Jurnalul botosanenilor Publicatiile Jurnalul Online Jurnalul Dimineata Botosanilor

   

Evenimente
Economic
Fapt divers
Învăţământ
Sănătate
Social
Ştiri agenţii
Horoscop
Umor
Important
Lumea lu' Rotundu
Presa'n gura lu' Rotundu

1 EURO = 4.8286 lei
1 USD = 4.4674 lei


Număr accesări
Astăzi:
17261
De la 07 Ianuarie 2003
80797681

Gazprom nu vrea sa renun’e la intermediarii pentru export

  • 28 December 2010, 23:00
Un raport intern al Gazprom arata ca actuala schema de export pentru gazele naturale rusesti ar trebui pastrata, ceea ce inseamna ca intermediarii intre compania rusa si tarile importatoare nu vor disparea. Raportul, obtinut de Vedomosti si Interfax, arata ca eliminarea intermediarilor ar fi "periculoasa", putand alimenta pretentiile statelor europene de micsorare a pretului la gaze. emlinul a cerut in mod repetat Gazpromului sa ia in calcul eliminarea intermediarilor, scrie Vedomosti.
Ultima astfel de cerere a fost adresata la inceputul anului 2010 si a demarat o noua revizuire: Gazprom a declarat ca este vorba despre o operatiune de rutina, dar agentia Interfax a scris ca este vorba despre un conflict intern serios in sanul Gazprom: serviciul financiar versus serviciul relatiilor economice cu strainatatea.
Pe acest fundal, conducerea concernului a decis ca pana la sfarsitul anului, directorul general al Gazprom export, Aleksandr Medvedev, va pregati un raport. Iar principalele concluzii sunt: actualul sistem de export este optim, orice schimbari sunt periculoase, a dezvaluit pentru Vedomosti un angajat al companiei ruse. Acelasi lucru l-a transmis si agentia Interfax, citand alte surse. Eliminarea anumitor companii din lantul existent, ca si orice alte modificari aduse schemei in functiune, ar putea fi folosite de consumatorii europeni drept pretext pentru a inclina in favoarea lor balanta de interese dintre cumparator si vanzator, indica Medvedev in raportul sau.
Iar singurul element "problematic" il constituie un contract pentru Bulgaria incheiat cu una dintre filialele concernului, Gazprom Germania (0,6 mld mc pe an) si care a fost eliminata din schema.
Si Romania importa gaze naturale din Rusia prin intermediari. Romgaz importa de la Gazprom prin intermediul companiilor WIEE si Imex Oil.
WIEE este detinuta de WIEE Zug Elvetia, societate mixta infiintata in 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) si Gazprom.
Imex Oil este detinuta de firma Conef, care este controlata de Vimerco, actionarul majoritar al producatorului de aluminiu Alro Slatina.
Agenţia de ştiri HotNews

Drepturile de autor sunt rezervate proprietarului de domeniu. Responsabilitatea pentru eventualele consecinte juridice generate de copierea, multiplicarea si difuzarea textelor si fotografiilor de pe acest site revine persoanei in cauza.


Pentru tineri, anul 2011 începe cu repartiţii ANL
Noi suplimentari de bugete cu sume din Fondul de rezerva bugetara
Un teribilist a dărâmat în viteză un stâlp de iluminat
Jandarmii botoşăneni „au şomat” de Crăciun
IŞJ a subţiat numărul de clase la Liceul Şendriceni
Bolnavilor cronici li se promite mai mulţi bani pentru medicamente
Membrii CA ai Casei de Sănătate vor primi bani mai puţini
Nevoiaşii din municipiu au primit bunătăţi de Crăciun de la Primărie
Horoscop
Bancul zilei: Motiv de divorţ
Caricatura zilei: Ţapul Elenei Udrea
Huţiuleac vrea să mai reducă personalul din spitale
Jurnalul de Dimineaţă

Blogul lui Rotundu
Arhivă