botoşani la Congresul Orbilor Esperantişti
Indicatoarele rutiere au mare lipici la hoţi
Eric Braeden a jucat tenis cu Ilie Năstase
Horoscop
Isteţime pe probleme de sex
Visul lui Patriciu
Replica lui Iliescu
Cu păsărica goală... la Vacanţa Mare
Meşter care se pricepe la toate
„Steaua fără nume” rezistă!
Ioan Rotundu
Culmea prostiei la români
a luat credit de la bancă să cumpere un colier Bvlgari fals
Comentariul comentariilor (CLXL)
(Ioan Rotundu)
Program Tele'M Botoşani luni, 15 septembrie
Birocraţia pune bolnavii internaţi la plata spitalizării
Tuberculoza nu iartă
Ţurcanu a pus gând rău producătorilor şi comercianţilor
De la anul, donatorii de sânge nu vor mai primi niciun fel de recompense
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă


Ultimele articole de pe blog